Vedecky potvrdené: Vďaka sestre ste lepším človekom

Vedecky potvrdené: Vďaka sestre
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-22 00:30:43 |

Výskumy ukazujú, že mať sestru prináša mnoho preukázateľných výhod. A to aj vtedy, keď si už po desiatykrát požičiava váš sveter...

„Sestry vám pomáhajú rozvíjať sociálne zručnosti, ako sú komunikácia, kompromisy a vyjednávanie," konštatuje  najmä smerom k nespokojným bratom Alex Jensen, autorka výskumu o súrodeneckých vzťahoch. „Dokonca aj súrodenecké konflikty dvoch pohlaví môžu podporovať zdravý vývoj,“ pripomína.

Toto sú dôvody, prečo je podľa vedeckých zistení úžasné mať sestru:

Sestra podporuje duševné zdravie

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Family Psychology z roku 2010 ukázala, že sestra môže zvýšiť vaše duševné zdravie a sebavedomie. Výskumníci z Brigham Young University zistili, že sestry pomáhajú chrániť svojich súrodencov pred „pocitmi osamelosti, viny, strachu, sebaobviňovania, ako aj pred pocitmi, že ich nikto nemá rád“.

„To, čo vieme, naznačuje, že sestry zohrávajú úlohu v podpore pozitívneho duševného zdravia," hovorí Jensen. Dcéra preberá vzor mamy a neskôr v živote dokonca robí ešte viac pre to, aby udržala rodinu v kontakte aj po smrti rodičov.

... a učí súrodencov viac súcitiť

Rovnaká štúdia Brigham Young University zistila, že mať sestru pomáha stať sa viac empatickým voči okoliu. Je to preto, lebo sestry podporujú pozitívne spoločenské správanie, ako je súcit a altruizmus tým, že prejavujú lásku a náklonnosť.

„Dokonca aj vtedy, keď prichádza ku konfliktom, je to pozitívne,“ povedala v rozhovore pre ABC News šéfka štúdie Laura Padilla-Walkerová. „Keď sa súrodenci začnú hádať, musia upraviť emócie. To je dôležitá schopnosť učiť sa narábať s nimi v neskoršom živote,“ dodala.


Prečítajte si tiež: Pre toto by sa starší súrodenci nemali starať o mladších


Sestra pomáha zlepšovať medziľudské vzťahy

Ukázalo sa, že sestra môže súrodencov naučiť veľa o riešení konfliktov, empatii a spôsobe, ako pristupovať k ostatným. Vďaka nej sa naučia prirodzene riešiť mnohé situácie, s ktorými sa raz v živote stretnú. Ak sú napríklad dvaja bratia alebo jedináčik, môže byť pre nich v budúcnosti komplikovanejšie vychádzať s ľuďmi než pre súrodencov, ktorí sú zmiešaní.

... rovnako ako aj komunikačné schopnosti

Výskum zistil, že bratia, ktorí vyrástli so sestrami, sú lepší pri komunikácii so ženami ako tí, ktorí boli jedináčkovia alebo mali len bratov.

„Niektoré výskumy naznačujú, že mať súrodenca iného pohlavia môže byť v dospievaní skutočným prínosom,“ hovorí Jensen. Mnohé z týchto súrodeneckých párov sa práve v období dospievania zbližujú, lebo sa stávajú dobrými zdrojmi informácií o opačnom pohlaví.

Sestra vás učí, aby ste boli nezávislí a ambiciózni

Prieskum z roku 2009, ktorý uskutočnili britskí psychológovia, ukázal, že tí, ktorí vyrastali  aspoň s jednou sestrou, boli ambicióznejší a nezávislejší ako tí, ktorí vyrastali len s bratmi.

... a ako dosiahnuť rovnováhu

Ten istý prieskum v roku 2009 zistil, že sestry môžu pomôcť svojim súrodencom dosiahnuť vnútorný mier. Najmä ľudia aspoň s jednou sestrou boli schopní lepšie zvládnuť problémy v ich živote a zažili menej stresu.

Prečo práve sestry, a nie bratia, pomáhajú dosiahnuť rovnováhu? Všetko to súvisí s emóciami.  Emocionálny výraz je základom dobrého psychického zdravia a práve ten sestry v rodinách podporujú.  

Mohlo by vás tiež zaujať:

Takto osobnosť dieťaťa formuje poradie, v akom sa narodilo

SÚRODENCI: Takto ich hádkam a bitkám urobíte raz a navždy koniec


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia