Plastové kačičky deťom do vane nedávajte

Plastové kačičky deťom do
Ilustračné foto
Zdroj: Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology
2018-04-03 00:30:14 |

Sú rokošné a deti ich milujú. Dávať im ich na hranie počas kúpania však odborníci veľmi neodporúčajú. Toto je dôvod.

Na prvý pohľad rozkošná a neškodná kačička či iná plastová hračka, ktoré s obľubou dávame deťom na hranie pri kúpaní, sú plné baktérií. Varujú pred tým americkí a švajčiarski odborníci. Upozorňujú, že sa v nich môže objaviť dokonca aj smrteľná legionella.

O tom, že na plastových hračkách, ktorých povrch je v kontakte s vodou, nejaké baktérie sú, vieme už dávno. Výskumníci Švajčiarskeho federálneho inštitúru vodnej vedy a technológií a Illinoiskej univerzity však chceli zistiť, ktoré konkrétne to sú.

Pri rozbore tekutiny, ktorá vytiekla z rozrezanej plastovej kačičky plnej plesní, prišli k zaujímavým výsledkom. Zistili, že baktérie sa nenachádzajú iba v dutom vnútri, ale aj na povrchu a keď sa s nimi dieťa hrá, hrozia mu rôzne infekcie, napríklad očí, uší či žalúdka.



Sériu hračiek testovali odborníci 11 týždňov tak, že im vytvorili prostredie typické pre kúpeľne. Niektoré boli novokúpené, iné z domácností s deťmi, kde ich bežne používajú. Z výslednej analýzy vyplynulo, že nebezpečné baktérie obsahovalo až 80 percent hračiek. Medzi nimi boli napríklad také, ako pseudonomas aeruginosa. Tá má na svedomí zápaly močových ciest, stredného ucha či zlé hojenie popálenín. Antibiotiká na ňu nezaberajú. Objavili aj už spomínanú legionellu, ktorá je životu nebezpečná najmä pre deti s oslabenou imunitou.

„Vodné hračky plné plesní sú častou témou online diskusií a blogov, ale nikto sa im doteraz nevenoval vedecky,“ skonštatoval jeden z autorov štúdie dr. Frederik Hammes. Ich skúmanie je pritom podľa neho veľmi zaujímavé, lebo možno vidieť, že plast pôsobí ako inkubátor baktérií. Zaujímavosťou je, že na jednom centimetri štvorcovom hračky sa nachádza zhruba 5 až 75 miliónov baktérií.

K tomu, či je nutné deťom kačičky z vody zrušiť, nemajú vedci jednoznačný postoj. „Môže to posilniť ich imunitný systém, čo je pozitívne, ale rovnako im to môže spôsobiť gastrointestinálne problémy či zápaly očí alebo uší,“ uviedol Hammes. Hračky teda netreba zakazovať úplne, ale je vhodné ich občas dezinfekciou vyčistiť, poriadne vysušiť a dávať pozor, aby si deti vodu z nich nešpliechali priamo do očí.  

Štúdia bola zverejnená v časopise Biofilms and Microbiomes.

Prečítajte si tiež:

Týchto 8 vecí radšej ako rodič nerobte

Takto často by ste mali kúpať deti

 

Fotogaléria


Foto: Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia