Salmonelový škandál s dojčenským mliekom straší aj u nás

Salmonelový škandál s dojčenským
Ilustračné foto
Zdroj: foto: sita.sk/AP
2018-01-16 00:30:33 |

Škandál spojený s dojčenským mliekom francúzskej firmy Lactalis sa rozšíril. Postihnutých je 83 krajín, ochoreli tucty detí a spoločnosť stiahla viac ako 12 miliónov balení mlieka.

Ak máte doma dojčenské mliečne výrobky Amilk Bifido, nepoužívajte ich. Môžu obsahovať baktériu salmonely.Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva SR. Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa výrobkyh treba vrátiť do miesta predaja. Ide o preventívne opatrenie. Predaj dojčenského mlieka Amilk Bifido zastavil jej distribútor, spoločnosť Mirakl, a.s., z predaja už koncom minulého roka. 

Šéf francúzskej skupiny Lactalis Emmanuel Besnier doteraz mlčal. Hovorca spoločnosti Michel Nalet síce vyhlásil, že firma s rodinami, ktorých sa škandál dotkol, súcití, no to bolo všetko.  Po tom, ako dojčenaká výživa tohto gigantu ohrozuje stále viac detí a postup spoločnosti kritizoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, sa konečne ozval. Sľúbil odškodnenie všetkým rodinám, ktorým kontaminované dojčenské mlieko spôsobilo problémy. Ako vyhlásil, dôsledky pre spotrebiteľov, vrátane detí do 6 mesiacov, sú pre neho príčinou „veľkého znepokojenia“.

Škandál vypukol v decembri. Spoločnosť vtedy stiahla tisíce ton mliečnej výživy po celom svete, lebo sa potvrdil v nej výskyt baktérie salmonely. Urobili tak po tom, keď po požití mlieko ochorelo viac ako 30 detí vo Francúzsku. Medzitým hlásia rodičia ďalšie prípady – ochorelo dieťa v Španielsku a je podozrenie na ďalšie ochorenie spôsobené kontaminovaným mliekom v Grécku.

I keď u väčšiny pacientov nemá salmonelóza dramatický priebeh, môže sa veľmi skomplikovať a následky môžu byť veľmi vážne. Najväčšie riziko hrozí malým deťom, chorým a starším ľuďom. U nich môže byť priebeh choroby vážnejší a trvať dlhšie. Tieto osoby sú zvlášť citlivé na stratu tekutín a solí. V najvážnejších prípadoch môže viesť ochorenie ku kolapsu, zlyhania obličiek a výnimočne končí aj smrťou.

Salmonelové baktérie sa množia v gastrointestinálnom trakte ľudí a zvierat. Patogény zvyčajne vstupujú do tráviaceho traktu prostredníctvom potravy.  Spôsobujú hnačku. Ďalšími príznakmi sú bolesť hlavy a brucha, všeobecná nevoľnosť či vracanie. Často je choroba sprevádzaná zvýšenou teplotou.

Je dôležité, aby pacienti veľa pili. Ak hnačka alebo vracanie trvajú dlhšie než tri dni a pacient má horúčku, treba vyhľadať lekára. Ak je dieťa mladšie ako pol roka, treba situáciu konzultovať s pediatrom hneď.

Prečítajte si tiež:

 

 


Foto: sita.sk/AP
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia