Ovsené vločky - nemusíte mať obavy z plesní ani pesticídov

Ovsené vločky - nemusíte
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-04-08 00:30:05 |

Pridávate deťom do jedla ovsené vločky? Robíte dobre! Obsahujú veľa vlákniny a beta glukánov.

Ovsené vločky sú lacnou a obľúbenou surovinou na prípravu müsli a ovsených kaší. Mnohí rodičia v rámci zdravej výživy po nich siahajú. Ak medzi nich patríte, robíte dobre. Český spotrebiteľský časopis dTest otestoval 14 výrobkov a ani v jednom z nich sa nenašli žiadne jedovaté látky.

Pri testovaní sa zamerali na množstvo vlákniny a beta glukánov, jako aj na výskyt plesní, mykotoxínov a pesticid glyfosfát.  „Ovsené vločky sme testovali na žiadosť mnohých čitateľov. Jedným z dôvodov veľkého záujmu o ich kvalitu je, že sa deťom do jedálnička zaraďujú už v prvom roku života. Náš test ukázal, že nech kúpite akékoľvek z testovaných vločiek, určite neurobíte chybu. V žiadnom výrobku sme nenašli jedovaté látky,“ zhŕňa výsledky šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Skúškami prešli hrubšie aj drobnejšie vločky. Ovsené vločky majú predpísanú maximálnu vlhkosť, tá môže byť najviac 12-percentná, aby sa vo vlhku nemnožili plesne. Tie sa však môžu objaviť v obilí ešte na poli pred spracovaním. Práve preto sa rozhodli otestovať aj přítomnost plesní a ich jedovatých produktov – mykotoxínov. „Plesne sme našli iba pri výrobku Alnatura Bio Hafer Flocken Feinblatt, ale aj to bolo iba veľmi malé množstvo.  Mykotoxíny, ako sú ochratoxín A a aflatoxíny B1, B2, G1, G2, test ani v jednom prípade nepreukázali,“ komentuje výsledky chemickej analýzy Hoffmannová.

Vláknina v strave má priaznivý vplyv na ľudské telo, zlepšuje napríklad činnosť čriev. Testované vločky mali hodnoty vlákniny v rozmedzí od 7,6 % (Globus/korrekt) do 10,4 % (Country Life), čo je rozptyl zodpovedajúci nutričným databázam.  Súčasťou vlákniny sú beta glukány, ktorým sa pripisuje schopnosť podporovať imunitu, pôsobiť antivírusovo a antibakteriálne, absorbovať mykotoxíny a priaznivo ovplyvňovať hladinu cukru aj cholesterolu v krvi. Vločky splnili očakávané množstvo beta glukánu medzi 3,4 % (Bio Harmonie Vločky ovsené jemné) a 5,5 % (Globus/korrekt Ovsené vločky) hmotnosti.

Nedostatky v akosti ako zvýšená vlhkosť, výskyt čiernych vločiek a prítomnost stebiel či pichľavých kúskov sa vyskytovali pri Bio Harmonie ovsených jemných vločkách. Tie v teste skončili na poslednej priečke. Vlhkosť a výskyt čirnych vločiek trápil aj výrobok Country Life Bio Vločky ovsené.

Prekvapujúce sú závery z porovnania cien vločiek. Po výživovej aj akostnej stránke obstoja aj tie najlacnejšie v porovnaní s trikrát drahšími konkurentkami. Pri biovločkách  spotřebitel platí za ekologicky šetrný spôsob pestovania.

Prehľad testovaných vločiek nájdete na www.dtest.cz. Kompletné výsledky sú zverejnené v aprílovom čísle časopisu dTest.

PS: I keď český spotrebiteľský časopis netestoval vločky od slovenských výrobcov, dá sa predpokladať, že ani pri ich výrobkoch sa nemusíme obávať vysokého výskytu plesní či iných nechcených látok. Ak ste doteraz kúzlu ovsených vloček neprepadli, je čas dať im šancu a tak posilniť zdravie celej rodiny.

Prečítajte si tiež:

Týchto 5 dôležitých vitamínov potrebujú deti pre správny vývoj

Takéto raňajky by ste mali pripravovať školákom


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia