Energetické nápoje: Toto je dôvod, pre ktorý im do rúk nepatria

Energetické nápoje: Toto je
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2018-01-14 00:40:36 |

Kontrolujete, čo pijú vaši potomkovia? Najnovší výskum ukázal, že až dve tretiny detí si kupujú energetické nápoje.

Podľa výskumu energetickým nápojom holdujú nielen dospievajúci potomkovia, ale aj deti mladšie ako 10 rokov. Odborníci varujú rodičov, aby mali to, čo ratolesti konzumujú, viac pod kontrolou. Napríklad aj tým, že budete vedieť, za čo utrácajú vreckové. Stáva sa totiž, že si deti energické nápoje kupujú cestou do školy alebo keď idú domov a vy o tom nemáte ani potuchy.

Dovolili by ste deťom, aby si dali na raňajky dve šálky kávy a potom 16 lyžičiek cukru? Isto nie! Toto však obsahuje jedna plechovka energetického nápoja, ako je Red Bull, Monster Energy, Rockstar a iné. Známy kuchár bez čapice Jamie Oliver sa v tieto dni zapojil do výzvy na zákaz predaja tohto drinku osobám mladším ako 16 rokov. Je presvedčený, že tieto nápoje sú ako drogy a deti sú na nich závislé. „Ak aj výrobcovia píšu na týchto produktoch, že ich konzumácia nie je vhodná pre deti, prečo si ich môžu kúpiť desaťroční?“, pýta sa. Ako dodal, pitie týchto drinkov ohrozuje nielen deti, ale aj učiteľov a treba s tým niečo urobiť. „Potrebujeme, aby vláda obmedzila možnosť kúpy osobám mladším ako 16 rokov,“ nechal sa počuť Olivier.

Britský Mirror požiadal tri mamičky, aby zaznamenali reakcii svojich detí po konzumácii energetického nápoja. Výsledok bol šokujúci, ich potomkovia mali zvýšený tep aj tlak.

Vanessa Holburn je mamou 11 ročnej Cassie, a 9 ročnej Tuly. Ako uviedla, rodina žije veľmi aktívne, športuje. Jej muž sem tam siahne po výživových doplnkoch na dodanie energie. Deti sa síce sem tam opýtali, či si môžu dať aj ony, no jej odpoveď bola jasná. „Nie, máte aj tak dosť energie,“ povedala. Keď im oznámila, že budú súčasťou výskumu, boli nadšené. Ako uviedla, po hodine od vypitia nápoja sa ale vôbec necítili energicky, veľa však rozprávali, spievali a hádali. Dodala, že hádky sú u nich normálne. Čo však matku šokovalo, bol pokles tepu a zvýšený krvný tlak u Cassie. U Tuly sa srdcová frekvencia nezmenila, no krvný tlak jej klesol. Keď sa opýtala dievčat na názor, Cassie bola nadšená, že mohla ochutnať energický nápoj ružovej farby v striebornej plechovke s jednorožcom. Tule drink chutil.

Ďalšou rodinou, ktorá sa výskumu zúčastnila bola Rebecca Jane s 5 ročnou Peaches a 11 ročnou Paris. Aj táto mamička zostala šokovaná, čo energetický nápoj urobil s krvným tlakom a tepom jej dcér. „Dobrý bože, myslím, že som zabila svoju dcéru,“ bola prvá reakcia matky, po tom ako 11 ročnej Paris zmerala krvný tlak a srdcovú frekvenciu len 20 minút po tom, čo vypila energetický nápoj. Ako uviedla, obe dievčatá boli ochutnávkou nadšené. „Po vypití drinku, však dcéry nerobili nič, len sedeli a preto bolo enormné zvýšenie tlaku a tepu pre mňa traumatizujúce,“ povedala matka. Najvyššie hodnoty zaznamenala 20 až 35 minút po konzumácii. Ich tep a tlak bol vysoký, ale v tvári vyzerali úplne normálne. „Mala som vážne obavy o ich zdravie, keby tlak a tep naďalej stúpal, išli by sme k doktorovi,“ uviedla. Ako dodala, našťastie dievčatám energetické nápoje nechutili, akurát Peaches sa páčila vôňa.

Tretí, kto sa do projektu pridal, bola mama Claire Dunwell so 7 ročným synom Louie a 11 ročným Samom. Ako matka uviedla, synovia si najskôr mysleli, že sa zbláznila, keď im namiesto obvyklého pohára mlieka ponúkla energetický nápoj. A ako na drink chlapci reagovali? Matka uviedla, že Samova tvár bola celá červená a on sám tvrdil že jeho telo brní. Aj u neho došlo k zvýšeniu tepu po hodine od dopitia nápoja z 81 na 95. „Louie rozprával bez prestávky a snažil sa sústrediť na Xbox,“ zhodnotila. Ako dodala, chcela ich zobrať na vzduch, aby vybili nahromadenú energiu, ale boli takí hluční a neposední, že navrhla, aby si čítali a upokojili sa, no oni sa len smiali. Nakoniec ich podplácala čokoládou, ktorú dostanú neskôr, keď sa upokoja. Až večer o ôsmej sa stlmili a uložili do postele a ich krvný tlak a tep sa vrátili do normálu. A reakcie detí? Samovi drink vôbec nechutil, ale Louie uviedol, že škoda, že si ho nemohol dať zápasom, lebo by isto skóroval.

Tak čo? Pohovoríte si s deťmi, čo im hrozí, keď budú piť energetické nápoje? Ale ste stále presvedčení, že im nemôžu ublížiť?

Prečítajte si tiež:

Energetické nápoje sú pre deti nebezpečné

7 potravín, ktoré by sme nikdy nemali jesť na obed

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia