6 tipov zo zelovocu: Jablká namiesto kávy?

6 tipov zo zelovocu:
Ilustračné foto
2018-08-20 12:30:04 |

Znie to možno šialene, ale ovocie a zelenina nie sú vždy také, akými ich odmalička poznáme. Na biológii nás o nich učili rôzne fakty, ale tieto ste zaručene nikde nepočuli a budete otvárať ústa od údivu.

#1 Mačka alebo pes, či nebodaj mačkopes?

Ak by vám niekto položil otázku, či je paradajka zelenina alebo ovocie, asi by ste sa mu vysmiali. No možno sa dosmejete, keď zistíte, že ste celý život žili v omyle. Paradajky, baklažán, olivy, avokádo, ba aj uhorka sú totiž botanicky ovocie. Konkrétne paradajku americký súd síce uznal za zeleninu, ale v Európskej únii je stále ovocím. No a aby ste si už úplne klepali na čelo, tak vedzte, že melón je zelenina.

#2 Stoj, lebo použijem rebarboru!

Keby  ste sa stali účastníkmi prepadu v zelovoci (aké pravdepodobné!), vaše šance na prežitie by boli celkom obstojné, ak by ste mali poruke rebarboru, zemiaky, baklažán, či nezrelé paradajky. A samozrejme, ešte maličkosť, ak by ste prinútili útočníka toto všetko skonzumovať. Listy rebarbory totiž obsahujú vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá je základom na tvorbu žlčníkových a močových kameňov. Spoločným menovateľom zemiakov, surového baklažánu a nezrelých paradajok je látka solanín, ktorej ak zjeme priveľa, už to nemusíme rozdýchať, minimálne si však koledujeme o nevoľnosti a otravu. No a ak by ste chceli útočníka vystrašiť hollywoodskym efektom, hoďte do mikrovlnky hrozno a zapnite ju. Ohňostroj zaručený.

#3 Neznášam ťa viac než ružičkový kel!

V mnohých krajinách sveta sú milé malé guličky ružičkového kelu považované za najodpornejšiu zeleninu. Majú horkú chuť a musíte ich precízne uvariť, aby ste ju odstránili. Možno naň zmeníte názor, keď vám povieme, že je vitamínovou a minerálovou bombou a nemá prakticky žiadne kalórie, tuky, ani cholesterol! Kelu na päty šliape čierna reďkovka, ktorá okrem toho, že neskutočne štípe, smrdí ako staré ponožky. Dobrú chuť!

#4 Keď ja neviem, čo si mám dať...

Pre nerozhodných konzumentov, ktorí nevedia, čo si majú zobnúť, vymyslel americký umelec Sam Van Aken „strom 40 druhov ovocia“. No dobre, nevymyslel ho priamo pre nich, ale tento strom, na ktorom rastie ovocný šalát, sa ujal tak, že už je ho po celej Amerike niekoľko desiatok. Je pravda, že jeden stojí okolo 30 000 dolárov, ale môžete si z neho odtrhnúť 40 druhov ovocia od broskyne, marhule, cez slivku, čerešňu až po mandľu. A keď práve nerodí, ale kvitne, vyzerá božsky.

#5 Fialová je nová čierna

Fialová farba bolacoolnielen počas Vianoc na našich stromčekoch, ale momentálne je „in“ aj v zelenine. Táto farba je elegantná a vznešená, jedením takto zafarbenej zeleniny sa obohatíme o pigment zvaný antokyanín, inak flavonoid. Ten zabraňuje ochoreniam srdca, niektorým druhom rakoviny a dokonca je prospešný pre náš mozog. Cvikla, baklažán, fialový zemiak, či artičoky a čučoriedky, fialové hrozno a granátové jablko sú preto zárukou toho, že budete nielen cool, ale aj zdraví.

#6 Viac energie než káva

Vedeli ste, že priemerný Európan zje v priemere 15 kilogramov jabĺk ročne? Ako vraví stará anglická múdrosť, jedno jablko denne zaručí, že sa vyhneme návšteve lekára a budeme zdraví. No a posledné štúdie dokonca tvrdia, že jablká sú zdrojom energie vďaka svojim uhľohydrátom, vitamínom a minerálom. Kto sa nechce vzdať rannej kávy, nech k nej zakusuje jabĺčko a ranný štartér je zaručený. Aj samotná vôňa jablka má pozitívne účinky, napríklad už francúzske paničky zvykli mať v kabelke sladké jabĺčko odrody Pink Lady, ak by ich náhle prekvapila nevoľnosť alebo nejaký nepríjemný zápach. K tomuto aromatickému jablku stačilo len privoňať a problém bol preč. Toto, ale aj ďalšie druhy jabĺk od slovenských dodávateľov,nájdete pod značkou Slovenská farma v  supermarketoch BILLA.

Prečítajte si tiež:

Týchto 5 dôležitých vitamínov potrebujú deti pre svoj vývoj

Je v zelenine napzaj tak veľa dusičnanov? Poznáme pravdu

 

Fotogaléria


Foto: RonaldFeldmanFine Art
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia