Marshmallow test – čo platilo v minulosti je dnes už pasé

Marshmallow test – čo
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-06-09 00:45:33 |

Možno ste sa s týmto testom už stretli. Je to veľmi jednoduchý spôsob ako zistiť, či má dieťa v budúcnosti predpoklady byť úspešné. Má to však jeden problém.

V roku 1961 stanfordský psychológ Walter Mischel vymyslel test, v ktorom použil obľúbené cukríky marshmallow. Podľa toho, ako dieťa zareaguje na veľmi jednoduchú úlohu, je možné predpovedať, či z neho vyrastie úspešný dospelý človek.

 Ako funguje marshmallow test?

Pred dieťa umiestnime jeden marshmallow cukrík a povieme, že ak vydrží nezjesť ho 15 minút,  dostane ďalší. Ak je dieťa schopné čakať, je to znak toho, že sa mu bude dariť v škole aj v práci. Viaceré výskumy totiž naznačujú, že deti, ktoré chápu oneskorené uspokojenie, dosahujú lepšie výsledky v testoch.  

Marshmallow test patril v istom období medzi  veľmi obľúbené. Samozrejme, nájdu sa deti, ktoré túto sladkú penovú pochúťku nemajú rady. Nič strašné sa však nedeje, stačí ju nahradiť ich obľúbenou sladkosťou.

Čím dlhšie sa test používa, tým viac nedostatkov na ňom experti objavili. Okrem toho, že Mischel testoval iba 90 detí, všetky boli v predškolskom veku a navštevovali prestížny Stanfordský univerzitný areál. Jednoducho, išlo o privilegovanú skupinu detí. Podľa autorov najnovšej štúdie z kalifornskej univerzity výsledky boli skreslené a rozhodli sa test zrealizovať s väčším počtom detí z rôznych sociálnych aj etnických skupín.

Experti neočakávane zistili, že budúci úspech dieťaťa súvisí s jeho schopnosťou oddialiť uspokojenie omnoho menej ako s tým, z akého sociálneho a ekonomického prostredia pochádzajú. Potomkovia bohatých ľudí s kvalitným sociálnym zázemím majú omnoho vyššiu pravdepodobnosť, že budú v dospelosti úspešní, než potomkovia chudobnejších ľudí žijúcich v horších sociálnych podmienkach. To, že dieťa dokáže odložiť konzumáciu obľúbeného cukríka tak ešte neznamená, že raz to dotiahne ďaleko, i keď predpoklady na to má.

Výsledky novej štúdie nie sú pre bežného človeka úplne optimistické a iba potvrdili to, že je lepšie byť bohatý a zdravý než chudobný a chorý, Marshmallow testom však deti určite neurazíte a môžete zistiť, akú dávku trpezlivosti majú. A tá sa im u nás na Slovensku v každom prípade zíde :))

Prečítajte si tiež:

10 znamení, že vaše dieťa má vysoké IQ

Takto môžete dieťaťu zvýšiť IQ

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia