Už nikdy nezmeškáte: Mama 5 detí prezradila svoje triky

Už nikdy nezmeškáte: Mama
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-24 14:00:12 |

Keď to dokáže päťnásobná matka, zvládnete to určite aj vy. Meškať na stretnutia, k lekárovi či zmeškať autobus je veľmi nepríjemné. Stačí pár zmien a už sa vám to stávať nebude.

Keď máte deti, zrazu zistíte, aké to bolo predtým jednoduché prísť všade načas a nechápete, že sa vám to aj tak vždy nepodarilo... Vtedy ste nemali na starosti batoľa, ktoré 10 minút obliekate, aby bolo do ďalších dvoch minút z nevysvetliteľných dôvodov vyzlečené. Alebo dieťa, ktoré nemôže ísť do škôlky, lebo jeho cop nevyzerá dobre. Alebo teenagera, ktorého zrazu pred odchodom do školy šialene rozbolí hlava či žalúdok...

„Rodičia využívajú všetky možné taktiky, aby sa dostali s deťmi z domu načas. Mám jednu kamarátku, ktorá používa dokonca megafón! Ja som za posledných 13 rokov, keď mi postupne pribudlo päť detí, prišla na niekoľko vychytávok, ktoré naozaj fungujú,“ hovorí skúsená mama. Ktoré sa jej najviac osvedčili?

Pripravte si všetko dopredu

Určite by bolo príjemnejšie sadnúť si na chvíľu k televízoru alebo ku knihe, nerobte to však pred tým, než nachystáte všetky potrebné veci či už na druhý deň do škôlky, školy, na tréningy, krúžky alebo na výlet. Aj desiatu pripravte večer a vložte ju aj v desiatovom boxe do chladničky. Uistite sa, že všetko je pripravené tak, aby deti ráno iba vstali, umyli sa, najedli, obliekli si pripravené veci, zobrali tašky a mohli ísť. Samozrejme, ak máte domácich miláčikov, o ktorých sa starajú, treba rátať sa aj s časom na túto činnosť.

Horúci tip: Ak vaša ratolesť patrí k tým, ktoré nie sú schopné ráno sa prebrať a fungovať, dovoľte jej spávať v oblečení, v ktorom pôjde na druhý deň do škôlky alebo do školy. Iste, nie je to ideálne riešenie, ale ušetríte si čas a nervy.

A pamätajte: Nie ste osobným asistentom, ale rodičom. Do chystania vecí na druhý deň preto zapojte aj deti s ohľadom na ich vek. Zvyknú si, že raz to budú robiť samy.

Nastavte si budík o 15 minút skôr

Už teraz vstávate príliš skoro – tak prečo by ste mali ešte skôr? Z rôznych štúdií, ale aj z rozhovorov s viacerými ľuďmi je zrejmé, že ak vstanete o 15 minút skôr než doteraz, na fyzickej výkonnosti sa to nijako neprejaví, ale získate relatívne slušný čas. Deti buďte v obvyklom čase.

Ak budete vstávať skôr než deti, rána budú pokojnejšie. Buď tú štvrťhodinu využite na hygienu alebo počas nej pripravte voňavé raňajky. Príjemná vôňa z kuchyne im pomôže vstať omnoho jednoduchšie než namrzený a ospalý výraz na vašej tvári, ktorý od nich vyžaduje, aby sa dvihli z postele.

Berte si raňajky so sebou

Nie každý je schopný hneď ráno jesť alebo vám jednoducho na jedenie čas nezostáva. Naučte sa brať si raňajky so sebou. U nás to funguje perfektne. Deťom zabaľte napríklad aj klasický „lepeňák“, ovocie, nejaký keksík či celozrnnú tyčinku, ovocnú šťavu či acidofilné mlieko.

Základné veci držte v blízkosti kuchyne

Táto vychytávka sa týka najmä rodín, ktoré žijú vo väčších poschodových domoch. Osvedčilo sa mi mať blízko kuchyne kôš na bielizeň, v ktorom má každé dieťa zo dva páry čistých ponožiek, nejaké tričká, šiltovky a podobne. Neraz sa totiž stáva, že pri raňajkách sa okvackajú, pri umývaní si  zamokria tričko alebo stúpnu do vody, ktorou ofŕkal dlážku ich súrodenec. Úplne bežné ranné „nehody“, ktoré berú fúru času. Nemusím behať hore – dole, lebo viem, že v spomínanom koši mám k dispozícii náhradné veci. Čo v ňom budete držať závisí od toho, s čím majú vaše ratolesti ráno najčastejšie problémy. Uvidíte, že vám to ušetrí vzácne minúty.

Ak to inak nejde, motivujte deti elektronikou

Niektorým deťom pomáha prebrať sa smartfón alebo televízor. Ak je to tak aj u vás, zvážte možnosť, že im to dovolíte ešte pred tým, než si začnú plniť ranné povinnosti. Kým niekde to funguje, inde môže byť takáto prax kontraproduktívna, lebo ratolesti sa do hry na mobile alebo do rozprávky  bežiacej v televízore tak zahĺbia, že odmietajú sa venovať niečomu inému. Takže je to individuálne. Za pokus to možno stojí. Tiež vraj pomáha melodická hudba, tak skúste pustiť cédečko.

Nechajte si na cestu do škôlky alebo školy dvojnásobok času

Ak nemáte škôlku a školu priamo pri dome, nechajte si dostatok času na cestu. Mimochodom, to, že musíte prejsť nejakú trasu, berte ako výhodu. Deťom to rozširuje obzory a učí orientácii. Ak vám však cesta trvá bežne 10 minút, naplánujte si na ňu 20 minút. Vždy sa môže stať, že na niečo zabudnete alebo sa objaví iná prekážka. Keď viete, že máte časovú rezervu, budete reagovať pokojnejšie a nedostanete zbytočne do stresu ani seba, ani rodinu.

Dovoľte deťom obúvať sa v aute

Obúvanie trvá deťom z nejakých dôvodov obvykle veľmi dlho. Ak je to tak aj u vás a ratolesť vozíte ráno do školy autom, zaobstarajte jej hocijaké lacné kroksy, v ktorých len prebehne do auta a potom sa môže obúvať počas cesty. Predškolákom kupujte zo zásady len topánky so suchým zipsom, žiadne šnúrky. Oceníte to. 

Prečítajte si tiež:

Toto urobte cez víkend a uľahčíte si školské týždne

18 rodičovských vychytávok, ktoré vám uľahčia život


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia