Detský spánok: Pre týchto 8 vecí je dôležitejší, ako sa na prvý pohľad zdá

Detský spánok: Pre týchto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-28 00:30:00 |

Spí vaše dieťa dosť dlho a kvalitne? Máte doma nočnú sovu alebo ranné vtáča?

Spánok detí. Večná téma. Niektoré spia od narodenia veľa, iné zase príliš málo. Niekedy sa zdá, že majú nekonečno energie a veľa spánku nepotrebujú. Omyl!  Čoraz viac výskumov poukazuje na fakt, že dostatočný spánok je rozhodujúci pre fyzické ako aj emocionálne zdravie dieťaťa. Ukazuje sa, že jeho nedostatok môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, vznik obezity, inzulínovej rezistencie, porúch nálady či pozornosti. Najmä teraz, v období dištančného vzdelávania, keď si deti môžu pospať o niečo dlhšie, sa mnohé ukladajú do postele omnoho neskôr. Mali by ste však dbať na to, aby sa to nestalo pravidlom. Aký vplyv má dostatočný spánok na vývoj dieťaťa?

1. Pomáha spracovať informácie, učí

Kvalitný spánok je čas, kedy mozog pracuje s informáciami, ktoré sa do neho za celý deň dostali a premení ich do aktívneho poznania. Vaše dieťa spracováva všetko, čo sa okolo neho deje, čo sa naučí a zažije. Podľa výskumu počas hlbokej fázy spánku sa mozgové bunky zapojené do učenia opätovne aktivujú a uľahčujú rast nových neurónových spojení, ktoré pomáhajú vytvárať dlhodobé spomienky. Podľa štúdie, ktorej sa zúčastnili deti vo veku 7 až 11 rokov, tie, ktoré mali dobrý a kvalitný spánok, dosiahli oveľa lepšie výsledky v matematike a jazykoch. Ide o dva silné ukazovatele neskoršieho vzdelania a akademického úspechu.

2. Rastie

Ak vaše dieťa pri zaspávaní, alebo zo sna narieka a tvrdí, že ho bolia nohy a kosti, mali by ste mu dať tabletku od bolesti. Podľa odborníkov totiž deťom rastú kosti naozaj najmä v noci. Samozrejme, ak sa vaše dieťa sťažuje na pretrvávajúcu bolesť nôh, informujte svojho pediatra.

3. Zlepšuje rodinné puto

Väčšina snov nám pomáha úspešne prechádzať životom. Majú vplyv na poznanie, duševné zdravie či emočný rast. Deti často snívajú o rodinných príslušníkoch. Sny vyvolávajú pozitívne emocionálne interakcie a tak vytvárajú pevnejšie rodinné puto.

4. Reguluje príjem kalórií

Výskum v Colorade poukázal na to, ako je dôležité, aby deti spali dostatočný počet hodín. Štúdie sa zúčastnili deti predškolského veku, ktoré spali približne o tri hodiny menej v jeden deň ako boli zvyknuté, nemali žiaden popoludňajší spánok a večierka bola odložená o dve hodiny. Počas tohto dňa skonzumovali o 21 percent viac kalórií a o 25 percent viac cukru ako obvykle. Nasledujúci deň, i napriek tomu, že sa spánok vrátil do normálu, stále jedli viac. Výskum zistil, že keď deti spia dlhšie, riziko nadváhy a obezity klesá pre všetky vekové kategórie. Jedna štúdia ukázala, že deti vo veku 5 až 11 rokov, ktoré spali menej ako desať hodín, trpeli nadváhou oproti tým, čo spali najmenej 12 hodín.

5. Nepriberajú z neho

Zlá kvalita spánku a jeho nedostatok vedú k problémom so sústredením a hyperaktivitou. Z tohto dôvodu je dôležité pred diagnostikovaním ADHD a iných porúch vylúčiť problémy so spánkom. Pri správnom množstve vytvára náš mozog správne hladiny ghrelínu (povie nám, aby sme sa najedli) a leptínu (signalizuje, že stačí). Ak je spánku nedostatok, je hladina ghrelínu vyššia, hladina leptínu nižšia a preto si telo pýta viac ako potrebuje.

6. Chráni srdce

Spánok chráni deti pred vysokým krvným tlakom, problémom so spracovaním inzulínu a inými srdcovými chorobami. Kratšia dĺžka spánku zvyšuje hladinu zápalového biomarkeru C-reaktívny proteín (známy ako CRP), ktorý prispieva k vysokému krvnému tlaku a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

7. Podporuje imunitný systém

V noci mozog dieťaťa uvoľňuje chemikálie, ktoré sa podieľajú na nakopnutí imunitného systému. Nemecká štúdia bola prvou, ktorá preukázala špecifický prínos dobrého spánku u ľudí, ktorých očkovali. U osôb, ktoré spali dobre a dostatočne v noci po očkovaní proti hepatitíde A, vakcína vyvolala takmer dvakrát silnejšiu imunitnú odpoveď po štyroch týždňoch ako u tých, čo ponocovali a nespali poriadne. Kratší čas spánku je tiež spojený s vyššou hladinou kortizolu, stresového hormónu, ktorý znižuje činnosť imunitného systému, čo môže spôsobiť dlhšiu liečbu a zlé hojenie.

8. Deti sú spokojnejšie a šťastnejšie

Výskum ukazuje, že mladí ľudia s nedostatkom spánku majú viac problémov s druhými a sú náchylnejší na hnev, frustráciu a temperamentné záchvaty. Ak sa deprivácia spánku stáva chronickou, dieťa môže získať predispozíciu na úzkosť a depresiu. Už po dvoch nociach nedostatočného spánku deti zažívajú a spracovávajú menej pozitívnych zážitkov. Dve oblasti mozgu ktoré sú zodpovedné za emocionálnu reguláciu, sú mimoriadne citlivé na nedostatok spánku. Počas spánku spolupracujú a zapájajú sa do dialógu. Tým pomáhajú deťom spracovať a pochopiť všetky negatívne emócie, ako je strach alebo úzkosť, ktoré zažili počas dňa.  Preto je veľmi dôležité, aby deti spali dostatočne dlho.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia