Maminy, zistite, či periete správne

Maminy, zistite, či periete
Ilustračné foto
2018-05-05 00:30:07 |

Vôňa čerstvo vypranej bielizne, zložené komíny v skrini... Čistá a uprataná domácnosť je dôležitým krokom k zdraviu a psychickej pohode. Nezabúdajte však na skryté baktérie

Správne pranie neznamená iba rozdelenie oblečenia podľa farieb a materiálu. Aj keď máte radosť z toho, že ste nezabudli vytiahnuť červenú ponožku z várky bieleho oblečenia, a všetko zostalo krásne biele, umenie prania spočíva aj v praktickejších a zásadnejších veciach.

Nové a secondhandové oblečenie

Určite dobre poznáte ten skvelý pocit z novokúpeného kúska, v ktorom žiarite. Máte ale istotu, že je nový kúsok v šatníku skutočne taký čistý ako vyzerá? Nikdy totiž nevieme, koľko ľudí si pred nami oblečenie vyskúšalo. Čo ak niekto trpel kožnou chorobu? Alebo bol „iba“ spotený.

Z hľadiska hygieny môže byť problém dokonca aj mejkap na golieri košele. Zdrojom baktérií môžu byť obzvlášť kúsky zo secondhandov. Síce v nich môžeme zohnať krásne a lacné oblečenie, ale musíme mať na pamäti, že bolo pred nami nosené. „V oboch prípadoch sa preto odporúča kúpené oblečenie doma vyprať, aby sa predišlo prenosu baktérií, prípadne plesní na pokožku človeka,“ upozorňuje primárka Dermatovenerologického oddelenia FN Motol Alena Machovcová.

Obliečky či spodná bielizeň

Obliečky, periny, uteráky, športové oblečenie či spodná bielizeň sú dokonalým zdrojom baktérií, plesní alebo roztočov, a to ani nemusia byť novokúpené. „Denne strávime spánkom 6 – 8 hodín, počas ktorých sa do posteľnej bielizne uvoľňujú šupiny kože, chlpy, vlasy a až pol litra potu. Z našej postele sa tak stáva úrodná pôda pre baktérie alebo roztoče, ktoré môžu spôsobovať kožné problémy či vyrážku,“ varuje primárka.


TIP: Prestaňte s ranným ustielaním perín


Hravé deti a domáci miláčikovia

Aj oblečenie malých detí môže byť úrodnou pôdou pre baktérie. V školách a škôlkach sa hrajú napríklad na indiánov, môžu spadnúť pri naháňačke alebo na seba omylom prevrátiť časť obeda. Väčší kolektív je tak pre prenos baktérií takmer ideálny.

Ak máte v rodine štvornohého kamaráta, s ktorým sa radi maznáte, alebo ho dokonca púšťate do postele, kresla alebo na gauč, treba spozornieť a položiť si otázku, či oblečenie a posteľnú bielizeň po kontakte so srsťou zvieraťa čistíme dostatočne. Po vypraní a vyčistení sa zdá byť všetko krásne čisté, ale ste si istí, že sú preč aj všetky baktérie?

Ako prať?

Ako teda správne prať, aby bola bielizeň naozaj čistá a bez viditeľných škvŕn aj neviditeľných baktérií? Vyriešiť otázku výskytu nechceného života v  oblečení je pritom jednoduché. Stačí dodržiavať niekoľko zásad, ktorými sú – správne rozdelenie bielizne podľa farieb a materiálov, nepreplňovať práčku a zvoliť zodpovedajúci program podľa druhu bielizne.

Aj samotný výber pracieho prášku alebo gélu je veľmi dôležitý. Treba zvoliť taký, ktorý odstráni aj odolné škvrny, pomôže zahubiť baktérie a zároveň bude šetrný k pokožke. Takou je aj novinka Savo Bez chlóru na pranie, u ktorého sa vďaka modernému bezchlórovému zloženiu nemusíte báť, že by sa vaše oblečenie zničilo alebo dráždilo pokožku.

Výsledok prania môže ovplyvniť aj dávkovanie samotného prípravku. Malé množstvo prášku oblečenie poriadne nevyperie, navyše ani nešetrí energiu. Aby sme dosiahli požadovaný výsledok, bielizeň sa o seba v bubne musí trieť. Ak je jej málo, nevyperie sa dostatočne a baktérie – alebo aj fľaky – na nej môžu zostať. Nezostáva nič iné, než dať vyprať bielizeň znovu. „Príliš veľa prášku vytvára na oblečení nepekné stopy, prípadne dráždi pokožku a vtedy môže byť výsledkom podráždenie kože, ekzémy, alergické reakcie alebo vyrážka,“ hovorí doktorka Machovcová. Preto sa oplatí dodržiavať dávkovanie predpísané na každom balení pracieho prostriedku. A o vaše obľúbené kúsky bude postarané.

Prečítajte si tiež:

S upratovaním nepreháňajte. Čomu dať prednosť?

Dokonale uprataný príbytok deti šťastnejšími neurobí


Foto: tlačová správa
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia