Najťažší chlapec na svete schudol, aby mohol chodiť do školy

Najťažší chlapec na svete
Ilustračné foto
Zdroj: foto: youtube.com
2018-01-26 09:20:26 |

Vyjesť sa v 10-tich rokoch na takmer 200 kg, to už je čo povedať. Arya Permana sa už nedokázal ani postaviť z postele.

Ľudí doteraz fascinujú morbídne obézni ľudia, ktorí sa dokážu priam „vyžrať“ do stavu, že nie sú schopní pohybu. Podobne bol na tom aj iba 10-ročný Arya z Indonézie, ktorého príbeh patrí medzi tie inšpirujúce.  Chlapec pre svoju nekontrolovateľnú potrebu jesť zostal pripútaný k posteli, z ktorej už nedokázal vstať. Veď si to len predstavte, keď desaťročné dieťa váži 190 kilogramov! V priemere v tomto veku chlapci vážia maximálne do 40 kg.

Keď si Arya uvedomil, že nielenže nemôže chodiť do školy (čo je pre dieťa obvykle radostné zistenie), ale nedokáže vyjsť ani na dvor zahrať si s kamarátmi napríklad bedminton, veľmi sa začal trápiť. Bolo mu ľúto, že pre svoju morbídnu hmotnosť zostal sám. Veď komu by bolo príjemné chodiť navštevovať horu mäsa, ktorú nebolo možné do ničoho obliecť a tak chlapec ležal pod prikrývkou nahý. Celé dni preležal v posteli s mobilom v ruke alebo ho rodina horko-ťažko preložila do malého bazéna, v ktorom sa schladzoval.

Bezmocní rodičia už mali strach z najhoršieho a tak sa rozhodli pre posledný pokus ako chlapcovu hmotnosť skorigovať.  Zverejnili jeho príbeh.

 

Arya sa narodil Rokayah (37) a Ademu (47) Somantrovým ako druhé dieťa s normálnou hmotnosťou 3,1 kg. Nadmerne začal priberať zhruba okolo druhého roku života, no rodičia nemali žiadne obavy, lebo boli šťastní, že vidia svojho synčeka „zdravého“. Jedol päťkrát denne a postupne zjedol denne toľko, ako dvaja dospelí. Spočiatku sa snažili obmedziť mu príjem stravy doma a klasické suroviny nahradili zdravšími verziami. Napríklad namiesto bielej ryže varili hnedú. Nič však nepomáhalo. „Bol stále hladný, nedokázal nejesť,“ opísala Rokayah. „Zároveň bol veľmi unavený, sťažoval sa na dýchavičnosť, len jedol a spal. Neexistuje žiadna iná taká veľká bolesť ako vidieť utrpenie vlastného dieťaťa,“ dodala.

Krátko po tom ako sa príbeh Arya dostal na titulky, ponúklo rodine pomoc veľa dietológov a lekárov. Po nastavení diétneho plánu začal Arya jesť veľa ovocia a zeleniny a kilá išli pomaly dole. Samozrejme, pri jeho obezite to už bez operačného zákroku nešlo. Vlani v apríli mu urobili bandáž žalúdka. Po zákroku nemohol veľa jesť, v prvé dni to boli iba štyri polievkové lyžice ryže a diétne mlieko. Doteraz sa mu podarilo schudnúť 76 kilo a konečne môže chodiť do školy. Keďže predtým tam nikdy ísť nemohol, lebo neprešiel cez dvere, veľmi sa z toho teší. Má okolo seba veľa kamarátov, s ktorými hrá futbal, bedminton a dokonca denne prebehne dva kilometre.

 


TIP: To je ale maco: Takto vyzerá najťažšie bábo na svete


Chlapcovi rodičia sú stratou hmotnosti potešení, lebo konečne môže začať žiť ako ostatné deti.  „Aj jeho spánok je zdravý, nemusíme pri ňom bdieť ako donedávna pre problémy s dýchaním, môže sa hýbať a hrať bez toho, aby trpel dýchavičnosťou,“ vyratúva pozitíva mama Rokayah.  Ak by sa ubúdanie hmotnosti aj napriek omnoho zdravšiemu životnému štýlu zastavilo, chlapec možno bude potrebovať aj druhú operáciu. Stále je ešte oproti rovesníkom enormne „veľký“, veď 120-kilový desaťročný školák, to nie je bežný obrázok. 

Prečítajte si tiež:

Takmer každé desiate dieťa si musí dávať pozor, čo zje

Tieto jedlá a prísady majú na svedomí detskú úzkosť

 

Fotogaléria


Foto: YouTube.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia