Na tomto si v školskej jedálni pochutnáva princ George

Na tomto si v
Ilustračné foto
Zdroj: foto: sita.sk/AP
2018-01-19 00:30:24 |

Ukazuje sa, že ak zaplatíte ročne za školu približne 20 000 eur, odzrkadlí sa to aj na strave. O prominentných školákov sa starajú vyberaní kuchári. Čo také pripravujú?

Zo vzorového menu zverejneného na webovej stránke súkromnej prípravnej školy Thomas's Battersea, ktorú od septembra navštevuje aj následník britského trónu, princ George, vidno, že o žalúdky školákov sa starajú od rána. Po príchode do školy deti dostanú porciu organického mlieka alebo vody a zdravú drobnosť. Buď ovocie, celozrnný keksík, prípadne ryžový koláčik. Po celý deň majú prístup k zeleninovému baru, ovocným misiam a jogurtom. Rovnako je k dispozícii viacero druhov pečiva.

Na obed si môžu deti dať hlavné jedlo podľa toho, či uprednostnia bielkovinovú, sacharidovú alebo zeleninovú ponuku. Vybrať si môžu aj rybu alebo vegánske či vegetariánske menu. Škola má trojtýždňový cyklus jedál a dôraz kladie na „zdravé varenie, lahodnú chuť a estetický zážitok.“

K obľúbeným jedlám školákov, medzi ktorými je okrem princa Georga či jeho sesternice Maud množstvo detí z prominentných rodín, patrí napríklad Tikka Masala. Tento pokrm sa všeobecne vo Veľkej Británii teší popularite. Je to v podstate kuracie mäso v chutnej marináde, ktoré sa najčastejšie podáva s koriandrom a ryžou.

(Jeden zo vzorových týždenných jedálnych lístkov.)

Deti si minimálne raz týždenne pochutnajú aj na lahodnom jahňacom mäse či na hríboch pripravovaných na viacero spôsobov. I keď jedálny lístok naozaj napovedá o tom, že kuchári varia zdravo, školáci si občas doprajú napríklad aj klobásu. Nemusia mať obavy, čo všetko je v nej „pomleté“, lebo v kuchyni sa používajú iba vyberané suroviny, ktoré musia byť čerstvé. Samozrejme, v Thomas's Battersea sa podáva výhradne 100% mäsová klobása, žiadne strašidelné éčka a podobné prísady. Deti sa každý deň môžu tešiť na výborný dezert. Tie im tiež pripravujú vždy čerstvé, žiadne polotovary nehrozia.

Kuchyňa v súkromnej škole si potrpí na organické potraviny a nápoje. Obavy nemusia mať ani školáci trpiaci alergiami či intoleranciami. Kuchári sú pripravení na všetko a denne pripravujú nielen klasické jedlá, ale aj bezgluténové či pokrmy vhodné pre alergikov.

I keď najčastejšie ponúka kuchyňa jedlá obľúbené vo Veľkej Británii, školáci spoznávajú aj chute iných národov. Tešia sa najmä na taliansku kuchyňu, ale pochutia si napríklad aj na indických špecialitách.

Prečítajte si tiež:

Toto obedujú v školských jedálňach deti naprieč svetom

Výchova detí: takto to funguje v Dánsku či v Taliansku

 

 

 

Fotogaléria


Foto: sita.sk/AP
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia