Toto je 9 dôvodov, prečo sú mladší súrodenci iní ako starší

Toto je 9 dôvodov,
Ilustračné foto
2018-09-17 08:32:32 |

Je vaše najmladšie dieťa výrečné? Vie sa vynájsť aj vtedy, kedy by sa i „dospelák“ červenal? Má na všetko odpoveď?

Toto všetko má na svedomí dobre známy fenomén najmladšieho dieťaťa. Dostáva sa im oveľa menej pozornosti. Všeobecne platí, že najmladšie dieťa je tak oslobodené od niektorých bremien zodpovednosti a tak je pravdepodobnejšie, že jeho životná cesta bude kreatívnejšia. Úspešní, kreatívni ľudia ako Charlie Chaplin, Johnny Depp a Jim Carrey, títo všetci pochádzali a pochádzajú z rodín, kde zastávali miesto tých najmladších súrodencov a to len podporuje túto teóriu.

Prečo je to tak?

1. Sú zbavené bremena zodpovednosti

Zodpovednosť? Skôr kreativita. Sú oslobodené od značného zaťaženia a zodpovednosti vo všetkých fázach života. Práve toto im umožňuje presadzovať svoje vášne až do dospelosti.

2. Majú zdravé nerešpektovanie pravidiel

Rešpektovanie pravidiel? Nič pre najmladších. Prieskum totiž ukázal, že mladší súrodenci majú tendenciu sa viac uvoľniť a to vždy a všade. Výsledkom je, že pravidlá a predpisy sa stávajú flexibilnejšie a zdravé nerešpektovanie pravidiel predsa podporuje tvorivosť.

3. Uspokojenie kreatívnych vášni

Mladší súrodenci profitujú zo zhovievavejšieho výchovného prístupu rodičov. Rodičia sa pri druhom dieťati stávajú pohodlnejšími a prijímajú praktický prístup výchovy. A práve toto najmladším dáva priestor, aby nasledovali svoje tvorivé sny.

4. Využívajú starostlivosť starších súrodencov

Mať staršieho súrodenca? Skvelé! Mladší tak môžu profitovať z toho, že starší sa postará. Vzťah medzi staršími a mladšími súrodencami sa môže prehĺbiť a v dospelosti tí starší, zodpovední a autoritatívnejší ľudia pomáhajú mladším kreatívcom.

5. Chcú zmeniť svet

Deti, ktoré sa narodili ako najmladšie, majú tendenciu byť ambiciózne, pretože sa snažia dosiahnuť pozitívnu zmenu a chcú, aby si ich svet pamätal. Či už je prostredníctvom umenia alebo rebélie. 


TIP: Takto osobnosť dieťať formuje poradie, v akom sa narodilo


6. Rozvíjajú svoje vlastné módne trendy

Nie je žiadnou novinkou, že najmladší súrodenci dedia po tých starších či už hračky alebo oblečenie. A čo nastane? Strácajú kontakt s módnymi trendmi a začínajú tak používať svoju fantáziu či kreativitu a tým vzniká ich vlastný módny štýl.

7. Sú viac v kontakte s modernými technológiami

Že vie Váš drobec v jednom roku zapnúť televíziu a ešte prepnúť na rozprávky? Nič nové. Vyrastajú obklopené najnovšími technológiami a to dáva tým mladším súrodencom väčšiu príležitosť sledovať a najmä prezentovať svoje tvorivé schopnosti. 

8. Hľadajú pozornosť

Mladší súrodenci majú vždy tendenciu byť o niečo viac extrovertní, extravagantní a preto sa aj viac smejú. Snažia sa o to tvorivým vystupovaním, vynikajúcim spôsobom vyjadrovania sa a upútaním pozornosti okolia. Týmto naštartujú svoj trend, s ktorým pokračujú do dospelosti, a neraz sú z nich tvoriví komediálni spisovatelia ako sú Dawn French a Ricky Gervais, všetci narodení ako mladší súrodenci.

9. Kreativita je u starších potlačená

Podľa učiteľa Jonathana Hallsa sa každý jedinec narodí s kreatívnym myslením. Zatiaľ čo negatívne myslenie, príliš prísna výchova, neskôr tlak dospelosti vyžaduje praktické zmýšľanie, u najmladších súrodencov je najpravdepodobnejšie, že si zachovajú svoje kreatívne myslenie vďaka menšiemu nátlaku vo výchove a tak lepšie zvládajú očakávania rodičov.

Prečítajte si tiež:

Prečo druhorodené deti rozprávajú neskôr

Dvadsať vecí, ktoré nás naučí druhé dieťa

Fotogaléria


Zdroj: kch, lifehack.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia