Dorotka je slniečko aj napriek hendikepu

Dorotka je slniečko aj
Ilustračné foto
2018-09-13 00:30:54 |

Hoci niet pochýb o tom, že narodenie dieťaťa s Downovým syndrómom obráti chod rodiny naruby, aj ono môže byť naozaj prínosom. Ako Dorotka.

Trinásťročná mentálne postihnutá slečna nacvičuje divadlo a chce sa stať herečkou. Taký bežný sen dievčat v tomto veku. Od svojich rovesníkov sa však líši tým, že má niečo navyše – jeden chromozóm. Práve on spôsobil, že sa narodila s diagnózou Downov syndróm. Krátko po pôrode jej rodičom ponúkli možnosť zbaviť sa jej. Odmietli. Mama, otec a štyria súrodenci prijali Dorotku úplne a s láskou.

„Neviem, čím sme si to zaslúžili“, zaznejú v  dokumentárnom filme NIEČO NAVIAC slová vďaky z úst Dorotkinej mamy. Tvorcovia sa v ňom pokúsili ukázať, že aj človek s takouto diagnózou môže byť prínosom tak pre rodinu, ako aj pre spoločnosť.

Film NIEČO NAVIAC vznikal takmer štyri roky. Pôvodne mal kameraman a režisér Palo Kadlečík v úmysle natočiť krátkometrážnu publicistiku o bratislavskom divadle Dúhadlo, v ktorom pod vedením obetavých dramatoterapeutov účinkujú deti s Downovým syndrómom. Keď do projektu ešte vo fáze vývoja prizval scenáristu a dramaturga Martina Šenca, našli spoločne v téme omnoho väčší potenciál.

Autori spoločne napísali nový scenár, ktorý už neplnil pôvodne zamýšľaný publicistický účel, ale ponúkal osobný ľudský príbeh. Tvorcovia chceli, aby bol film v prvom rade pravdivý, reálny a optimistický. Obaja sa zblížili s rodinou Vlčkovcov, ktorá má päť detí, pričom ich najmladšou dcérou je práve Dorotka. Pootvoriť dvere do sveta rodiny s postihnutým dieťatkom a vstúpiť do Dorotkinho osobného priestoru si vyžadovalo čas a trpezlivosť. Najdôležitejšie však bolo získať si jej dôveru a spriateliť sa s ňou. Len tak bolo možné vstúpiť do jej osobného priestoru, kedy už nebolo potrebné pýtať sa, ale len nechať zapnutú kameru a pozorovať ju v jej pestrofarebnom svete.

Spoločnosť o problematike Downovho syndrómu vie pomerne málo. Pritom je najčastejšou genetickou poruchou, ktorá spôsobuje mentálne postihnutie. Nezriedka sa vníma cez negatívne emócie a strach – strach rodičov, že sa ich dieťa narodí postihnuté a nezvládnu jeho výchovu, ako aj strach spoločnosti z „mongoloidných“ jedincov, ku ktorým nedokáže zaujať postoj. Film NIEČO NAVIAC je však vo výsledku nielen mimoriadne autentický, ale nechýba mu ľudskosť a nadhľad. „Je to ťažká téma, no spracovaná s nadhľadom a láskavým humorom. Nenakladá na diváka ťažobu a citovo nevydiera, “ povedal o filme Vladimír Štric, umelecký riaditeľ festivalu Cinematik.

Film vznikol s podporou Audiovizuálneho fondu SR. Tvorcovia Palo Kadlečík a Martin Šenc sa napokon spoločne podpísali pod scenár, réžiu i dramaturgiu filmu. Pôvodnú hudbu pre film napísala hudobná skladateľka Ľubica Čekovská. Slovenská premiéra filmu bude na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch 15. septembra 2018, kde bude film súťažiť v kategórii slovenských dokumentárnych filmov. Do kín ho uvádza distribučná spoločnosť FILMTOPIA od 20. septembra 2018.

Prečítajte si tiež:

Spolužiaci prekvapili kamaráta, ani jedno oko nezostalo suché

Izzy s Downovým syndrómom si získala srdcia ľudí

 

 

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia