Toto je vraj ideálny vekový rozdiel medzi súrodencami

Toto je vraj ideálny
Zdroj: archív A.Ž.
2018-10-30 07:45:18 |

Rodičia často riešia otázku, či je lepšie mať deti vekovo čo najbližšie k sebe alebo počkať s ďalším súrodencom dlhší čas. Čo hovoria odborníci?

Je lepšie mať súrodenca vekovo blízkeho alebo je lepšie, ak je rozdiel o niečo výraznejší? Veda hovorí jednu vec, no každá rodina je iná a závisí to najmä od rozhodnutia rodičov, ich možností a samozrejme prírody, ktorá hrá hlavnú úlohu.

Vhodné je čakať aspoň rok po pôrode

Odborníci odporúčajú ženám počkať najmenej rok po pôrode, aby sa ich šance na pôrod zdravého dieťaťa zvýšili. Pri počatí skôr ako pol roka po pôrode sa zvyšuje riziko predčasného pôrodu v nasledujúcom tehotenstve, nízka pôrodná hmotnosť bábätka či dokonca potrat. "Vedecké dôkazy jasne hovoria, že nepriaznivé výsledky majú najčastejšie ženy, u ktorých neprešlo medzi pôrodom a ďalším počatím ani pol roka,“ konštatuje pôrodná špecialistka a odborníčka na rodičovstvo z massachusettskej nemocnice Allison Bryant. Zo štúdií vyplýva, že najnižšiu mieru predčasného pôrodu majú ženy, ktoré s ďalším otehotnením čakali najmenej 18 mesiacov. Bryant však ženám radí, aby počkali aspoň do prvých narodenín predchádzajúceho dieťaťa, než sa začnú snažiť o súrodenca.

Optimálny rozdiel sú vraj štyri roky

Z pohľadu šťastia dieťaťa a rodiny, ideálny vekový rozdiel je podľa rodinnej a detskej psychologičky Eileen Kennedy-Moore z New Jersey určený najmä temperamentom dieťaťa, finančnou situáciou rodiny a pocitom pripravenosti na ďalšieho potomka. „Neexistuje jediná správna odpoveď o ideálnom vekovom odstupe detí,“ hovorí. „Je to veľmi osobné rozhodnutie, ktoré musí urobiť každá rodina podľa vlastného uváženia. Každému vyhovuje niečo iné,“ pripomína.

Vo všeobecnosti však psychológovia podľa nej naznačujú ako ideálny vekový rozostup medzi súrodencami štyri roky, keď už staršie dieťa je viac nezávislé. Možno predpokladať menšiu žiarlivosť, no deti budú mať k sebe ešte celkom blízko.

Na druhej strane, pri menšom vekovom odstupe majú súrodenci k sebe ešte bližšie a ich väzby sú zvyčajne pevnejšie. Častejšie majú rovnaký okruh kamarátov, rovnaké záľuby a podobne, aj keď sa u nich stretávame tiež s väčšou rivalitou. "Väčší vekový rozdiel obvykle znamená menej konfliktov a rivality, ale môže to byť aj z dôvodu menej blízkeho vzťahu,“ približuje Kennedy-Moore.

Na nového súrodenca si najťažšie zvykajú deti vo veku okolo dvoch rokov.  „Je veľmi bežné, že deti v tomto veku chcú, aby rodičia odniesli bábätko preč. Aj v tých najláskyplnejších rodinách totiž musia občas počkať, kým mama nového drobca dojčí alebo prebaľuje a to sa im nepáči,“ vysvetľuje Kennedy-Moore.

Pre rodičov je menší vekový rozdiel viac zaťažujúci, minimálne počas prvého roka po tom, ako príde na svet druhé dieťa. Tak deťom, ako aj rodičom ubehne pri menšom vekovom rozdiele „bábätkovská“ fáza  rýchlejšie. Pre mladšieho súrodenca je podľa psychologičky istou nevýhodou malého vekového rozdielu to, že nebude vedieť, aké je to mať mamu len pre seba.

Prečítajte si tiež:

Toto je 9 dôvodov, prečo sú mladší súrodenci iní ako starší

SÚRODENCI: Tí mladší potrebujú byť obľúbenejší. Prečo?


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia