Toto je Vanellope, ktorá sa narodila so srdcom mimo tela

Toto je Vanellope, ktorá
Ilustračné foto
Zdroj: foto:youtube.com
2017-12-14 00:30:53 |

Vanellope Hope Wilkins sa narodila so srdcom mimo tela a je prvým dieťaťom v Spojenom kráľovstve, ktoré s touto extrémne zriedkavou anomáliou prežilo.

Dievčatko absolvovalo prvú operáciu v živote už do hodiny po narodení, onedlho nasledovali ďalšie dve. To, že srdce a časť žalúdka rastú drobčekovi zvonku, zistili lekári pri ultrazvuku. Rodičov, 31-ročnú Naomi Dindlay a 43-ročného Deana Wilkinsa hneď upozornili, že jedinou možnosťou je ukončenie tehotenstva. Tí sa napriek nulovým prognózam na prežitie rozhodli „nechať to na prírodu“.

I keď odborníci neboli rozhodnutím rodičov nadšení a nedávali im žiadne nádeje, tri týždne po predčasnom pôrode cisárskym rezom, ktorý sa uskutočnil 22. novembra, bábätko žije a darí sa mu. Má za sebou tri operácie v nemocnici v Glenfielde v Leicesteri, počas ktorých mu vsunuli srdce do hrude. Lekári, vrátane kardiológa tvrdia, že v Spojenom kráľovstve doteraz nezaznamenali ešte ani jeden prípad, že by dieťa s takouto diagnózou prežilo. Vanellope je prvá.  

Keď sme sa pozerali na ultrazvukový snímok, nechápali sme, na čo sa pozeráme. Vyzeralo to ako malý škrečok s klobúkom,“ opísal prvé pocity po zistení, že bábätko sa nevyvíja správne, otecko Dean. Keď sa rozhodli, že Naomi nepodstúpi prerušenie tehotenstva, boli pripravení aj na najhoršie. Lekári ich upozornili, že aj keď Naomi bábätko donosí, rozhodujúcich bude prvých 10 minút po pôrode. „Keď vyšla von a začala plakať, bola to nesmierna úľava,“ hovorí mama Naomi. Vtedy pocítila istotu, že všetko spolu zvládnu a ich rozhodnutie bolo správne.

Vanellope operoval tým 50 lekárov, sestier a ďalších spolupracovníkov. Ihneď po narodení ju zabalili do sterilného plastového vrecka. Konzultant neonatológ Jonathan Cusack povedal: „Približne po 50 minútach jej života sme videli, že jej stav je natoľko stabilizovaný, aby sa jej mohli ujať anesteziológovia, kardiológovia a pediatri, aby sa pokúsili vtlačiť jej srdce späť do hrudníka.“  Operácií bolo potrebných viac, no v súčasnosti je srdce presne tam, kde patrí. Posledná operácia znamenala odobratie kože spod podpazušia a jej presunutie na hrudníkovú časť. Keďže Vsnellope nemala vyvinutú hrudnú kosť ani rebrá, lekári vytvorili sieť chrániacu srdce. Stále je ešte napojená na ventiláciu, lebo „jej orgány bojujú za svoj priestor v hrudníku.“

S podobnou anomáliou sa celosvetovo narodí 5 až 8 detí z milióna a majú menej ako 10-percentnú šancu na prežitie. „Prípady ako je Vanellope, kde sa zdá, že všetko ostatné je v poriadku, sú ešte zriedkavejšie. I keď všetko vyzerá veľmi nádejne, nemáme žiadnu istotu,“ konštatuje vedúci chirurg Branko Mimic.

Dievčatko rodičia pomenovali Vanellope podľa postavy z animovaného Disneyho filmu Ralph Rozbi-to, ktorá je veľmi tvrdohlavá a na konci sa stane princeznou. Mama Naomi je šťastná, že sa rozhodli tehotenstvo neukončiť. Šťastní sú však nielen oni s manželom, ale aj starí rodičia, ktorí si mysleli, že svoju vnučku nikdy neuvidia. „Naša skúsenosť môže povzbudiť aj iné mamy, že vždy existuje nádej,“ dodáva otecko Dean. 

Prečítajte si tiež:

Bábätko, ktoré sa arodilo s črevami vonku

Mama zdieľa šokujúce fotky po barení sa vriacou vodou

 

Fotogaléria


Foto: YouTube.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia