Vysielajú vaše nechty tieto signály? Toto vám reálne hrozí

Vysielajú vaše nechty tieto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-03-04 00:30:38 |

Nechty ako aj iné orgány v tele sú zrkadlom nášho zdravotného stavu. Ako sú na tom tie vaše?

Zdravé nechty sú hladké, bez rýh a hrbolčekov, majú jemné ružové lôžko a lesknú sa. Zmeny na nechtoch môžu odhaliť zdravotné problémy. Za zhoršením ich vzhľadu môže byť nedostatok železa, priveľa stresu, nedostatok tekutín, ale aj závažné ochorenia. Ak ste si v poslednej dobe všimli zmeny na nechtoch, hoci doteraz ste nemali žiadne problémy, mali by ste navštíviť dermatológa. Ten sa pozrie na ich tvar, povrch a zafarbenie a stanoví diagnózu. Možno zistí, že trpíte nedostatkom vitamínov. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička už po pár týždňoch bude všetko v poriadku. Možno však odhalí závažnejší problém, ako je ochorenie pečene a obličiek, anémia, diabetes či ochorenie srdca. Toto prezrádzajú nechty o vašom zdravotnom stave.

Starnete

Naše nechty sú ako koža a môžu sa tiež vysušiť. Čím sme starší, tým je ťažšie udržiavať ich hydratované. Vysúšať ich môže aj časté umývanie rúk, či riadu. Ako si pomôcť? Začnite si ruky krémovať vazelínou alebo mastným krémom, ktorý udrží stálu vlhkosť. Krehké nechty môžu byť znakom anémie, ochorenia štítnej žľazy alebo poruchy príjmu potravy, ako je anorexia či bulímia.

Nosíte príliš úzke topánky

Ak nosíte príliš úzke topánky, môže sa stať, že nechty na chodidlách sa začnú deformovať a budú čoraz tenšie. Poškodiť ich môže aj pravidelné chodenie či behanie. Pri týchto činnostiach vzniká totiž riziko vzniku pomliaždenín, ktoré poškodzujú nechtové lôžko. Pri výbere topánok dajte prednosť takým, ktoré umožnia nohám dýchať, inak im aj nechtom hrozia hubové infekcie.

Chýbajú vám vitamíny

Malé dierky na nechtoch vypovedajú o tom, že vaše telo trpí na nedostatok bielkovín, železa alebo kyseliny listovej. Necht nebude správne rásť, ak nebude mať dostatok keratínu. Nedostatok železa a kyseliny listovej môže byť spôsobený nesprávnym krvným obehom.

Máte melanóm alebo inú rakovinu kože

Tmavá škvrna pod nechtom, ktorá sa nezmenšuje alebo rastie tak, že zasahuje aj na kožu okolo nechtu, môže byť znakom benígneho nádoru alebo rakoviny kože, ako je melanóm. Ak sa vám niečo na vašich nechtoch nepozdáva, radšej navštívte dermatológa.

Máte autoimunitnú kožnú chorobu

Ryhy na nechtoch môžu byť príznakom chronického zápalového ochorenia kože, ako je psoriáza alebo ekzém. Koniec koncov, naše nechty vyrastajú z kože. Áno, kožné ochorenia môžu napadnúť aj samotné nechty. V prípade psoriázy môžu byť príliš tenké, lámavé, nemajú správny tvar, môžu žltnúť alebo mať až hrdzavú farbu.

Máte pľúcne alebo kardiovaskulárne ochorenie

Ženy, ktoré používajú tmavé laky na nechty alebo fajčia, mávajú zažltnuté nechty. Zmena farby môže byť však znakom ochorenia pľúc alebo lymfedému. Ide o opuch spôsobený lymfatickou tekutinou, ktorá sa dostáva mimo lymfatických ciev. Žlté zafarbenie je spôsobené nedostatočnou cirkuláciou a tekutinou v tele. Opuch prstov, vrátane nechtového lôžka, môže byť spôsobený zníženou hladinou kyslíka v krvi, ktorá potom spôsobuje dilatáciu krvných ciev. 

Prečítajte si tiež:

Zatočte so žltými zubmi! Toto je 6 dôvodov, prečo sú také!

Toto by ste mali vedieť o jarnej očiste tela


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia