Chlór v bazénoch ničí kožu, zuby aj vlasy

Chlór v bazénoch ničí
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-08-09 00:30:01 |

Nie je nič príťažlivejšie, než dať si v týchto horúcich dňoch osviežujúci kúpeľ. Ale pozor! Mnohí odborníci radia nekúpať sa v chlórovanej bazénovej vode.

Chlórovaná bazénová voda môže byť podľa niektorých odborníkov spúšťačom vážnych zdravotných problémov, preto odporúčajú kúpanie v „klasickej“ vode alebo v slanej morskej vode.

Chlór je používaný ako dezinfekcia už desiatky rokov. „Keď sa pridá do vody, je neuveriteľne efektívny pri ničení širokého spektra nebezpečných vodou riediteľných baktérií a vírusov. A to až do takej miery, že výrazne prispel k vyhubeniu týfusu a cholery v rozvinutých krajinách,“ hovorí chemický analytik a forenzný toxikológ Nitin Seetohul z Nottingham Trent University. Zdôrazňuje, že pridávanie chlóru aj do pitnej vody má svoje opodstatnenie, no je nesmierne dôležité dodržiavať bezpečné dávkovanie.


Viete, ako jednoducho nasadiť dieťaťu kúpaciu čiapku?


Chlór dráždi pokožku

„Vôbec ma neprekvapilo, keď som počul, že v nemocnici museli ošetriť 33 ľudí po náhodnom miernom predávkovaní chlórom v bazéne nachádzajúcom sa vo Wild Duck Holiday Park,“ pridáva sa profesor dermatológie v Bradforde Andrew Wright. Plavci sa sťažovali na štípanie očí, zvracali a ťažko sa im dýchalo. Profesor Wright bojuje už roky za to, aby sa zmenil spôsob, ktorým je možné udržiavať bazény čisté. „Pravidelne sa stretávam s ľuďmi, ktorí trpia závažnými kožnými problémami, ktoré spúšťa aj normálne množstvo chlóru v plaveckých bazénoch. Mnohí z mojich pacientov si jednoducho nemôžu ísť zaplávať, lebo chlórovaná voda im tak veľmi vysušuje kožu a dráždi ekzémy“ zdôrazňuje. Ako dodáva, existujú pritom aj jemnejšie spôsoby dezinfekcie bazénov, ako napríklad ozónový filtrácia.

Problémom v skutočnosti nie je chlór ako taký, ale vedľajšie chemické produkty - chloramíny, ktoré vznikajú reakciou chlóru na dusík nachádzajúci sa v nečistotách v bazénoch, ako sú napríklad časti kože, pot, moč, baktérie či telové oleje. Preto je dôležité brať vážne upozornenia, aby sme sa pred vstupom do bazéna odlíčili a osprchovali, čo má odstrániť vysušené kúsky kože, vlasové aj telové prípravky. Ruku na srdce – koľkí z nás to poctivo dodržiavajú?

Odborníci sa zhodujú, že príležitostné plávanie by naše zdravie ohroziť nemalo. Ak však plávate v bazéne s chlórovou vodou minimálne raz týždenne, mali by ste sa mať na pozore.

Bazény a astma u detí

Belgická štúdia z roku 2008 dokázala, že deti, ktoré plávali raz týždenne v chlórovanom bazéne, majú päťkrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie astma ako u tých, ktoré nikdy v bazéne neplávali. Deti sú všeobecne považované za viac ohrozené, lebo majú tendenciu tráviť vo vode dlhší čas ako dospelí a je väčšia pravdepodobnosť, že sa chlórovanej vody aj napijú.  „Aj keď je potrebný ďalší výskum, vyzerá to tak, že myšlienka, že chlór a jeho vedľajšie produkty pri vdýchnutí alebo požití môžu zaútočiť na pľúca, je vysoko pravdepodobná,“ hodnotí Wright. To je dôvod, prečo sa niektorí odborníci domnievajú, že pretrvávajúce pôsobenie chemických látok v čistiacich produktoch, akými je najmä chlór, môže byť tiež zodpovedné za nárast alergií v posledných päťdesiatich rokoch.

Prečo vám môžu „slabnúť“ zuby?

Zle udržiavané prechlórované bazény sú zodpovedné aj za rýchlu a nadmernú zubnú „eróziu“ u nadšených bazénových plavcov. Experti preto upozorňujú všetkých, ktorí vlastnia bazény, aby pozorne sledovali  úroveň chlóru a pH. „V prípade, že koncentrácia chlóru nie je správne udržiavaná, voda v bazéne sa môže stať príliš kyslou,“ vysvetľuje profesorka Leila Jahangirr. "Pravidelný kontakt s touto kyslou vodou, napríklad pri plávaní, môže spôsobiť vážne problémy so zubami,“ dodáva.

Nebezpečenstvo pre oči

"Oči niektorých ľudí sú viac citlivé na chlór ako u iných, ale vo všeobecnosti, ak je vo vode v bazéne vyššia úroveň chlóru, pôsobí ako dráždidlo,“ hovorí očný lekár Roshan Seetohul.  Naopak, ak je hladina chlóru príliš nízka a človek má v tejto vode ponorené oči, odplavuje sa ochranný slzný film, čo môže mať za následok zápal spojiviek.

Aj vlasy si v chlóre užijú svoje

Farbené blond vlasy môžu mať po ponorení sa do chlórovaného bazénu zelenkastý odtieň. „Nie je to z chlóru samotného, ale z toho, že meď nachádzajúca sa vo vlasových farbách reaguje s chlórom,“ vysvetľuje Seetohul. Ak aj vaše vlasy začnú po pár plávaniach vyzerať akoby ste sa menili na vodníka, skúste neutralizovať chlór s vitamínom C v spreji alebo vraj zaberá aj prírodný recept - keď si mokré vlasy potriete trochou paradajkového pretlaku alebo šťavy a po piatich minútach opláchnete.  

Rada na záver?

Aspoň v lete sa s deťmi bazénom vyhnite a vybláznite sa v prírodnom kúpalisku!

Mohlo by vás zaujať:

Dieťa sa môže utopiť aj za 25 sekúnd

Nepodceňujte sekundárne utopenie: Ako ho rozpoznáte?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia