Toto sú mesiace, v ktorých sa rodí najviac bábätiek

Toto sú mesiace, v
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2018-06-01 11:30:57 |

Prišli ste na svet vy alebo vaše deti v lete alebo na jeseň? Tak potom patríte do skupiny ľudí narodených v jednom z najpopulárnejších mesiacov roka.

August a september, to sú dva mesiace, v ktorých prichádza na svet najviac detí. Potvrdzujú to aj štatistiky zo Slovenska, podľa ktorých sa ich u nás vlani narodilo najviac v auguste (5 305) a september sa s 5 109 novorodencami dostal na tretiu priečku.

V roku 2016 bol najsilnejší september, keď mamy priviedli na svet 5 408 detičiek  a druhé miesto obsadil august s 5 393 bábätkami. Aj v roku 2015 potvrdil september povesť mesiaca s najvyššou pôrodnosťou. Pozerajúc hlbšie do histórie v tabuľkách Štatistického úradu (ŠÚ SR) možno naozaj potvrdiť celosvetový trend najpopulárnejších mesiacov, v ktorých sa rodí najviac detí. U nás sa už roky na prvých priečkach popri spomínanom auguste a septembri drží aj júl. Vo všeobecnosti však možno konštatovať, že najviac detí sa u nás rodí v polovici septembra.

Za najčastejší deň narodenia vo svete je považovaný 26. september. Zaujímavosťou je, že k počatiu tak prichádza v období Vianoc, kedy sa zase rodí najmenej detí. Pravdepodobne je to spojené aj s čoraz častejším plánovaním pôrodov a keďže aj pôrodníci chcú mať sviatky, naplánujú pôrody o nejaký ten deň skôr. Keďže ľudia sú cez vianočné sviatky uvoľnenejší a spokojnejší, niet divu, že prichádza častejšie k počatiam ako kedykoľvek inokedy. Vo všeobecnosti zimné mesiace plodeniu prajú – dni sú krátke, noci dlhé, vonku je zima, preto sa častejšie zdržiavame doma a užívame si toho druhého.

Jednou z príčin, prečo sa najviac detí rodí v septembri, môže byť podľa odborníkov aj kalkulácia s tým, aby prišli na svet na začiatku školského roka.  Séria štúdií naznačuje, že septembrové deti, ktoré patria k najstarším v triede, sú obvykle najlepšími žiakmi a učenie im ide ľahšie ako spolužiakom narodeným v júli či v auguste. Do prvých ročníkov totiž základné školy prijímajú deti, ktoré do 31. augusta dovŕšia 6 rokov. Keď má dieťa šieste narodeniny napríklad 1. septembra, nastupuje do prvej triedy až na ďalší školský rok. Septembrové deti sú vo všeobecnosti tiež najviac športovo nadané a často patria ku kariérne veľmi úspešným ľuďom v dospelosti.


Mesiac narodenia: Ako ovplyvňuje to, čím sa človek stane


I keď september patrí aj na Slovensku k populárnym mesiacom čo sa týka pôrodnosti, 26. september za posledných desať rokov ani raz nebol najsilnejším dňom. Treba však povedať, že počet detí narodených detí v tento deň sa často približoval tomu „víťaznému“.  

Vlani sa najviac bábätiek narodilo 29. decembra (224 detí), v roku 2016 to bol 5. január (228 detí), v roku 2015 ich prišlo na svet najviac 11. septembra (227), rok predtým 14. augusta (221 detí), v roku 2013 sa najviac pôrodníkov zapotilo 11. júla, keď odrodili 208 bábätiek. V roku 2012 pripadol deň s najvyšším počtom pôrodov (204 detí) na 16. august, v roku 2011 to bol 14. september s 257 drobčekmi. Rok predtým bol veľmi podobný. Najviac detí – 249, sa v roku 2010 narodilo 17. septembra. V roku 2009 to bol 3. júl s 233 bábätkami a v roku 2008, teda desať rokov dozadu, sa najviac detičiek narodilo 17. septembra a bolo ich 220. Na základe tohto krátkeho exkurzu možno povedať, že leto a jeseň sú na nové prírastky naozaj najbohatšie a konkrétne september je vo všeobecnosti TOP. Niečo na tých Vianociach veru bude...

Prečítajte si tiež:

Spomienky na destvo zostávajú navždy. Ktoré sú tie najkrajšie?

7 spôsobov, ako naučiť deti spokjnosti a vďačnosti

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia