Vo vesmíre lieta aj slovenský školák Samuel

Vo vesmíre lieta aj
Ilustračné foto
Zdroj: foto: sita.sk
2018-08-04 14:30:03 |

Víťaz súťaže v maľovaní na tému Vesmír a kozmonautika z roku 2011 , Samuel Petrík z Partizánskeho, lieta už pár dní vo vesmíre. Teda nie on osobne, ale družica s jeho menom.

Družicu Samuel vyniesol na obežnú dráhu raketový nosič Ariane 5 spolu s ďalšími tromi družicami európskeho vesmírneho systému Galileo 25. júla z kozmodrómu v Kourou vo Francúzskej Guyane. V súčasnosti má Galileo vo vesmíre 26 satelitov a plne funkčný bude v roku 2020 s počtom 30 satelitov. Každý z nich ponesie meno jedného z detí, ktoré vyhrali spomínanú súťaž v maľovaní Galileo v roku 2011. Vtedy desaťročný Samuel uspel s kresbou "Môj satelit Galileo" spomedzi 764 prihlásených kresieb detí z celého Slovenska. Súťaž sa uskutočnila ja v ďalších krajinách Európskej únie.

Dnes, keď sa jeho meno dostalo do vesmíru, má Samuel už 16 rokov. Ďalšie tri satelity sa volajú Tara, po výherkyni zo Slovinska, Anna, po výherkyni z Fínska a Ellen, po výherkyni zo Švédska. Ten je ale fakt dobrý,  jediný chalanisko medzi tromi babami J)

Globálny satelitný navigačný systém EÚ Galileo už dnes umožňuje široké spektrum služieb. Vesmír využívame v mnohých technologických oblastiach a aj v každodennom živote, či už ide o záchranné pátracie akcie, prepojené autá, inteligentné hodinky, poľnohospodárstvo alebo leteckú navigáciu. Tento priemysel je v Európe silný a konkurencieschopný, vytvára pracovné miesta a podnikateľské príležitosti, preto je potrebné doňho ďalej investovať.

Fotogaléria


Foto: sita.sk
Zdroj: az, sita.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia