Prečo neskrývam pred svetom svoje telo

Prečo neskrývam pred svetom
Ilustračné foto
Zdroj: Injstagram/katie Cloyd
2018-05-10 13:30:07 |

Tento týždeň som si objednala tankiny plavky online. Chystáme sa na dovolenku a povedala som si, že vyskúšam niečo odvážnejšie ako moje obvyklé jednodielne plavky.

Zásielka prišla včera ráno a keď som si dala plavky na seba, zostala som zhrozená. Dúfala som, že vrch a spodok, i keď nejde o jednodielne plavky, sa spoja a moja koža zostane schovaná. Bohužiaľ, nestalo sa tak a kus brucha bol vonku. Pozrieť sa do zrkadla som nemala odvahu a tak som sa hneď so zúfalým výrazom otočila k manželovi. Jeho tvár sa rozžiarila. „Nič nehovor, kým sa neuvidíš v zrkadle. Nemyslím si, že budeš sklamaná. Sú to najlepšie plavky, aké som kedy videl. Milujem ich,“ povedal.

Zhlboka som sa nadýchla a vstúpila do „tretej“ izby, jedinej miestnosti v byte, v ktorej máme zrkadlo s plnou dĺžkou. Presne ako som si predstavovala, niekoľko centimetrov môjho okrúhleho nevypracovaného brucha sa ukázalo. Aj asi centimeter fialovej vertikálnej jazvy po cisárskom reze.

Hovorila som okrúhle brucho? No, v skutočnosti je to ešte horšie. Pamätám si, že keď sa lekári pri prvom synovi rozhodli po 40 hodinách pomaly postupujúceho pôrodu pre cisársky rez, vystrihli mi otvor napravo od pupka, ale trochu vyššie. Druhý syn prišiel na svet rovnako. Fialová jazva svieti priam do diaľky a nedá sa zamaskovať.

Napriek tomu, keď som sa zbadala v zrkadle, neomdlela som a nestrhla som plavky zo seba. Vyšla som z izby a celá som žiarila. Obaja sme vedeli, že ich nevrátim a budem ich nosiť. Napriek tomu, že som sa cítila dobre, mala som potrebu opýtať sa manžela: „Si si istý, že by som si nemala predsa len objednať celé plavky, ktoré mi zakryjú brucho aj jazvu na ňom?“ Jeho odpoveď bola úžasná. „Myslíš, že treba schovávať dôkaz, že máš deti? Katie. Zaslúžiš si cítiť slnko na koži ako každý iný. To, že niekto má dokonalú vypracovanú postavu neznamená, že je lepší alebo krajší človek.“

Mal pravdu. Zaslúžim si cítiť slnko na mojej koži ako všetci ostatní. Zaslúžim si, aby bolo moje telo ohrievané slnečnými lúčmi, aby som cítila oceán a nosila oblečenie, vďaka ktorému mi bude v horúčavách pohodlne. Zaslúžim si ležať v piesku rovnako, ako ktokoľvek iný. Zaslúžim si piť šumivé ovocné nápoje v bare a popoludní bozkávať môjho manžela v bazéne. Zaslúžim si kašľať na všetky negatívne reči o mojom tele a skutočne žiť, pretože som človek, nie nehmotná zbierka nedostatkov a nedokonalostí.

Môj manžel pozná príbeh každého centimetra môjho tela a budem nosiť plavky, ktoré miluje, aby som mu ukázala, že jeho názor na mňa je dôležitejší než potenciálne názory cudzích ľudí. On vie o všetkých diétach, cvičeniach, výzvach, dlhých prechádzkach a tréningoch, ktoré, verte alebo nie, sú súčasťou môjho života.

Vie tiež o všetkých nociach, keď sa jeden z nás posadil a povedal: „Vieš na čo mám chuť?“, aby sme potom so smiechom vyskočili z postele a urobili si grilované syry, sendviče alebo čokoládové čipsy. Ten človek pozná môj život, moje zvyky, moje telo - a miluje ma nie pre môj tuk alebo napriek tuku. Len ma miluje.

Oceňujem jeho lásku ku mne, pretože milovať dobrého človeka je niečo, čo som vždy chcela a v jeho náručí sa cítim bezpečne aj so všetkým mojim tukom.

Ale viete čo? Bola by som rovnako hodná slnka, piesku a smiechu, zábavy a rešpektu aj keby som bola sama. Každý má právo na život, či už s tukom alebo bez.  Moje telo nemá hodnotu len preto, že ho niekto miluje. Má hodnotu preto, lebo jednoducho žijem. Sama pre seba som dosť dôležitá a vôbec nezáleží na tom, čo si o mojom tele myslia ostatní.

Mám 33 rokov. Strávil som veľa času cvičením a snahou schudnúť. Nechcem, aby bol ku mne niekto krutý aj keď viem, že ma je veľa. Neznamená to však, že chcem život stráviť v oblečení, v ktorom sa krátko po tridsiatke cítim ako babička. Nie, aj ja sa chcem obliekať pekne ako mladá žena. Ak sa to niekomu nepáči, môže sa predsa pozrieť na niekoho alebo niečo iné. Zaslúžim si cítiť slnko na koži ako všetci ostatní...

 

Prečítajte si tiež:

Pre deti je mama vždy krásna, vidia to, čo iní nie

HVIEZDY: Aký typ mamy ste podľa znamenia?

 

Fotogaléria


Foto: Facebook.com, Instagram
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia