Čas na jesennú upratovaciu revíziu: Urobte to takto

Čas na jesennú upratovaciu
Ilustračné foto
2018-10-30 14:30:56 |

Stačí ju urobiť raz ročne. Posvieťte si na okná, dvere, spotrebiče, špajzu či potravinovú skrinku, pivnicu, ale aj garáž.

Zatiaľ čo jarné upratovanie pozná azda každá domácnosť, na to jesenné sa často zabúda. Väčšina miest a obcí pritom v tomto období zabezpečuje sprístupnenie veľkoobjemových kontajnerov, ktoré nás priam nabádajú k inventúre v domácnosti či na záhrade. Prinášame pár jesenných upratovacích tipov, na ktorých je najlepšie to, že ich stačí realizovať spravidla raz ročne.

1. Záclony a závesy

Keď je reč o prachu, väčšina ľudí myslí na nábytok či podlahy, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko prachu sa počas celého roka usádza na vašich záclonách a závesoch? Ich vyčistenie je pritom celkom jednoduché, stačí mať iba na pamäti zopár zásad. V prípade záclon volíme pranie v programe pre jemnú bielizeň na maximálne 30 °C a po vytiahnutí z práčky ich rovno – ešte vlhké – zavesíme na okná. To isté platí pre závesy, avšak tie pred zavesením ešte možno vyžehliť.

2. Dvere a okná

Dvere a rámy nestačí iba vyleštiť, ale aspoň raz ročne aj skontrolovať kľučky a pánty a v prípade potreby ich premazať olejom bez abrazív. V prípade okien sa okrem skiel zamerajte aj na okenné rámy, kde sa počas roka hromadí všetko možné – od prachu až po mŕtvy hmyz – a nevynechávajte ani na tesnenie.

3. Spotrebiče

Nezabudnite, že aspoň raz ročne treba poriadne vyčistiť aj práčku a sušičku, sporák, umývačku riadu, chladničku, mikrovlnku či rýchlovarnú kanvicu. Dbajte pri tom na to, aby ste čistiacimi prostriedkami nenarobili viac škody ako úžitku a snažte sa maximálne využívať jemné utierky bez agresívnych chemických prostriedkov. Ideálnym riešením sú napríklad šetrné mikrohandričky.

4. Špajza, potravinové skrinky a poličky

Toto môže znieť ako poriadna otrava, ale čím viac si dáte záležať, tým viac bude okolie vašich potravín čisté a tým lepší prehľad o nich budete mať. A je dosť možné, že navyše objavíte hromadu potravín po záruke, ktoré iba zbytočne zaberali miesto. Taktika je jednoduchá – všetko povyberajte, regály poriadne vytrite a keď vytriedite to, čo skutočne potrebujete, môžete potraviny naukladať späť tak, aby ste mali prehľad aspoň do ďalšej jesene.

5. Pivnica alebo garáž

Jesenná revízia by rozhodne nemala obísť ani pivnicu a garáž, z ktorých sa často stávajú neprehľadné skladiská zbytočností od výmyslu sveta. A keďže na jeseň bývajú k dispozícii aj veľkokapacitné kontajnery, lepší čas na „debordelizáciu“ garáže azda ani neexistuje. Najdôležitejšie je vytriediť a vyhádzať zbytočnosti a ostatné veci logicky zorganizovať. Na podlahu môžete použiť multifunkčný elektrický zmeták Vileda Quick & Clean, ktorý je vhodný na odstránenie prachu, vlaov aj väčšej špiny. 

A na záver: Čím viac energie investujete do jesennej upratovacej revízie, tým menej práce budete mať na jar!

Prečítajte si tiež:

Upratovanie detskej izby: Takto sa to deti naučia

10 zručností, ktoré by dieťa malo ovládať do 10-tych narodenín

Fotogaléria


Foto: tlačová správa
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia