Toto sú najväčšie nástrahy na dovolenke s deťmi

Toto sú najväčšie nástrahy
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-26 15:30:00 |

Mnohí aj napriek súčasnej situácii určite plánujete vyraziť na dovolenku. Ak cestujete s deťmi a chcete sa vyhnúť zbytočným komplikáciám, tieto rady sú pre vás.

Pri cestovaní s deťmi musíme byť v strehu o niečo viac, ako keď sa vyberieme niekam bez nich. Ak však dodržiavame určité zásady a nerobíme veci bez premyslenia, aj dovolenka s ratolesťami môže  byť naozaj oddychom a domov si prinesieme iba pekné spomienky.

Na čo je potrebné dbať?

1. Na kvalitu vody

V mnohých krajinách je pre nás voda nevhodná pre obsah rôznych zložiek, ktoré domáci tolerujú, ale  nám môžu spôsobiť ťažké hnačky a zvracanie. Pre deti to platí dvojnásobne. Na dovolenke v zahraničí sa odporúča konzumovať iba balenú vodu. V niektorých destináciách aj pri čistení zubov!

2. Na ľad v nápojoch

Zásada z prvého bodu sa vzťahuje aj na kocky ľadu. Darmo pijete originálny nápoj z fľaše (najlepšie otvorenej priamo pred vami), keď do nej vhodia ľad vyrobený z vody z vodovodu. Radšej sa mu vyhnite, ľadový nápoj vás i tak neosvieži viac ako mierne chladený, teda uchovávaný v chladničke.

3. Na korenenú a štipľavú stravu

V snahe ochutnať exotickú kuchyňu často nemyslíme na možné dôsledky. Neznáma strava môže vyvolať výrazné alergické reakcie rôzneho charakteru, často závažné, ale opäť aj hnačky a zvracanie, prípadne „iba“ extrémne nadúvanie a plynatosť, spojenú s nepríjemnými silnými kŕčmi. Pred dovolenkou si preto radšej naordinujte priateľské baktérie, užívajte ich počas celého pobytu a pokračujte ešte niekoľko dní po návrate. Probiotické prípravky by mali byť samozrejmosťou pre deti aj dospelých. Ponuka je bohatá, pri deťoch môžete využiť kvapky, vyskúšajte napríklad Biolac baby. 

4. Na všetko, čo dáte deťom

Na dovolenku s dieťaťom starším ako jeden rok (cestovanie s bábätkom do roka odborníci neodporúčajú) treba so sebou vziať kvalitné dojčenské mlieko a ostatnú stravu pre dieťa daného veku. Odskúšanú, už doma jedenú stravu a všetko ostatné podávať len dostatočne tepelne upravené. Dostatok tekutín treba zabezpečiť nie vo forme sladených ľadových nápojov, ale najmä dostatkom kvalitnej dojčenskej vody a čajov. 

Morské živočíchy sa do veku troch rokov rozhodne neodporúčajú, starším deťom len malé množstvo na skúšku, ak si veľmi žiadajú a chutí im to. Hygiena a kvalita jedla by mali byť samozrejmosťou, čo pri jedlách pripravovaných „na ulici“ dokážete len ťažko skontrolovať.

5. Na zmrzlinu

Bezpečné sú iba originálne nanuky či balené zmrzliny známych značiek. Je síce ťažké odolať osvieženiu v podobe kopčeka zmrzliny podávanej na promenáde, no zvážte, či vám to stojí za to, aby ste zvyšok dovolenky strávili na hotelovej izbe...

6. Na rôzne kombinácie

Maškrťte a experimentujte s mierou! Skúšajte, ale postupne, hlavne prehnane nekombinujte. Najmä jedlá z morských živočíchov, dresingy, maškrty, jedlá z korenín a prísad, aké sa u nás bežne nevyskytujú, doprajte sebe aj deťom s mierou. Chybou je striedanie sladkých, slaných, vyprážaných a ťažkých jedál, s rôznymi majonézami a omáčkami. Menej je viac. Večerajte aspoň hodinu! 

 
 
 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia