Trik tejto mamy na uvoľnenie plného nosa ľudí rozdeľuje

Trik tejto mamy na
Ilustračné foto
2017-12-05 00:30:46 |

Kým jedna skupina je nápadom mladej maminy nadšená, iní upozorňujú na riziká s ním spojené. V čom sú výhody a nevýhody?

Plný nos je veľmi nepríjemný nielen pre drobčeka, ale je to frustrujúce aj pre rodičov. Dokáže narušiť rodinný život i na niekoľko dní, keďže problémy sú tak s kŕmením, ako aj so spánkom. Neraz hľadáme rôzne možnosti, ako dieťaťu pomôcť a uľahčiť mu dýchanie.

V prvých troch mesiacoch života dieťatka neváhajte a ak má plný noštek, obráťte sa  na pediatra. Pri väčších deťoch obvykle siahneme po odsávačke či kvapkách do nosa, no účinok je neraz veľmi slabý. Určite dobre viete, že dávať viac kvapiek ako sa odporúča, môže stav dieťaťa ešte zhoršiť a porušiť mu nosnú sliznicu.


Vyčistite bábätku noštek správne. Ako na to?


Niektorí rodičia nedajú dopustiť na výplachy nosa konvičkou so slanou vodou, ktorá pomáha uvoľniť tzv. zadnú nádchu. Podľa odporúčaní sú deti tento proces schopné zvládnuť zhruba od 5 rokov a tí rodičia, ktorí deti na výplachy naučili, si ich nevedia vynachváliť. Konvičku je dôležité vždy používať pod dohľadom dospelého a možné je to len vtedy, ak vie dieťa smrkať. Najmä pre túto podmienku mnohí nechápu mamu, ktorá zverejnila video s preplachovaním nosa dcérke, ktorá má od piatich rokov ešte naozaj ďaleko.

Na uvoľnenie nosa nepoužíva konvičku, ale striekačku. Dcérka podľa pokynov mamy pekne spolupracuje – dôležité je najmä to, aby mala otvorené ústa. Keď potom mama striekačkou vtlačí slanú vodu do jednej nosnej dierky, možno vidieť ako sa dýchacie cesty uvoľňujú a nahromadený hlien vychádza von. Usmiate batoľa dovolí mame prepláchnuť nos niekoľkokrát. Na prvý pohľad efektívny a pohodlný spôsob, ako sa zbaviť nepríjemných „soplíkov“.

Názory na tento postup sú však rôzne. „Ako terapia pre dýchacie cesty je to úžasné. Aj keď väčšina detí nemusí tak spolupracovať a možno by bol pri nich potrebný trochu iný spôsob aplikovania,“ zamýšľa sa jedna z komentujúcich. „Ako mama päťmesačného dieťaťa s večne upchatým nosom to určite vyskúšam. Myslím, že to stojí za to,“ pridáva sa k pozitívnemu hodnoteniu jedna z mám.  „Dokázala to rýchlo, efektívne a jemne,“ pochvaľuje nápad ďalšia užívateľka.

„Nie je to bezpečná prax, môže to viesť k uduseniu a aspirácii, čo môže viesť k pneumónii, ale čo ja môžem o tom vedieť, som len zdravotná sestra,“ napísala pod video sarkastický komentár ďalšia užívateľka. „Vyzerá to síce dobre a zdá sa, že dieťaťu sa po tom uľahčí, ale obávam sa, že môže prísť k suchému utopeniu. Nerobila by som to, je to príliš riskantné,“ upozorňuje na riziko iná užívateľka. „Ak nie je dieťa dostatočne veľké na to, aby vedelo dýchať ústami, keď mu robíte výplach, nepovažujem to za bezpečné. Určite by som sa najskôr poradila s lekárom,“ odporúča ďalšia.

Čo radia odborníci?

Ak je dieťa prechladnuté alebo má upchatý nos, malo by spať na vyvýšenom vankúši. Ak ide o bábätko, je vhodné podložiť nohy postieľky na tej strane, kde má hlávku, napríklad knihami. U detí do roka určite nepoužívajte vankúš, po prvých narodeninách ho môžete napríklad vložiť pod matrac.

Pre uvoľnenie dýchacích ciest je ideálne vlhko, preto je dobré používať buď odparovače alebo zobrať dieťa do kúpeľne, kde pustíte horúcu vodu do vane alebo v sprchovacom kúte a vyrobíte tak vlhkosť.

V lekárni sa dajú navoľno kúpiť viaceré kvapky do nosa. Vždy je vhodné používať aj spreje alebo kvapky s morskou soľou, ktoré nos prečistia a zvlhčia a až potom dať kvapky na uvoľnenie dýchacích ciest.

Prečítajte si tiež:

Podávate dieťaťu lieky správne?

Desať spôsobov ako liečiť dieťa doma

 


Foto: YouTube.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia