Zbavte sa jesennej depresie: Takto sa vám to podarí

Zbavte sa jesennej depresie:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-17 00:30:02 |

S príchodom novembra si čoraz viac uvedomujeme, že romantická farebná jeseň je preč a prichádza zima. Úbytok denného svetla v nás navodzuje melanchóliu a splín.

Keď sú dni kratšie a chladné, spomalíme tempo a radi sa zababušíme pod teplú deku s dobrou knihou a hrnčekom čaju. Aj takáto večerná pohoda má svoje čaro, no k zdraviu a štíhlej línii nám najviac pomôže aktívny a pravidelný pohyb. Ak zaradíte do denného režimu aj tieto užitočné triky, zabojujete nielen s nadbytočnými kilami, ale vďaka dobrej nálade sa vám bude jesenná depresia vyhýbať.

Posilnite imunitu

Jesenná únava či depresia je podobná tej jarnej. Málo svetla, nedostatok vitamínov a rozčarovanie z chladných dní majú za následok únavu, vyčerpanie, melanchóliu a oslabenú imunitu. Ak sa im chceme vyhnúť, musíme mať správne vyvážený jedálny lístok, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a otužovať sa. Striedanie teplej a studenej vody pri sprchovaní stimuluje nielen obranyschopnosť, ale aj zdravie organizmu. Ak s otužovaním nemáte skúsenosti, začnite s krátkymi intervalmi a postupne ich predlžujte. Rozprúdite krv v žilách a zahrejete sa. Z dlhodobého hľadiska sa otužovaním zlepší naša termoregulácia a telo sa naučí zahriať aj samo.

Tréner do vrecka

„Aj krátky pohyb je lepší ako žiadny. Cvičte aspoň dvakrát týždenne po 45 minút,“ radí špecialistka Martina Dvořáková. Ak nemáte radi fitnes centrá alebo sa vám nedarí prispôsobiť ich harmonogramu cvičení, vyskúšajte cvičenie v domácom prostredí. Výbornou pomôckou je napríklad mobilná aplikácia. Váš osobný tréner v mobile vám predcvičí zostavu alebo jógové pozície. Ponuka je široká a či už so športovaním máte skúsenosti alebo ste úplný začiatočník, určite si vyberiete. Tréning si oživte hudbou. Dodá vám elán a motiváciu do cvičenia a udržíte si správne tempo.

Bielkovinami proti únave

Únavu spôsobuje aj nesprávne zloženie potravín. Ak sa jej chcete vyhnúť, zamerajte sa na bielkoviny. Deficit proteínov spôsobuje nielen únavu, ale aj to, že nechudneme, prípadne chudnutie prebieha len na úkor svalovej hmoty. Ak chcete schudnúť alebo si štíhlu líniu udržať, zamerajte sa na bielkoviny,“ hovorí Dvořáková. Dôležité je naštartovať metabolizmus, ktorý spaľuje tuky a dostať ho do stavu ketózy.To sa nám podarí, keď v strave zásadne znížime sacharidy a zvýšime príjem proteínov na ochranu svalového tkaniva,“ dodáva špecialistka na ketodiétu. Keď budeme aj naďalej dodržiavať správny pitný režim či pohyb, výsledky sa určite ukážu.

Stavte na teplé raňajky

Keď sa počasie zmení z horúceho na chladné, vymeňte jedlá a nápoje presne naopak, z osviežujúcich za hrejivé. S teplou stravou je ideálne začať hneď ráno. Na raňajky je vhodná teplá čokoládová kaša s vysokým obsahom bielkovín a zníženým obsahom tukov a sacharidov, ktorá vás správne naštartuje a zrýchli metabolizmus. Raňajky by mali tvoriť ideálne 20 až 25 % z celkového denného energetického príjmu. S kvalitnými raňajkami budete počas rána a celého dopoludnia koncentrovanejší, dokážete zvládnuť oveľa viac povinností a budete mať aj lepšiu náladu ako s prázdnym žalúdkom,“ vysvetľuje Martina Dvořáková a dodáva: aj vďaka pravidelnému raňajkovaniu si ľahšie udržíte stabilnú váhu, pretože nebudete po zvyšok dňa zajedať chýbajúcu energiu.“ Nezabúdajte ani na teplý pitný režim v podobe kvalitných zelených a bylinných čajov.

Prečítajte si tiež:

Jesenné plodiny, ktoré vás zahrejú a pomôžu schudnúť

Päť dôvodov, pre ktoré by ste mali častejši konzumovať cviklu

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, KetoDiet

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia