Vaše dieťa môže žiť rok v USA zadarmo. Čo k tomu treba?

Vaše dieťa môže žiť
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-17 20:30:41 |

To by bol hriech nevyužiť! Nový program Future Leaders Exchange je u nás prvý rok, vo svete má však 25-ročnú tradíciu. Možnosť žiadať o štipendium je bezplatná.

Ak sa vaše dieťa narodilo medzi 15. júlom 2001 až 15. júlom 2004, dobre čítajte. Tento rok bude vďaka programu Flex zo Slovenska vybraných 10 finalistov, ktorí získajú možnosť v školskom roku 2019/2020 vycestovať do USA. Štipendium hradené vládou USA a administrované Úradom pre vzdelávanie a kultúrne záležitosti pokryje študentom náklady na letenku, umiestnenie v hostiteľskej rodine a štúdium na americkej strednej škole, zdravotné poistenie, prípravné školenie, ako aj mesačný príspevok určený na účasť na spoločenských aktivitách.

Podmienky účasti okrem už spomínaného dátumu narodenia sú tieto:

  • občan SR spĺňajúci kritériá na získanie cestovného pasu
  • študent 1. alebo 2. ročníka strednej školy/5. alebo 6. ročníka na 8-ročnom gymnáziu
  • schopnosť komunikovať  po anglicky
  • dobrý študijný priemer
  • za posledných 5 rokov strávil v USA menej ako 90 dní

Štipendium je otvorené aj pre študentov so zdravotným postihnutím.

Študenti súťažia v niekoľkých kolách. Prvým krokom je vyplnenie online prihlášky, ktorá je dostupná na https://ais.americancouncils.org/flex. V semifinále sa študenti zúčastnia na individuálnom pohovore, absolvujú test z angličtiny, vypracujú esej a následne vyplnia prihlášku, ktorú pošlú do pobočky American Counsils v nasledujúcich dvoch týždňoch. Vo výberovom konaní študenti majú preukázať svoju spôsobilosť zúčastniť sa na ročnom výmennom pobyte.

Program Flex je na Slovensku prvý rok, ale vo svete má už viac ako 25 ročnú tradíciu. Je to ročný štipendijný program, ktorý momentálne funguje v 20 krajinách sveta. Počas jeho existencie vycestovalo do USA viac ako 27 000 študentov stredných škôl. V školskom roku 2018/19 študuje na stredných školách v USA vďaka Flexu 922 študentov. 

Prečítajte si tiež:

Tieto odpovede v školských testoch nás dostali

Trénovanie detského mozgu: Návod, ako na to a čoho sa vyvarovať

 


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia