Veľkonočné prejedanie: Odľahčite žalúdok sebe aj deťom

Veľkonočné prejedanie: Odľahčite žalúdok
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-29 00:45:19 |

Nadmerné prejedanie unavuje nielen dospelých, ale aj deti. Telo je totiž nútené presmerovať všetku svoju energiu do spracovania potravy.

Žalúdok je schopný stráviť iba určité množstvo potravy a preto ho kombinácia rôznych ťažkých a sladkých jedál zaťažujete. Po dobrom obede si najradšej ideme zdriemnuť alebo sa len tak vyvaľujeme pred televízorom. A nielen my, ale aj deti. Tie budeme po výdatnom jedle darmo nútiť do nejakej aktivity, tiež im je pohodlnejšie pri telke alebo pri elektronike.

Nepríjemnostiam s trávením sa pritom dá veľmi jednoducho predísť. Pripravte diétnejšie varianty obľúbených pokrmov, do zákuskov dajte menej cukru a donúťte celú rodinu k pohybu. U detí, ktoré sú predsa len prirodzene aktívnejšie, to úplne stačí.

My dospeláci potrebujeme na udržanie energie a „prijateľných“ telesných proporcií urobiť toho trochu viac. Základom je pohyb! Ak však nepomáha pevná vôľa v športe, vhodnou cestou je určite obmena niektorých zložiek jedálnička. 

Začnite bielkovinami

Ak chceme predísť črevnému diskomfortu, treba napríklad majonézový zemiakový šalát počas sviatkov nahradiť niečím iným. Vhodnou výživnou látkou by mohli byť proteíny. Dobrou voľbou by teda mohla byť ketodiéta, tiež známa ako proteínová diéta.

Proteíny, alebo tiež ketóny či bielkoviny – to sú látky potrebné nielen pre rast svalov, ale aj pre rýchlejšiu premenu látok, imunitu, ale i pre transportné mechanizmy v organizme. Naše telo si tieto látky vytvoriť samo nevie, preto ich musíme prijímať vo forme potravy. Je možné využiť rôzne výživové doplnky, ktoré pomáhajú dotvárať a vyvažovať jedálniček. Tie majú znížený obsah cukrov a tukov a zvýšený obsah bielkovín. Vďaka tomu dochádza v tele k zmene fungovania spaľovania tukov, ktoré sa v dôsledku zvýšeného príjmu proteínov rýchlejšie spaľujú. Ak teda nahradíte niektoré jedlá proteínmi, nebudete si musieť pripravovať špeciálny jedálniček. Proteínová diéta, resp. ketodiéta zabezpečí správny pomer živín pre vaše telo.

Proteínová diéta je vhodná vtedy, keď chcete zmenšiť uložené tukové zásoby. Stačí iba na pár týždňov výrazne obmedziť v strave sacharidy a veľmi mierne navýšiť príjem bielkovín. Podstata tkvie v zmene nastavenia metabolizmu, kedy telo začne samovoľne spaľovať tuky bez toho, aby dochádzalo ku strate svalovej hmoty. „Všeobecné odporučené množstvo je 0,8 až 1,2 g bielkovín na 1 kg ideálnej telesnej hmotnosti. To znamená, že priemerná žena s váhou 65 kg by tak mala denne zjesť približne 65 g bielkovín. Takéto množstvo je napríklad v jednom štvrťkilovom morčacom prse. Pri ketodiéte je odporučená denná dávka bielkovín 1,2 g až 1,4 g. Zvýšenie je vskutku minimálne,“ uvádza výživová špecialistka a diétna koučka Martina Dvořáková z KetoDiet, ktorá vyrába pokrmy a nápoje vhodné práve pre tento stravovací režim. 

Využite Zelený štvrtok

Ako vyzerá u vás napríklad jedálniček na dnešný Zelený štvrtok? Ak ste doposiaľ nedodržiavali zvyk uvariť v tento deň niečo zelené, zmeňte to. Zelená zelenina je vhodnou zložkou jedálnička, je totiž aj bohatým zdrojom železa. Doprajte si preto špenátovú, cuketovú alebo hráškovú polievku, ktoré vás v kombinácií so správnou dávkou proteínov zasýtia ,,do popuku“.

Na dve porcie cuketovo-špenátovej polievky stačí úplne bežná dávka špenátu – 200 g, ktorú s jednou celou cuketou odporúčame doplniť cibuľou a cesnakom. Cuketu jemne osmažíme na panvici, ostatné ingrediencie pridáme postupne a ešte pred zmixovaním dochutíme soľou, korením. Pokojne pridáme aj kyslú smotanu, ktorá dodá polievke ešte lahodnejšiu chuť. Netreba však zabúdať na staré dobré pravidlo – výdaj musí byť väčší ako príjem, preto si doprajte aj zdravú dávku pohybu. Výsledky akejkoľvek diéty sa budú dostavovať pomalšie, ak telu nepomôžete športom. Preto odporúčame využiť prvé jarné lúče a po dobrom a vyváženom jedle sa ísť aspoň prejsť do prírody. Hodinka rýchlejšej chôdze vo vašom tele totiž spáli ľahký mäsitý obed s akoukoľvek prílohou.

Pre inšpiráciu vám ponúkame 2 recepty:

Španielska cesnaková polievka (2 porcie, 30 minút)

1 proteínová rajčinová polievka s rezancami KetoDiet, 4 strúčiky cesnaku, 4 rajčiny, 2 hrsti petržlenovej vňate, 3 vaječné bielky, olivový olej, podľa chuti korenie a soľ

Postup:

Cesnak a rajčiny olúpeme. Strúčiky cesnaku nakrájame na plátky a rajčiny nasekáme na drobno. V hrnci opatrne osmažíme cesnakové plátky dozlata a pridáme rajčiny. Dosolíme, prisypeme polovicu petržlenovej vňaťky a krátko všetko podusíme. Základ polievky zalejeme vodou a necháme 10 minút prevariť. Potom pridáme rozšľahané bielky, zvyšok vňate a jedno vrecko rajčinovej polievky KetoDiet. Všetko dôkladne premiešame. Polievku zakryjeme, odstavíme a necháme ešte 5 minút na sporáku.

 

Omeleta so šampiňónmi a pórom (1 porcia, 10 minút)

1 proteínová omeleta KetoDiet s ľubovoľnou príchuťou, 1 lyžica olivového oleja, 1 pór, 4 šampiňóny, podľa chuti korenie, soľ a tymián

Postup

Na teflónovej panvici rozohrejeme trochu olivového oleja. Na ňom osmažíme kolieska póru a na plátky nakrájané šampiňóny. Restujeme domäkka, môžeme podliať troškou vody. Ochutíme soľou, korením a inými koreninami. Podľa návodu na obale si pripravíme proteínovú omeletu KetoDiet, ktorú naplníme zmesou šampiňónov a póru. Podávame s čerstvou zeleninou, či zeleninovým šalátom. 

Pred tým, než sa rozhodnete pre akúkoľvek diétu, by ste mali navštíviť svojho praktického lekára a nechať si urobiť základné vyšetrenia.

Prečítajte si tiež:

Chudnutie: Stačí rešpektovať tieto rady a výsledok vás prekvapí

Týchto 6 autoimunitných ochorení má na svedomí váš boj s váhou

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, tlačová správa
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia