Farba očí dokáže indikovať inteligenciu aj osobnosť

Farba očí dokáže indikovať
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-20 00:30:08 |

Lekári dokážu prečítať z očí veľa informácií o našom zdravotnom stave. Ich farba a tvar však dokážu napovedať niečo aj o inteligencii a osobnostných rysoch človeka.

Európania majú najrozmanitejšiu farbu očí. Najčastejšou je hnedá, druhou najbežnejšou farbou očí je modrá alebo sivá a najmenej obvyklá je zelená. Napríklad v Číne a iných ázijských krajinách zelenookých ľudí nenájdete. Tvoria mizivé percento, preto sú vnímaní ako úplne špeciálni a krásni, aj keby inak vyzerali ako strašidlá.

Tak, ako nenájdeme dvoch ľudí s rovnakými odtlačkami prstov, nenájdeme ani dvoch ľudí s rovnakými očami. Farba očí sa dokonca v priebehu života mení, pretože neustále produkujú pigment. Vysokoškolský študent psychológie zo Švédska Mats Larsson spojil dúhovkové vzory očí s osobnostnými črtami. Ako však upozorňuje, možno sledovať len „skupinové efekty“, nikdy nie je možné zo všeobecných údajov opísať osobnosť jednotlivca. Onedlho by mali byť známe aj výsledky štúdie českých výskumných pracovníkov, ktorí skúmajú schopnosť osoby dominovať nad ostatnými podľa farby očí. Na tie si však ešte musíme počkať.

Zatiaľ však môžete zistiť, či charakteristika povahových čŕt prostredníctvom skúmania očí na vás sedí. Zároveň môžete zistiť, aké typy osobností vyrastajú z vašich detí.

Charakteristika „nositeľov“ jednotlivých farieb očí

HNEDÉ

Spoločenskí, temperamentní a prívetiví. Ľudia s hnedými očami sú často individualisti, ktorí sú vytrvalí, seriózni, praktickí, potrpia si na vzdelávanie. Občas bývajú utiahnutí. Patria k veľmi oddaným ľuďom. Sú atraktívnymi partnermi, tešia sa z nových priateľov. Ide o charakterné osobnosti, ktoré sú lojálne a oddané ľuďom v ich živote. Blízkych dokážu utešiť v ťažkých situáciách, ich konanie a slová sú ako balzam na dušu. Sú známi tým, že sa bozkávajú najlepšie zo všetkých.

Keď si hnedooké dieťa nájde najlepšieho kamaráta, nezradí ho. Ak zrada príde z druhej strany, bude potrebovať dlhší čas, aby sa s tým dokázalo rovnať.

 

ORIEŠKOVO HNEDÉ

 Je to veľmi vzácna farba. Obsahujú rôzne odtiene zelenej a hnedej farby, čo ich robí takými výnimočnými. Ide o jasne vyprofilované a nápadité osobnosti milujúce dobrodružstvo. Majú neustálu potrebu skúšať nové veci, ich vnútorná vitalita je snáď nekonečná. Ľudia s orieškovými očami často riskujú, ale sú to hlbokí myslitelia, majú veľkú odvahu. Neboja sa postaviť zoči voči osudu. Sú si vedomí svojich hraníc a možno o nich povedať, že sú zodpovední. Často sa však u nich prejavujú sebecké črty.

Ak máte doma malého „orieškáča“, tak to máte asi veselo. Vrhnúť sa do každého dobrodružstva, vyskúšať z každého rožka troška a preskúmať všetko, čo príde do cesty, je pre tieto deti priam typickou črtou.

 

ZELENÉ

Obostiera ich tajomno a určitá samoľúbosť. Ľudia so zelenými očami sú často nepredvídateľní. Keď ich niekto vyprovokuje, dokážu sa veľmi nahnevať. Ale inak majú veľkú trpezlivosť a vysoko rozvinutú emočnú zdržanlivosť.

Sú originálni, tvoriví, vysoko inteligentní, intelektuálne založení a dokonale sa dokážu skoncentrovať aj vo veľmi rušivom prostredí.  Milujú slobodu, sú veľmi príťažliví a atraktívni. Najlepšie sa im premýšľa a pracuje pod tlakom. Majú tendenciu byť najšťastnejší spomedzi nositeľov všetkých rôznych farieb očí. Zelenookí ľudia sú vášniví, snažia sa budovať dlhodobé vzťahy, v ktorých nechýba romantika.

Deti so zelenými očami nepatria k tým pokojným, naopak, niekedy asi nechápete, odkiaľ berú energiu. Nadchne ich aj mucha na stene. Vďaka prirodzenej inteligencii a vytrvalosti majú pred sebou výborné vyhliadky do budúcnosti. Nevzdávajú sa na polceste.

 

MODRÉ

Sú to ľudia s vysokým intelektom, majú ušľachtilé ciele, sú úprimní a často podliehajú sentimentu. Ľudia s modrými očami ľahko skĺznu do rutiny. Ich typickou črtou je náladovosť a občas sa nevyhnú záchvatom hnevu. Vo všeobecnosti však majú šťastnú povahu.

Deti s modrými očami sú nerozhodné pri skúšaní nových vecí. Sú plaché a dosť hanblivé.

 

SIVÉ

Táto farba očí je dosť zriedkavá. Títo ľudia sa považujú za konformistov, tichých a skromných. Niekedy pôsobia, ako by mali dve osobnosti. Ľudia ich často neberú vážne. V skutočnosti však prechovávajú hlboké emócie a s radosťou sa starajú o iných ľudí. To sa prejavuje už od detstva.

Sivooké deti sú obetavé a nepotrebujú to prezentovať. Iným pomôžu úplne prirodzene a spontánne bez toho, aby nad tým premýšľali.

 

ČIERNE

Títo ľudia majú dynamickú povahu plnú vitality. Sú horkokrvní, temperamentní, impulzívni a milujú nebezpečenstvo. Vyvolávajú rešpekt, ide z nich dôstojnosť, ale sú to nároční, tajomní a nepredvídateľní ľudia.

Deti s čiernymi očami sú buď vodcami, za ktorými všetci idú alebo naopak, rovesníci ich vnímajú ako čudákov, ktorým sa vyhýbajú. Súvisí to s ostatnými povahovými črtami.

Prečítajte si tiež:

Oči: Čo hovorí ich farba o osobnosti dieťaťa

Akú farbu očí budú mať vaše deti?

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia