Toto je vo svete najnepopulárnejšie meno pre dieťa

Toto je vo svete
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-07-10 16:30:56 |

Trendy v menách pre deti prichádzajú a odchádzajú. Vždy sa objavia nejaké, ktoré sú populárnejšie ako ostatné a tiež také, ktoré patria k najneobľúbenejším. Ktoré to je tento rok?

Zaznamenali ste aj vy škandál hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorý počas uplynulých 30 rokov sexuálne obťažoval viaceré známe herečky?  Po tom, ako sa podozrenia potvrdili a v máji sa dostal za mreže, písali o tom médiá po celom svete. Možno si spomínate na vyjadrenia mnohých známych žien, najmä zo šoubiznisu v zahraničí aj u nás, ktoré pripustili, že neraz sa aj ony dostali do situácie, v ktorej ich proťajšok obťažoval.

Symbolom vlny odporu proti takémuto správaniu sa na sociálnych sieťach stal hashtag MeToo. Ľudia sú na podobné situácie veľmi citliví a ako zistila v prieskume spoločnosť BabyCentre, výrazne na to zareagovali aj noví rodičia po celom svete. Dovtedy bežne používané meno Harvey zaznamanelo masívny pokles popularity. Na Slovensku sa to neprejavilo, u nás toto meno nepatrí k bežným, ale v celosvetovom meradle ide o vyše 30-percentný pokles. Odborníci na mená očakávajú, že vypadne zo zoznamu top 100 chlapčenských mien, kam doteraz patrilo.

Naopak, prišlo k výraznému nárastu používania mena Alyssa. Dôvod? Práve herečka Alyssa Milano bola prvou ženou, ktorá sa podelila o svoj príbeh o obťažovaní a začala používať haštag MeToo. Ďalšími menami, pri ktorých zaznamenávajú odborníci nárast, sú Rose (McGowan), Ashley (Judd), Gwyneth (Paltrow), Jennifer (Lawrence) a Asia (Argento). Tieto vo svete známe tváre sa totiž najvýraznejšie zapojili do kampane voči sexuálnemu obťažovaniu.

„Hnutie #MeToo bolo jedným z najväčších noviniek roku 2018, tak nie je žiadnym prekvapením, že ovplyvnil rodičov pri výbere mien pre novorodencov,“ uviedla Lorna Marshová z BabyCentre. „Harvey klesol od mája o 24 miest na číslo 83. Uvidíme, či do konca roka vypadne zo zoznamu úplne,“ dodala.

Stránka BabyCentre zároveň zverejnila zoznam 40 najobľúbenejších detských mien tohto roka, v ktorom aj naďalej kraľuje Olivia u dievčat a Mohamed u chlapcov.

Prečítajte si tiež:

Toto meno kraľuje tento rok v celom svete

Hľadáte meno pre bábätko? Tu sú obľúbené u nás a vo svete

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia