Rodičia, na opatrovanie zdravotne postihnutého dieťaťa dostanete viac

Rodičia, na opatrovanie zdravotne
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-06-25 14:30:26 |

Nejde o stovky, ale aj málo poteší. Rodičia ťažko chorých detí si polepšia aspoň o niečo.

Vyššiu sadzbu za hodinu osobnej asistencie i vyšší príspevok pre rodičov na opatrovanie zdravotne ťažko postihnutého dieťaťa prináša novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP).

Toto sa mení:

- stúpne sadzba za hodinu osobnej asistencie o jedno euro na 3,82 eura.

- zvýši sa hranica ochrany príjmu ŤZP pri tomto príspevku zo súčasnej úrovne 1,7-násobku sumy životného minima na dvojnásobok

- viac peňazí dostanú aj rodičia, ktorí sa starajú o zdravotne ťažko postihnuté dieťa. Príspevok na opatrovanie im vzrastie na 100 eur mesačne zo súčasnej úrovne 49,80 eura.

- zruší sa krátenie príspevku na opatrovanie, ak ťažko choré dieťa navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne.

- úplne sa zruší aj limit príjmu pri  peňažnom príspevku na osobnú asistenciu

Poslanci v parlamente schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý predložila poslankyňa Alena Bašistová (nezaradená). Peňažný príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia sa nebude odnímať zdravotne postihnutým ľuďom, ak sa budú kvôli štúdiu zdržiavať v zahraničí menej ako 303 dní. „Upravujeme výnimku, podľa ktorej sa príspevok odníme až po 10 mesiacoch pobytu v zahraničí, ak poberateľ príspevku v zahraničí študuje," vysvetlil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Druhá úprava v rámci Bašistovej návrhu sa týka výkazov pri osobnej asistencii, ku ktorým mali pripomienky zástupcovia zdravotne postihnutých. Upustí sa od povinnosti pre ŤZP a osobných asistentov, aby uvádzali denný hodinový rozsah vykonávanej osobnej asistencie. „Pre zabezpečenie efektívnej kontroly, a to najmä kontroly na mieste, sa precizujú ustanovenia o súčinnosti osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a osobného asistenta pri kontrole. Časový rozsah vykonanej asistencie si bude môcť úrad vyžiadať v prípade podozrenia, že príspevok na osobnú asistenciu sa zneužíva," vysvetlil Richter.

Prečítajte si:

Mladším generáciám klesá IQ: Toto je dôvod

Sme nepoučiteľní? Dieťa nenechávajte v aute NIKDY samo!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia