Nevie žiť bez tabletu? 5 tipov, ako si poradíte s malým „závislákom“

Nevie žiť bez tabletu?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-11-10 14:10:30 |

Ak váš potomok trávi priveľa času za počítačom, robte s tým niečo! Riešením však nemusí byť iba striktný zákaz.

Snažte sa, aby sa dieťa vo virtuálnej realite venovalo zmysluplným aktivitám. Odborníci hovoria, že nie je ani tak rozhodujúce, koľko času trávime na internete, ale čomu sa venujeme. Z tabletov a smartfónov nemusíme robiť zbytočného strašiaka, skôr sa snažme, aby mali naše ratolesti z brázdenia po internete prospech a niečo nové sa naučili. Držte sa týchto jednoduchých pravidiel.

Stanovte jasné limity

Dohodnite si pravidlá. Keď sú hotové úlohy, zbalená školská taška, uprataná izba a pod., môžeme sa baviť o tablete. Vyhradený čas treba dodržiavať, no pred jeho vypršaním dieťa upozornite. Nie je vhodné vytrhnúť zariadenie z ruky bez varovania, dieťa si plynutie času neuvedomuje tak ako vy. Naznačte to jasne – posledný diel rozprávky, po tomto videu vypíname, dokonči level hry a nezačínaj ďalší. Nebuďte prehnane striktní, ale láskavo neoblomní. Navrhnite, aby tlačidlo „off“ stlačilo samo dieťa – bude cítiť, že mu dôverujte.

Vzor ste vy

Mnohí z nás sedia celý deň pred počítačom a ešte aj po príchode z práce skontrolujeme prijaté e-maily. Popri chystaní večere stíhame odpisovať kamarátke na Viber. Vyriešime zaplatenie účtov, nákupy – ako inak, cez internet. Podaril sa nám nedeľný koláč? Fotka a šup s tým na sociálnu sieť! Nečakajme potom od detí, že sa tabletu či telefónu nevedia ľahko vzdať! Zamyslite sa nad tým, koľkokrát na vás deti pozerajú a vy o tom ani neviete – pretože „čumíte“ do mobilu...

Tvorenie, učenie a spol.

Využite detskú zvedavosť a používajte počítač ako názorný príklad. Ukazujte deťom, koľko zaujímavostí je na internete. Podporte ich tvorivosť a nasávanie nových, užitočných informácií a zručností. Nevie si predstaviť ako niečo vyzerá, funguje, ako znie určitý zvuk alebo cudzí jazyk? Google vám pomôže. Našlo si dieťa produktívnu aktivitu, ktorá mu môže v budúcnosti pomôcť? Podporte ho! Vypĺňanie kvízov a zábavných testov či sledovanie užitočných návodov a postupov – správne zvolený obsah dokáže povzbudiť záujem o učenie. Internet je plný inšpirujúcich kreatívnych nápadov či jednoduchých domácich pokusov, ktoré môžu v dieťaťu vzkriesiť záujem o jeho budúce povolanie, hoci si to ani neuvedomujete.

Užitočné hry

Hodiny za „plejkom“ a vy ste z toho na prášky? Aj v počítačovom svete existujú užitočné aktivity, ktoré dokážu zábavnou formou edukovať a rozvíjať osobnosť dieťaťa. Hravým spôsobom sa môže učiť zákonitosti zo sveta dospelých.

Na Slovensku napríklad nedávno spustili úplne novú hru, ktorá odzrkadľuje skutočnú realitu starostlivosti o hospodárske zvieratá. V rámci projektu Adoptuj kravičku funguje aplikácia formou nekonečnej hry, ktorej vynovená verzia je vo svojej oblasti doslova fenoménom. V rámci tematiky potravín a vzdelávania v tejto oblasti u nás nemá obdobu. Deti sa v nej môžu stať „skutočnými“ mliečnymi farmármi. Pokiaľ majú virtuálne adoptovanú kravičku, v hre sa o ňou môžu starať a robiť ju šťastnou. Virtuálna adopcia prebieha jednoduchým spôsobom: za nákup slovenských mliečnych výrobkov si môže dieťa „osvojiť“ vlastnú kravičku. Stačí zadať čiarové kódy do systému na www.adoptujkravicku.sk alebo tieto kódy naskenovať priamo z výrobkov s pomocou aplikácie Skener (zadarmo dostupná na stiahnutie v App Store aj v Google Play Store). Postupne si môžu za fiktívny predaj nadojeného mlieka za získané bankovky vybudovať celú farmu: maštaľ s výbehom, dojáreň, v najvyššom leveli môžu vlastniť mliekáreň, syráreň či jogurtáreň. Ide o zmysluplné učenie hrou, ktoré deťom rozšíri obzory - mnohé z nich ani nevedia, odkiaľ sa berie mlieko, ktoré mama vyberiez chladničky a naberie do pohára.

Vďaka hre získajú predstavu o tom, že mlieko sa v škatuli neocitne iba tak samo od seba a za každým litrom je množstvo tvrdej práce na skutočnej fame. Hra je vyvinutá tak, aby bola pre deti ešte pútavejšia a atraktívnejšia ako doteraz. Nečudujte sa, ak si po nej dieťa odrazu vypýta k raňajkám pohár mlieka...

Dajte mu alternatívy

Úmorné cestovanie, dlhé čakanie, neodkladná povinnosť, ktorú jednoducho musíme nerušene dokončiť. Vtedy občas sami dáme dieťaťu tablet do ruky, len aby sa chvíľu zabavilo. Proti nude však existuje množstvo iných alternatív. Majte na takéto príležitosti vždy po ruke pripravenú nejakú aktivitu. Staré dobré pexeso, mikádo, kartové hry či klasické spoločenské hry – oprášte ich a budete prekvapení, ako sa deti chytia! Kedy ste naposledy hrali „meno, mesto, zviera, vec“ alebo „človeče, nehnevaj sa“? Počas cestovania autom zase skúste „hádaj, na čo myslím“ alebo zadajte písmeno a vyhráva ten, kto vymyslí čo najviac slov. Deti sú tvorivé a chcú sa hrať. To len my dospelí sme občas pohodlní a unavení. Ukážme im, ako na to. A na tablet si ani nespomenú...

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia