Kŕmite s deťmi labute? Pečivo ich zabíja. Nahraďte ho týmto

Kŕmite s deťmi labute?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-18 13:30:54 |

Prejsť sa k jazeru a nakŕmiť labute či kačky patrí do spoločenského kalendára snáď väčšiny malých detí. Ak im hádžete chlieb a pečivo, nerobíte dobre.

Mikroténové vrecko s chlebom či rožkami je často typickou súčasťou rodinných vychádzok k vode, kde sa deti tešia pohľadom na vďačné labute, kačky a ďalšie vodné vtáctvo zobkajúce všetko, čo im hodia. V skutočnosti by sme im však práve toto dávať vôbec nemali!

Labute ani kačice nemajú tráviaci trakt prispôsobený na takúto potravu a zbytočne im môžeme spôsobiť zažívacie problémy či dokonca privodiť smrť. Pečivo neobsahuje potrebné živiny. Okrem toho, chlieb a pečivo znečisťujú  vodu, na povrchu ktorej sa vytvárajú škodlivé riasy. Tie majú za následok úhyn rýb, zápach šíriaci sa z vody a v konečnom dôsledku vlastne narušenie celého ekosystému.

 

 

Čím teda labute a kačky prikrmovať? Vhodný je vtáčí zob, obilie, obilné vločky, kukurica, hrášok, varená ryža, nasekaný šalát či bobule hrozna bez kôstok. Keď sa neviete zvyku nosiť k jazeru pečivo vzdať, pokrájajte ho maximálne na centimetrové kúsky, úplne ho zbavte soli a korenia a skontrolujte, či na ňom nie je pleseň. Malo by však ísť skôr o výnimočné prikŕmenie touto potravou.

Odborníci upozorňujú, že ak už chceme labute a kačky kŕmiť, mali by sme tak robiť iba v zime a začiatkom jari. Ak ich budeme prikrmovať aj v teplých mesiacoch, stratia postupne potrebu dokázať si zaobstarať potravu sami.

Prečítajte si tiež:

Potrebujete unaviť deti? Robte s nimi toto

Trénovanie detského mozgu: Návod ako na to a čoho sa vyvarovať

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia