Mama nechápe, v škôlke označili túto desiatu za nezdravú

Mama nechápe, v škôlke
Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2018-09-26 07:30:14 |

Mama Laura Lee zostala v šoku, keď jej 2,5-ročný syn priniesol domov zo škôlky desiatový box. Ten nebol prázdny ako obvykle. Dôvod? Tri sušienky!

Angličanka Laura zdieľala fotku so synovým desiatovým boxom, ktorý označili vychovávateľky v škôlke jej syna za nezdravý. Problémom sa stali 3 sušienky, ktoré si mama dovolila doňho pribaliť. I keď chlapec zjedol sendvič, syr a zeleninu, sušienky musel nechať v krabičke.

Deti si do škôlky, ktorú navštevuje aj Laurin syn, desiaty v boxoch nosia vždy. Doteraz sa Laura so žiadnym problémom nestretla, no posledné rozhodnutie učiteliek ju riadne šokovalo. „Myslela som si, že je to celkom výživovo vyrovnaná desiata – očividne nie je,“ napísala k fotke s obsahom desiatového boxu, ktorú zverejnila na Facebooku v skupine, kde učitelia zdieľajú svoje zážitky s najhoršími desiatami, aké rodičia deťom nabalili.  

Väčšina komentujúcich sa postavila na stranu Laury a nevidia dôvod, pre ktorý by malý škôlkar nemohol zjesť spomínané sušienky. Mnohí pripomínajú, že deti si na desiaty nosia omnoho nezdravšie jedlá a nápoje. Učitelia, ktorí sa zverujú so svojimi zážitkami považujú na najväčšie zlo energetické nápoje. „Hral do noci Xbox a ráno potreboval povzbudenie,“ napísala jedna učiteľka zdôvodnenie istej mamy, prečo dovolila maloletému synovi zobrať si do školy Red Bull. Nemenovaná babka zase nabalila vnučke zvyšky fastfoodu, ktorý jej kúpila deň predtým. Vraj nechcela plytvať jedlom.


TIP: Raňajky sú pre deti dôležitejšie, ako by sa zdalo: Toto je dôvod


„Je absolútne neprijateľné, že mu nedovolili zjesť túto desiatu,“ komentovala Susan McGowan a pripomenula, že ak je všetko s mierou, nemôže dieťaťu uškodiť ani kúsok sladkosti. „Ja by som požiadala o stretnutie s riaditeľom či riaditeľkou a požiadala by som, aby mi bol poskytnutý správne zabalený desiatový box ako príklad,“ radí Stephanie Hughes. K rozhorčeným učiteľom a rodičom, ktorí rozhodnutie škôlky nepochopili, sa pridal aj praktický lekár Wayne Sharrocks. „Pre mňa vyzerá tá desiata perfektne. Niektoré inštitúcie sú nastavené k zdravému stravovaniu pomerne militantne a zdá sa, že toto je jedno z tých miest,“ napísal. Ako pripomenul, „deti potrebujú v strave trochu cukru.“

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že denná porcia sladkého by u detí nemala presiahnuť viac ako 50 gramov, no úplný zákaz tiež nie je vhodným riešením. Deti potrebujú aj rýchle kalórie a práve preto je dobré pribaliť im do desiaty sladké pečivo, sušené ovocie či sušienky. Naopak, úplne nevhodné sú sladené nápoje. V kvalitnej desiatej by malo byť celozrnné pečivo, nátierka alebo syr, zelenina a ovocia a nesladený nápoj. Zabúdať by sme nemali na mlieko a mliečne výrobky.

Prečítajte si tiež:

Odborník: Ovocie a zeleninu je potrebné striedať a miešať

Dochádza vám inšpirácia? Toto zbaľte školákovi na desiatu

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia