Trocha génového kokteilu a máte dieťa ako zo žurnálu! ÁNO ČI NIE?

Trocha génového kokteilu a
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-09-16 08:30:46 |

Chcete mať zdravé, kučeravé a modrooké dieťa? Pre vedcov z univerzity na Novom Zélande to nie je problém. Áno! Čítate správne. Kontroverzná téma a ešte väčšia morálna dilema.

S týmto technologickým kokteilom vedci vedia byť sudičkami a namiešať tak gény pre požadované vlastnosti, ako sú blond vlasy, kučery, nadpriemerná výška, či nadanie pre hru na husle alebo mu dať do vienka byť skvelým lekárom.

„Kontroverzná technológia CRISPR-CAS9 na úpravu DNA buniek mužských spermií a buniek ženských vajíčok by mohla našim deťom zaistiť starobu bez chorôb. Ide takpovediac o švajčiarsky nožík na úpravu génov. Naprogramuje sa, aby našiel konkrétny zápis v sekvencii DNA a následne sa premení na molekulárne nožnice. Enzým (zvyčajne Cas9) sa naviaže na zvolenú oblasť a prelomí dvojitú špirálu DNA“, povedal Dr. Roman Teo Oliynyk z University v Aucklande na Novom Zélande.

Vedci si dokonca dovolia tvrdiť, že ak v desiatkach alebo v stovkách génov vykonajú zmeny, ktoré kódujú choroby srdca, Alzheimerovu chorobu alebo artritídu, môže sa tak týmto ochoreniam predísť. No podľa vedcov by mohla mať táto technológia najväčší prínos pri rakovine ako takej.

Tak ako má všetko svoje plusy a mínusy, tak aj táto kontroverzná technológia má svojich nadšencov ale aj svojich kritikov.

„Vedľajšie účinky sú znepokojivé“, povedala Ali Torkamani z výskumného inštitútu Scripps Research Institute v La Jolle v Kalifornii, a dodáva „znížením rizika vzniku ischemickej choroby srdca sa môže zvýšiť riziko ďalších a to vážnych porúch. Takisto z praktického hľadiska, nie je jasné, aké dedičné gény bude embryo mať a to je už príliš neskoro na úpravu DNA.“

Proti gustu žiaden dišputát, no technológia, veda a príroda by sa veľmi nemali miešať. Veľký vplyv na zdravie ako také má zdravý životný štýl a ten, milí čitatelia, žiadne vedľajšie účinky nemá.  

Prečítajte si tiež:

Mladý ocko je sexi, no hrozí mu viac zdravotných problémov

Potvrdené: Vieme, po kom dedíme inteligenciu

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia