Farba moču môže odhaliť závažné ochorenie

Farba moču môže odhaliť
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons
2018-03-15 00:55:21 |

Farba moču môže naznačiť, že málo pijete alebo telo bojuje s nejakou chorobou. Keď je človek zdravý a dostatočne hydratovaný, mal by byť svetložltý.

Je to taká bežná vec, že farbu moču si niekedy ani neuvedomujeme. V každej fáze dňa je pritom trochu iná. Ranný moč býva väčšinou tmavší, koncentrovanejší. Zafarbenie môže ovplyvniť aj konzumácia určitých potravín. Keď zjete veľa cvikly, môže byť dokonca červený. Ak je tmavožltý, môže to znamenať, že málo pijete. Vtedy je potrebné čo najskôr doplniť tekutiny. Tento manuál vám môže pomôcť aj pri deťoch, podobne ako pri dospelých, aj u nich svetložltá farba moču signalizuje, že sú dostatočne hydratované a telo funguje tak, ako má. 

Aby sme boli dostatočne hydratovaní, mali by sme vypiť 1,5 až dva litre vody denne. V letných mesiacoch, keď sa človek potí, oveľa viac. Odborníci odporúčajú dávať prednosť čistej vode a vyhýbať sa sladkým nápojom a alkoholu.

Tmavé zafarbenie moču môže byť spôsobené užívaním niektorých liekov. Niekedy tmavá farba nemusí nič znamenať, no treba zbystriť pozornosť. Iné zafarbenie, ako je normálne, môže totiž znamenať vážne zdravotné problémy.  Akú farbu môže mať moč?

Priesvitný, bezfarebný

Znamená to, že organizmus je príliš hydratovaný. Pravdepodobne ste vypili príliš veľa vody a obličky sú preťažené. Nezabúdajte, že voda je aj v jedle. Piť treba, ale nič netreba preháňať, všetko s mierou.

Svetložltý

Táto farba moču je najlepšia. Znamená to, že všetko je v poriadku, vaše telo je dostatočne hydratované. Dodržiavate správny pitný režim.

Tmavožltý

Jantárová farba moču naznačuje, že organizmus je dehydrovaný. Radšej sa čo najskôr napite. Nezabúdajte na pitný režim. 

Zelený

Hoci vás zelená farba môže vyplašiť, nemusí to nutne znamenať niečo zlé. Porozmýšľajte, čo ste si dopriali na obed alebo na večeru. Ak to bola špargľa alebo ste jedli potravinu s veľkým obsahom umelých farbív, máte vinníka. V niektorých prípadoch je však zelený moč znamením zriedkavej genetickej choroby hyperkalcémie, ktorá spôsobuje abnormálne vysoké hladiny vápnika v krvi. Zelené zafarbenie môže byť aj vedľajším účinkom niektorých liekov.

Červený

Neľakajte sa ani v prípade, keď vám chutí cvikla, čučoriedky, rebarbora. Je možné, že váš moč bude zafarbený na červeno. Ak však túto farbu nemôžete spojiť s jedlom alebo menštruáciou, mali by ste navštíviť lekára. Môže ísť o krv v moči, zápal močových ciest alebo dokonca nádor močového mechúra, močových ciest, či obličiek.

Prečítajte si tiež:

Nepriateľ nočník? Rady, ako sa s ním skamarátiť

Týchto 6 vitamínov by ste mali užívať po 40-tke

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia