Test detských slnečných okuliarov: Ochrana proti UV funguje

Test detských slnečných okuliarov:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-06-10 00:30:40 |

Väčšina dospelých nevyrazí na dovolenku k moru alebo na hory bez slnečných okuliarov. Detský zrak je voči škodlivému UV žiareniu ešte citlivejšie.

Kľúčová úloha okuliarov nie je estetická, ale ochranná. Detské oči by mali chrániť predovšetkým proti ostrému svetlu a UV žiarenie, ktoré môže poškodiť rohovku alebo sietnicu oka. Nezávislý test  českého spotrebiteľského časopisu dTest ukázal, že všetky testované modely slnečných okuliarov uspeli v skúške ochrany proti UV lúčom na výbornú. V ďalších previerkach sa už ale detské okuliare výrazne líšili.

Poznatky z testu zhŕňa Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest: "Otestovali sme 16 modelov slnečných okuliarov v rôznych cenových reláciách, od 80 do tisíc korún českých (v prepočte od 3 do 40 eur). Dobrou správou je, že ochranu pred UV žiarením s vlnovou dĺžkou 380 aj 400 nanometrov plnia na jednotku všetky nami preverené modely. V skúškach na prítomnosť nežiadúcich chemikálií sme neudelili horšie ako dobré známky. Výrazné rozdiely sa prejavili až v testoch odolnosti voči pádu a poškriabaniu."

Detské okuliare by mali zniesť aj hrubšie zaobchádzanie, preto dTest simuloval situácie, ako sú pády na zem, sadnutie si na ne či poškriabaniu povrchu skiel. Všetkých 16 modelov prežilo päťkrát za sebou pád na zem z výšky 1,5 metra bez akéhokoľvek viditeľného poškodenia. Takmer všetky okuliare odolali tiež opakovanej záťaži pri dosadnutí 75-kilovej osoby na okuliare položené na bežnej kancelárskej stoličke.

Okrem odolnosti voči poškodeniu podrobili testované modely aj skúške odolnosti voči poškriabaniu. "Odolnosť voči poškriabaniu sme preverili špeciálnym perom, ktoré sa pre podobné testy používa napríklad pri displejoch smartfónov. Najmenšie úsilie bolo potrebné vynaložiť k poškriabaniu skiel pri výrobku Zara Kids Sunglasses,“ popisuje Hoffmannová.

Kým v nedávnych testoch detských pasteliek, čižiem alebo kočíkov dTest objavil nežiaduce chemické látky, slnečné okuliare na tom boli podstatne lepšie. Laboratórium v ​​okuliaroch neodhalilo žiadne zmäkčovače plastu ani polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH). Okrem týchto látok pátrali odborníci aj po ďalších nežiaducich chemikáliách, a to ťažkých kovoch. "Ťažké kovy patria medzi látky, ktoré by mohli mať v prípade kontaktu s pokožkou alebo ústami negatívne dopady na zdravie. Našli sme ich len u pár výrobkov, ale v úplne minimálnom množstve, ktoré nepredstavuje žiadne zdravotné riziko," hovorí Hoffmannová a dodáva: „Deti majú tendenciu okusovať nožičky okuliarov, robíme teda rovnaké testy, ako keby išlo o hračky. "

Okrem ochrany proti škodlivému UV žiareniu je dôležitá aj veľkosť okuliarov. Slnečné okuliare by mali byť dosť veľké a široké, aby chránili celú plochu očí, a nie veľmi tesné, aby nespôsobovali nepríjemné otlaky na nose či za ušami. Čo sa týka farby skiel, podľa odborníkov sa pre slnečné okuliare najlepšie hodí hnedá alebo šedá. Tmavšie, teda čierna sklá, sú ideálne na hory alebo k moru, kde je intenzita slnečného svitu vyššia ako napríklad v meste. Detské okuliare by mali byť tiež čo najľahšie, ideálne do 20 gramov.

Podľa názorov očných lekárov sa deti v slovenských podmienkach zaobídu aj bez slnečných okuliarov, ak nosia pokrývku hlavy so šiltom a nevychádzajú medzi 12. až 14. hodinou na priame slnko. Vo vysokohorskom prostredí, na priamom slnku pri mori alebo okolo rovníka je riziko poškodenia zraku UV žiarením výraznejšie. Ani na exotické dovolenky by deti nemali slnečné okuliare nosiť trvalo. Oči totiž môžu zlenivieť a dieťa môže byť časom svetloplaché.

Praktické tipy dTestu na výber detských okuliarov:

- Skontrolujte, aby okuliare dobre sedeli za ušami a hlavne na koreni nosa. Okuliare by nemali dieťaťu padať, ale ani ho tlačiť.

- Každé dieťa je iné, typ obrúčok vyberajte podľa toho, aký má tvár.

- Dôležitá je veľkosť očí a vzdialenosť medzi nimi. Okuliare by mali pokryť celé okolie oka tak, aby nedochádzalo k bočnému prieniku UV žiarenia.

- Obrúčky majú byť z pružného a pevného materiálu.

- Mihalnice by sa ani pri žmurkanie nemali dotýkať skiel, aby sa oči príliš neunavovali.

- Sklá by mala byť plastová a stabilne zafarbené (okolo 85%).

Prehľad testovaných slnečných okuliarov nájdete na webe www.dtest.cz/detske-bryle. Kompletné výsledky testu prinieslo júnové vydanie časopisu dTest.

Prečítajte si tiež:

Slnečné dni: Nepodceňujte ich. Na toto nezabúdajte

Mali by slnečné okuliare nosiť aj malé deti?


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia