Chia semienka – sú naozaj také zdravé a vhodné aj pre deti?

Chia semienka – sú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-09-15 14:30:51 |

Chia semienka majú pôvod v horách Strednej a Južnej Ameriky. Sú považované za superpotravinu – majú veľkú výživovú hodnotu a málo kalórií.

K najväčším prednostiam chia semienok patrí najmä vysoký obsah omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Český spotrebiteľský časopis dTest otestoval 14 výrobkov rôznych značiek, aby preverili ich kvalitu. Zamerali sa na prítomnosť mykotoxínov a pesticídov.

U nás sa chia semienka predávajú až od roku 2009, dovtedy Európska únia čakala na povolenie Európskej rady pre bezpečnosť potravín. „Európske úrady ich označili za novú potravinu, ktorej zdravotnä neškodnosť musia preskúmať. Podmienkou schválenia predaja v EÚ bolo, že sa ich denne nemôže zjesť viac ako 15 gramov,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Do laboratória poslal dTest 14 vzoriek chia semienok z predajní so zdravou výživou aj zo supermarketov, 5 z nich bolo v bio kvalite. V laboratóriu sa skúmalo množstvo a kvalita tukov, proteínov a prítomnosť nežiadúcich látok. „Čitateľov zaujímalo,  či nie sú nutričné ​​vlastnosti semienok preceňované. Nezávislý test ukázal, že ak si dáte akýkoľvek z testovaných chia semien, svojmu zdraviu prospejete. Pátrali sme po mykotoxínoch a pesticídoch, ale neúspešne. Naopak, výskyt prínosných látok prevýšil naše očakávania, " konštatuje Hoffmannová.

Hlavným prínosom chia semienok je vysoký obsah esenciálnych omega-3 nenasýtenej mastnej kyseliny alfa-linolenovej (ALA) a omega-6 nenasýtenej mastnej kyseliny linolovej (LA). Obe náš organizmus potrebuje na stavbu buniek alebo na správnu činnosť nervovej sústavy a je odkázaný na ich príjem z vonkajšej strany. Chia semienka obsahujú užitočné mastné kyseliny, navyše v správnom pomere. Vo 100 gramoch sa nachádza asi 20 g ALA a 6 g LA. Pre nás Stredoeurópanov  je výhodné, že chia olej obsahuje tri až štyrikrát viac kyseliny omega-3 ako omega-6, pretože tým vyrovnáva nerovnováhu spôsobenú nedostatkom rýb v našom jedálničku.

Nemožno však tvrdiť, že chia olej je to isté ako rybí tuk. Obidva obsahujú omega-3, ale každý iné. V rybom tuku sa nachádzajú kyseliny EPA a DHA, ktoré sú pre ľudské telo lepšie využiteľné ako ALA obsiahnuté v chia semienkach.

Vzhľadom na vysoký obsah bielkovín, vlákniny a želírujúcu schopnosť sú chia semienka obľúbené najmä pri príprave dezertov či pudingov. „Relatívne vysoký priemerný obsah proteínov (okolo 22%) nás milo prekvapil. Je zrejmé, že s tak vysokým obsahom bielkovín nerátal žiadny výrobca, pretože údaj na obaloch bol v mnohých prípadoch podhodnotený, " popisuje rozdiel medzi deklarovanou a skutočnou zložkou Hana Hoffmannová.

Odborníci odporúčajú konzumáciu chia semienok pre všetky vekové kategórie. „Malým deťom a mladším osobám najmä kvôli podpore činnosti mozgových tkanív, ľuďom stredného veku a starším osobám pre dobrú funkčnosť kardiovaskulárneho aparátu a starým ľuďom pre udržanie dobrého fungovania mozgových tkanív. V poslednej dobe sú omega-3 spájané s prevenciou neurodegeneratívnych porúch a odporúčajú sa v zvýšenej miere aj osobám trpiacim roztrúsenou sklerózou ", vymenovala pozitíva nutričná terapeutka Ing. Hana Střítecká, PhD. Vďaka svojej neutrálnej chuti semienka neovplyvňujú nijako pokrmy a tak sa môžu používať prakticky do všetkého.

Prehľad testovaných chia semienok nájdete na webe www.dtest.cz. Kompletné výsledky testu prinieslo septembrové vydanie časopisu dTest.

 


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia