Rodičia, nekazte deťom radosť množstvom darčekov

Rodičia, nekazte deťom radosť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-11 00:06:41 |

Dnešným deťom darčekov nikdy nestačí. Dokonca ani nevedia, čo by chceli. Len aby toho bolo veľa. A nakoniec ich to aj tak neuspokojí. Zmeňte to.

Herci Mila Kunis a Ashton Kutcher, ktorí si spolu zahrali v seriáli Tie roky sedemdesiate, svojim dvom deťom darčeky na Vianoce nedávajú. Prečo? „Vlani, keď sme oslavovali Vianoce, mala Wyatt dva roky a dostala toho príliš veľa,“ hovorí Mila. „My sme jej nič nedali, boli to starí rodičia. Dieťa už viac neocení ďalší darček. Dokonca ani nevedia, čo očakávajú. Ony len niečo očakávajú,“ konštatovala. Slávni rodičia chcú, aby ich trojročná dcérka Wyatt a ročný syn Dimitri vnímali Vianoce ako výnimočný čas, ktorý môžu tráviť spolu. Starí rodičia majú dovolené priniesť deťom jeden darček. Majú však v pláne odniesť darčeky aj do detskej nemocnice alebo pre charitu.

Čím viac darčekov dieťa k sviatkom dostáva, tým rastie jeho túžba dostávať ich stále viac a viac. Je to podobné ako so sladkým – čím viac ho jeme, tým väčšiu chuť naň máme.

Ponúkame vám 6 spôsobov ako možno ochrániť deti od darčekovej lavíny bez toho, aby sa cítili nešťastné.

Kúpte jeden hlavný veľký darček a k tomu pár maličkostí

Keď dieťa dostane 10 darov, z ktorých ani jeden nie je TOP, nedokáže sa z nich tešiť. Každý rozbalí, pozrie a odloží. Stačí deti počúvať a porozmýšľať, čo by ich mohlo NAOZAJ potešiť a na tento darček sa sústrediť.  

Darujte zážitky

Podľa profesora psychológie Cornella Toma Gilovicha sú ľudia vďační skôr za skúsenosti než za materiálne veci. Permanentka do zoologickej záhrady, na plaváreň, lístok do detského múzea alebo na spoločný víkend na zaujímavom mieste, môžu byť tým správnym tipom. Ukážte deťom, že spoločne strávený čas pri príjemnom programe je omnoho viac ako ďalšia hovoriaca bábika, blikajúce auto či elektronika.

Dovoľte starým rodičom deti rozmaznávať

Starí rodičia potrebujú vidieť rozžiarené tváre vnúčat po tom, ako roztrhnú baliaci papier na darčeku od nich. Babičky a dedkovia sa nedajú zastaviť. Nepokúšajte sa o to. Dovoľte im urobiť si „na staré kolená“ radosť a ak sami nežiadajú od vás radu s výberom darčeka, nestarajte sa im do toho.

Ak je darčekov veľa, niektoré schovajte

Vytipujte si v príbytku miesto, kam podľa vás deti určite nechodia. Tie darčeky, ktoré vnímate ako „navyše“ jednoducho schovajte, prebaľte a vytiahnite ich na narodeniny, meniny či iný sviatok. Možno sa niečo z toho hodí ako darček, ktorým môže vaše dieťa obdarovať kamaráta či kamarátku pri príležitosti ich narodenín alebo menín.  Nezabúdajte, sú to len materiálne veci, ktorých sa nemusíte báť zbaviť!

Uprednostnite kvalitu pred kvantitou

Ak nedokážete obmedziť množstvo, zamerajte sa na kvalitu. Vyberajte darčeky, ktoré podporujú kreativitu, talent či motorické zručnosti, ako sú napríklad hudobné nástroje, fotoaparát či maliarske náčinie. Nezabúdajte na knihy, tie by nemali chýbať nikdy.

Učte deti podeliť sa

Každá nová hračka, ktorú deti dostanú, by mala znamenať rozlúčku s jednou z hračiek, ktoré majú v izbe. Dohodnite sa s nimi, s ktorými sú ochotné rozlúčiť sa, vložte ich do „vianočného vreca“ a ponúknite charite, detskej nemocnici, škôlke a podobne. Keď sa deti dokážu podeliť, poďakujte im. Vyjadrenie vďačnosti  povzbudzuje mozog k pozitivizmu. Deti, ktoré cítia vďaku, majú sklon byť so životom omnoho spokojnejšie. Lepšie sa im darí v škole, sú menej materiálne zamerané, netrpia tak často depresiami a sú menej závistlivé. Vzťahy, ktoré nadväzujú, sú pevnejšie. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia