Paci Pac: Prioritou je láska. Láska k deťom

Paci Pac: Prioritou je
Ilustračné foto
2018-10-22 13:30:28 |

Deti ich milujú. Pri ich pesničkách sa nielen zabavia, ale sa aj kadečo nové naučia. Na koncertoch je vždy veselo. Dokonca nikto z nich neodchádza naprázdno!

O tom, prečo sa rozhodli tvoriť detské pesničky, čo si o svojich poslucháčoch myslia, ako sa pripravujú na koncerty, čo je ich inšpiráciou pri vymýšľaní pesničiek, ale aj akí sú v súkromí a všeličo iné nám v rozhovore prezradila Adriana Pešinová, teda Paci z dua Paci Pac. Jej doménou je spev. Hudbu a texty má na starosti Mário Praženec alias Pac, ktorého si mnohí z vás pamätajú ako gitaristu kapely Inekafe.

Čo bolo podnetom pre to, aby ste začali tvoriť pre deti?

Toto je Pacova zásluha. Vďaka tomu, že sa mu narodila dcérka Hanka, sa mu otvorili dvere  do detského pesničkového sveta. Tým, že je muzikant, skúsil jej napísať pesničku  a tá mala neskôr úspech. To spôsobilo, že sme sa rozhodli potom urobiť ďalšie pesničky a celé CD. Za všetko môže Hanka a pesnička Ťapi ťap. 

Ako vznikajú vaše pesničky? Čo je pre vás inšpiráciou?

U nás píše pesničky Pac a inšpiráciu čerpá zo svojich vlastných detí. Čím práve prechádzajú a čo ich práve zaujíma. Tak vznikla napríklad aj pesnička Ťapi ťap. Bolo to v období, keď sa snažil dcérku naučiť tlieskať. Alebo napríklad tak vznikla aj pesnička helikoptéra. Tým, že  býva pri letisku, často ponad jeho dom lietajú lietadlá a občas priletí aj helikoptéra. A keď ide helikoptéra, je to oveľa väčšie vzrušenie pre jeho deti ako keď letí lietadlo. Čiže čerpáme hlavne z bežných situácií, ktoré prežívame s deťmi. 

Snažíte sa pesničkami deti len zabaviť alebo skôr poučiť?

Snažíme sa spojiť oboje dokopy. Radšej ale máme to, keď prevažuje zábava. Milujeme, keď na našich koncertoch deti skáču, tancujú a spievajú. Naše koncerty sú potom energickejšie a deti odchádzajú vybláznené a o to nám ide. Samozrejme sa ale snažíme deti našimi pesničkami aj niečo naučiť tak, ako to máme napríklad v pesničke o počítaní alebo v pesničke Týždeň a podobne.

Čo si dieťa z vašich koncertov odnáša?

Hlavne zábavu, to je naša priorita. A momentálne na turné aj mliečko Brejky :)  A pomocou našich pesničiek si precvičí počítanie, naučí sa poradie dní v týždni, tie najmenšie sa učia tlieskať, dupať a tie staršie sa zoznámia s postavičkami z našich pesničiek.

Spomeniete si na najkrajší zážitok z koncertov?

Najkrajší zážitok pre nás je, keď príde veľa detí, to nás nabíja neskutočnou energiou a to nás posúva v našej "práci" ďalej. Vidieť radosť v očiach toľkých detí je nádherné, ťažko sa to opisuje.  

Stal sa Vám na koncerte aj nejaký riadny trapas?

Veľakrát :) Stane sa, že mi vypadne text , alebo preskočíme pesničku alebo povieme niečo, čo si myslíme, že je vtipné a nikto sa nezasmeje :)) Ale to sú také skôr naše interné veci, ktoré vnímame my, ale publikum o nich moc nevie. 

Ako staré detičky sú vašimi najčastejšími poslucháčmi?

Dominujú škôlkari a jasličkári, čiže deti vo veku 2-6 rokov. Zabavia sa samozrejme aj staršie deti. Chodia aj 7-8 ročné. A tie sa najviac vybláznia. 

Ako vidíte súčasnú generáciu detí? V čom je podľa vás iná ako predchádzajúca?

Ak máte na mysli súčasné deti, tak si myslíme že sú rovnako bláznivé ako sme boli my. Detský svet je nádherný a pestrý a sme veľmi radi, že aj my sme toho súčasťou. 

Sú dnešné deti vnímavé?

Určite áno, dnes je toľko možností a toľko aktivít a rôznych foriem detskej výchovy. Deti vnímajú všetko intenzívne. Či radosť či smútok, každý z rodičov si to určite všíma na svojom dieťati tak ako Pac (Mário Praženec) na svojich deťoch. 

Počúvajú vaše pesničky aj doma a pospevujete si v sprche?

Pacove deti niekedy dokonca spievajú naše pesničky do telefónu. Samozrejme si ich žiadajú aj doma, keď majú na to náladu. V sprche si pospevujeme každý iné pesničky . Ja mám rada Simu Martausovú a Pac pravdepodobne nejaký punkrock. 

Koľko nových piesní vymyslíte za rok?

Asi 20. Už teraz máme hotové vlastne piesne na ďalšie naše CD, ktoré plánujeme na rok 2019. A rozmýšľame už aj nad CD-čkom po ňom.  

Oblečenie si dávate špeciálne vyrábať a koľko kusov košieľ, motýlikov a iných doplnkov máte?

Oblečenie máme chvalabohu také, ktoré si vieme hocikedy kúpiť v obchode. Ale o kostýmy vo videoklipoch sa stará naša dvorná kostymérka Radka. Najviac sa nám páčili gramofónkovia, ktorých vyrábala práve ona alebo rekvizity na naše koncerty. Tie sú tiež od nej.

Ako dlho vám trvá maľovanie pred koncertom?

Celá príprava kostýmu mi trvá cca 20 minút. S tým, že si musím urobiť aj copy, aj make-up, aj obliecť sa do kostýmu. Pacovi to trvá maximálne 2 minúty, on to má jednoduchšie.

Spoznávajú vás deti aj mimo koncertného pódia, keď z vás nie sú Paci Pac?

Paca spoznávajú vždy, pretože sa nemaľuje a vyzerá rovnako. Mňa až tak často nie. Stane sa, že rodičia ma spoznajú, ale deti ma bez kostýmu nevnímajú ako Paci. 

Čomu sa venujete v civilnom živote?

Ja som herečka, vyštudovala som akadémiu umení v Banskej Bystrici. Čiže sa venujem ešte herectvu. Účinkovala som v Spišskom divadle a mohli ste ma vidieť aj v niektorých slovenských seriáloch. Pár krát som bola v rodinných prípadoch a mihla som sa aj v búrlivom víne.

Možno na základe stretnutí s deťmi by ste vedeli odkázať rodičom, čo by malo byť podľa vás vo výchove prioritou.

Prioritou je láska. Láska k deťom. To je alfa a omega výchovy podľa nás. Byť im príkladom ako rodič hlavne týmto.  

Možno ste sa s paci Pac stretli na jednom z koncertov, počas ich aktuálneho jesenného turné, ktoré práve absolvujú. Ak sa vám to zatiaľ nepodarilo alebo si chcete tento zážitok zopakovať, máte ešte šancu v Bratislave a v Ružomberku. Ak nechcete koncert premeškať, kúpte si lístky cez predpredaj.sk.  Na koncertoch deti neuvidía iba Paci a Paca, ale posilnenú zostavu, ktorá sľubuje jedinečný zážitok. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Učte ratolesť hrať na hudobnom nástroji. Bude mať vyššie IQ

Toto je skladba, ktorá robí bábätká šťastnými a spokojnými

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia