Donuty: Novodobá droga našich detí?

Donuty: Novodobá droga našich
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-06-18 00:30:29 |

Čokoládové, ovocné, farebné. Deti ich milujú a rodičia sa snažia regálom s nimi vyhnúť, šikovnejšie maminy ich dokážu vyrobiť samy. Donuty.

U nás ich voláme šišky, v susednom Česku koblihy a z Ameriky prišiel trend donutov. Tento názov sa postupne u nás udomácnil a také tie smažené krúžky so sladkou polevou posypanou čokoládou či cukrovinkami nájdeme v obchodoch práve pod týmto názvom. Kým u nás sa kedysi šišky jedli iba v období fašiangov, dnes je všetko inak a donuty do seba „tlačíme“ v lete aj v zime.

Milujú ich najmä deti, ku ktorým sa tieto farebné koláčiky priam pýtajú. Verte, že keď ich usmažíte doma, nikdy nebudú chutiť tak dobre.

V čom vlastne spočíva tajomstvo donutov a ich obľúbenosti?

Ako odborníci hovoria, donuty kombinujú tuky a sacharidy, čo dokáže oklamať mozog. Ten sa síce vyvinul tak, aby v nás vyvolával väčšiu chuť po výživnejších jedlách, avšak potraviny kombinujúce tuky a sacharidy ho dokážu ľahko oklamať. Preto niet divu, že jeden donut často nestačí. Ako typická potravina s vysokým obsahom tuku a sacharidov vyvoláva v mozgu nutkanie na nadmernú konzumáciu. To je pravdepodobne kľúč k tomu, prečo niektoré potraviny majú taký úspech.

Podľa odborníkov z univerzity v Yale majú tieto potraviny skutočne silnejšie účinky na mozgový systém odmeňovania, čo nás vedie k uprednostňovaniu nezdravých potravín pred zdravými. Kombinácia tuk-cukor vysiela do mozgu signály, ktoré nadhodnocujú energetickú hodnotu potraviny a to potom ovláda vrodené signály nášho tela.

V prírode sú potraviny s vysokým obsahom tuku a uhľohydrátov veľmi zriedkavé a ak, tak obsahujú vysoké množstvo vlákniny. Naopak, spracované potraviny majú vysoký obsah tukov aj vysoký obsah uhľohydrátov. Vedci sa domnievajú, že naše predchádzajúce skúsenosti s nutričnými vlastnosťami sacharidov uvoľňujú pocit zdravého dopamínu v mozgu prostredníctvom dosiaľ neznámeho metabolického signálu.

Čo s tým? Ak chceme zabrániť závislosti dieťaťa na donutoch a podobných sladkostiach, treba trpezlivo ponúkať zdravšiu náhradu a nezdravé potraviny obmedzovať. Choďte na to radšej pomalšie. Nedocielite to zákazmi či krikom. Ak už dieťa donut musí občas dostať, nepodľahnite jeho túžbe dať si ďalší a ďalší.

Prečítajte si tiež:

Chudnutie: Stačí rešpektovať tieto rady a výsledok vás prekvapí

Sebavedomé ma vyrovnané dieťa? Strava zaváži viac, ako si myslíte

 

Fotogaléria

thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia