Toto všetko sa skrýva vo vianočnom stromčeku

Toto všetko sa skrýva
Ilustračné foto
Zdroj: archív A.Ž.
2017-12-05 13:30:52 |

Ani vy si neviete Vianoce bez živého stromčeka a jeho vône predstaviť? Nechcem vás strašiť, ale vraj s ním do domácnosti príde až 25-tisíc kusov hmyzu!

So živým vianočným stromčekom si domov neprinášame iba vôňu ihličia, ale aj vši, roztoče, blchy, niekedy aj kliešťov a ďalšie druhy hmyzu, ako aj ich vajíčiek. V chladnom počasí nie sú aktívne, keď sa však dostanú do teplúčka, preberú sa. Keďže sa nachádzajú v príbytku, začnú sa v ňom udomácňovať. Ak si teraz predstavujete, že budú s vami všetky tie potvorky bývať, môžeme vás upokojiť. Väčšina z nich od hladu a šoku zo zmeny prostredia uhynie.


TIP: Strach z čerta môže mať za následok aj koktanie


Okrem toho, veľa hmyzu sa nachádza aj v črepníkoch, takže vlastne s nimi žijete po celý rok a a i si to neuvedomujete. Samozrejme, vhodnejšie je pred Vianocami skladovať stromček na chladnom mieste, napríklad na dvore alebo na balkóne a nie niekde vnútri v komore. Tiež je vhodné nedržať stromček príliš dlho, ale hneď po sviatkoch ho odzdobiť a odniesť preč.

Ďalšou a pravdepodobne ešte nepríjemnejšou skúsenosťou z držania živého vianočného stromčeka v domácnosti sú alergie. Ak vy alebo deti začnú práve po prinesení stromčeka kýchať, sťažovať sa na páliace oči alebo výtok z nosa, pravdepodobne ide práve o alergiu. Dôvodom sú plesne nachádzajúce sa na kôre a na ihličí. Čím dlhšie stojí stromček pred zdobením na vlhkom mieste, tým viac to prispieva k rastu spór plesní. V teple sa ešte znásobujú. To však nie je konečný výpočet. Pre ľudí s tzv. kontaktnou alergiou je nepriateľom aj miazga ihličnanov – živica.

Ak si však myslíte, že pri umelom stromčeku zdravotné nepríjemnosti nehrozia, mýlite sa. Aj ten, ak je nesprávne skladovaný, môže byť plný plesní. Preto je vhodné umelý stromček vždy pred použitím poutierať od prachu a postriekať dezinfekciou.

V každom prípade, najmä ak máte deti, vyhýbajte sa rôznym umelým vôňam a vonným olejčekom. Uprednostnite prírodné arómy, ktoré sviatočnú atmosféru dotvoria – škorica, klinčeky napichané v pomaranči, sušené jablká či medovníky vonia prekrásne a sú pre dýchacie cesty neškodné.

Prečítajte si tiež:

Trendové Vianoce: Maminy, tento rok vsaďte na túto farbu!

10 vedecky overených tipov, čo robí dieťa šťastnejším

Fotogaléria


Foto: archív A.Z.
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia