ZIMA: Takto ju prežívame pred deťmi a takto s nimi

ZIMA: Takto ju prežívame
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-28 00:30:25 |

Ak ešte nemáte deti a zimu vnímate ako veľkú výzvu, počkajte, až sa stanete rodičmi. Až potom význam slova zimná výzva úplne pochopíte.

Prvý sneh tejto zimy máme za sebou a tak je viac než jasné, že už vážne prišla. Ak patríte k nadšencom tohto ročného obdobia, určite ste ožili, ale čo si budeme hovoriť, zima s mnohými tmavými, ponurými a chladnými dňami začne po čase otravovať aj jej najväčších milovníkov. Nie, nehovoríme o krásne romantickej zime plnej snehu niekde na horách, ale o bežných dňoch, keď vstávame za tmy a z roboty či zo školy ideme opäť za tmy, namiesto vŕzgajúceho snehu sa brodíme v čľapkanici či po chodníkoch plných technickej soli s telom premrznutým až do kostí.

U bezdetných ľudí vzbudzuje zima melanchóliu či romantické predstavy spojené so zapáleným krbom a teplým čajom v ruke. Niekedy sa im môže zdať dokonca aj zábavná. Ak však máte deti, november, december, január a február získajú úplne inú tvár.

Tu sú rozdiely medzi vnímaním zimného obdobia u ľudí, ktorí ešte deti nemajú a tými, ktorí sú rodičmi.

Zimné rána

Pred deťmi:  Ak nemusíte ísť do práce alebo nemáte dôležitú schôdzku, môžete zostať v posteli tak dlho, ako len chcete. Vonku je predsa taká zima...

S deťmi:  Zobudíte sa skôr ako deti, ktoré vám nezabudnú pripomenúť, že všade je strašná zima a musíte vynaložiť enormné úsilie, aby ste ich dostali z postelí.

Aktivity v kuchyni:

Pred deťmi:  Milujete vôňu pečenia a keď vonku zúri chladné počasie pripravíte niekoľko druhov dobrôt, lebo veď čo vyvolá väčší pocit útulnosti ako voňavé medovníčky a iné sušienky so škoricou?

S deťmi: Pečenie znamená, že popri výrobe medovníčkov sledujete boj detí, ktoré sa snažia uchmatnúť väčší kúsok surového cesta a neustále zametáte podlahu plnú múky.  

Víkendové plány

Pred deťmi: Stretnete sa s priateľmi pri varenom víne alebo si vyjdete na večeru do útulnej reštaurácie.

S deťmi:  Akékoľvek plány neustále padnú, lebo vždy niektoré dieťa ochorie a tak víkendy trávite najčastejšie doma pri starostlivosti o ne.

Zimné noci

Pred deťmi: Zapálite si niekoľko sviečok a schúlení pri krbe s pohárom vína si čítate knihy alebo sa len tak nezáväzne rozprávate či ešte lepšie, venujete sa jeden druhému...

S deťmi: Čas trávite odháňaním detí od krbu a sledovaním, či niektoré nespadne do ohňa. Odpočítavate minúty, kedy ich už budete môcť odšikovať do postele, aby ste si konečne mohli ísť aj vy ľahnúť. Popri tom sa modlíte, nech už je jar. A potrebujete víno, veľa vína...

Aktivity vonku

Pred deťmi: Ak máte náladu, idete sa poprechádzať zababušení do teplých kabátov a zavesení jeden do druhého sa zohrievate.

S deťmi: Strávite 30 minút obliekaním detí, 10  minút vonku a potom ďalšiu hodinu vyzliekaním detí z mokrých a špinavých otepľovačiek, obliekaním ich do suchého oblečenia a čistením všetkého od ich topánok cez podlahy až po nábytok.

Zimná dovolenka

Pred deťmi: Keď už máte zimy plné zuby, nájdete najbližší výhodný last minute a idete sa zregenerovať na romantický tropický ostrov.

S deťmi: Každú dovolenku musíte dôkladne naplánovať a hľadáte finančne najvhodnejšie miesto, kde je možné prežiť niekoľko bezpečných dní aj s deťmi. A modlíte sa, aby nikto neochorel deň pred odchodom. Je to zákon schválnosti, ale tieto modlitby zostávajú často nevyslyšané...

Zimné oblečenie

Pred deťmi: Neodoláte a urobíte si radosť. Kúpite si rozkošný zimný kúsok – vtipný sveter alebo úžasné chlpaté snehule.

S deťmi: Sebe ste nekúpili poriadny teplý sveter už niekoľko rokov, aj topánky vydržia zrazu niekoľko sezón, pretože deti rýchlo rastú a každý rok potrebujú dokúpiť niečo nové.  Alebo aj niekoľkokrát počas jednej sezóny...

Snehové dni

Pred deťmi: Milujete pocit, keď za oknom chumelí a vy sa z okna so šálkou teplého čaju alebo punču pozeráte na tú nádheru.

S deťmi: Odpočítavate dni do príchodu jari, pretože s deťmi sa nedá na sneh pozerať iba cez okno, ale treba si ho užiť do sýtosti. Až do takej, že po pár dňoch vnímate biele chumáče ako triednych nepriateľov.

Sezóna chorôb

Pred deťmi: Neviete, čo sú to zimné choroby, popasujete sa s jedným, nanajvýš dvomi prechladnutiami ročne.

S deťmi:  Vy aj deti ste chorí tak často, že čakáreň u lekára sa stáva vašim druhým domovom. Pojmy ako laryngitída či črevná viróza sa stanú bežnou súčasťou vášho slovníka. A viete veľmi dobre, o čom rozprávate...

Mohlo by vás tiež zaujať:

Toto sú mesiace, v ktorých sa rodí najviac bábätiek

Vianoce: Toto musíte ešte stihnúť! Začnite hneď dnes

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia