Päť tipov ako chrániť deti pred vypadnutím z okna

Päť  tipov ako
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-06-07 11:45:08 |

Pred pár dňami otriasla Slovenskom tragédia, pri ktorej vypadol v Komárne z okna 6-ročný Dávidko a pád zo šiesteho poschodia neprežil. Skúste podobnému scenáru zabrániť.

Leto, aspoň podľa počasia, začalo a počet otvorených okien bez dozoru narastá. Ak máte doma malé deti, opatrnosti naozaj nie je nikdy dosť a mali by ste mať vždy na mysli, že stačí pár sekúnd...  Nezabúdajte, že deti sú tvory veľmi zvedavé a tragicky môže skončiť aj pád z prvého poschodia. Stopercentná prevencia neexistuje, ale dá sa urobiť veľa pre to, aby ste deti čo najefektívnejšie ochránili.

V byte či dome, v ktorom sú otvorené okná, nikdy nenechávajte samo dieťa mladšie ako 8 rokov. Staršia ratolesť by si už mala byť vedomá nebezpečenstva, ktoré hrozí, ak sa z okna bude nakláňať, ale aj tak sa treba o tom rozprávať, lebo zvedavosť býva neraz silnejšia.

Keď sú deti v izbe, vždy dbajte na to, aby boli okná otvorené iba na vetračku. Pri naplno otvorených oknách vetrajte iba vtedy, keď tam deti nie sú.

Uistite sa, že dieťa nedočiahne na kľučku okna. Ak áno, investujte do bezpečnostných prvkov, ktoré mu zabránia jednoducho kľučkou otočiť a okno otvoriť.

Učte dieťa, aby sa držalo ďalej od okien a balkónov (terás, lodžií).  Neustále ho upozorňujte, aby nešlo k oknu, nevykláňalo sa z balkóna, nechodilo popri zábradlí na balkóne a podobne.

Nenechávajte v blízkosti okien nábytok, na ktorý môže dieťa vyliezť.

Nezabúdajte, že sieťka nezabráni tomu, aby dieťa vypadlo z okna. Naopak, občas poskytuje falošný pocit istoty, dieťa sa o ňu oprie a nešťastie je na svete. Nikdy nedovoľte dieťatku pozerať  sa cez ňu, naučte ho, že ak si potrebuje niečo pozrieť, treba tak urobiť cez sklenú výplň okna, avšak bez toho, aby na ňu tlačilo.

Prečítajte si tiež:

Urobte toto a horúčavy s deťmi si užijete bezpečne

Prežite búrku v zdraví

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia