Svetielko nádeje prináša nádej ťažko chorým deťom už 16 rokov

Svetielko nádeje prináša nádej
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Eduard Genserek
2018-05-25 15:30:33 |

Práve tento týždeň si občianske združenie Svetielko nádeje pripomína 16. výročie svojho vzniku. Počas svojej existencie pomohlo vyše 550 detským pacientom a ich rodinám.

Počas svojej existencie pomohlo Svetielko nádeje vyše 550 detským pacientom a ich rodinám. Aj vďaka podpore Svetielka Nádeje sa podarilo na Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici vybudovať špičkovú Kliniku pediatrickej onkológie a hematológie.   

„Keď sme zakladali občianske združenie Svetielko nádeje, netušili sme, že vyrastie do tinedžerského veku a dosiahneme to, čo sa nám doteraz podarilo. Na začiatku boli malé ambície, ale veľa obetavých ľudí, ktorí sa nadchli pre naše plány a tak sme ich postupne mohli zrealizovať“ – to sú slová jedného zo zakladateľov OZ, MUDr. Pavla Biciana, ktorý je jeho dlhoročným predsedom.

(MUDr. Pavel Bician, predseda združenia s kolegyňami z oddelenia)

Je toho naozaj veľa, čo sa „svetielkáčom“ podarilo zrealizovať v prospech detských onkologických pacientov a ich rodín. Za uplynulých 16 rokov sa postarali o viac ako 550 pacientov a ich rodinných príslušníkov. V rámci prepravnej služby najazdili 483 703 km, zrealizovali 2 353 prepráv. V starostlivosti detského mobilného hospicu sa postarali o 38 pacientov a najazdili za nimi 25 867 km. Výletov a rekondičných pobytov sa so Svetielkom nádeje zúčastnilo 508 detí a 305 rodinných príslušníkov.

Vďaka podpore darcov združenie realizuje trvalo udržateľné projekty, ktorých ponuku za 16 rokov postupne rozširovalo. Sú to projekty detský mobilný hospic, prepravná služba, byt pre rodiny onkologických pacientov, rekondičné pobyty a výlety pre vyliečené deti, balíček prvého kontaktu, stretnutia rodín po strate dieťaťa. Zvládnuť náročné obdobie počas liečby pomáhajú deťom liečebný pedagóg, sociálny pracovník a psychológ. Vlani Svetielko nádeje odovzdalo Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici do užívania kreatívnu herňu pre deti.

Za 16 rokov svojej existencie Svetielko nádeje podporilo Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Banskej Bystrici čiastkou 1 094 316,29 eur najmä na zakúpenie prístrojov, vybavenie oddelenia a ambulancie.

Výročie je pre združenie aj príležitosťou poďakovať sa všetkým svojim podporovateľom. Práve vďaka nim môže Svetielko nádeje už 16 rokov pomáhať deťom s onkologickými a život limitujúcimi ochoreniami. A chystá sa v tom pokračovať a pomáhať i naďalej.

Prečítajte si tiež:

Modriny nemusia nič znamenať. Kedy však treba zbystriť pozornosť?

Liečba rakoviny u detí pokročila. no stále je u nás tabu

 

Fotogaléria

Eduard Genserek
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia