Staršia mama: Menej kričí a má viac trpezlivosti

Staršia mama: Menej kričí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-23 13:30:34 |

Priemerný vek matiek sa v posledných rokoch neustále zvyšuje. Často sú preto vystavené nepríjemným reakciám okolia. Tomu je však koniec!

Nový výskum ukazuje, že staršie rodičky sú lepšími matkami, ako tie mladšie. Menej sa hnevajú, kričia, majú viac trpezlivosti a ich potomkovia majú menej sociálnych a emočných ťažkostí. Ich deti sa lepšie učia a sú aj fyzicky zdatnejšie. Štatistiky dokazujú, že matky, ktoré rodili po 33 veku života sa dožívajú vyššieho veku.

 Prečo ženy rodia neskôr? Žijeme dlhšie, ženy majú viac vzdelávacích a kariérnych príležitostí a aj formy ochrany pred počatím sú na vyššej úrovni ako kedysi. Samozrejme, keď sa žena rozhodne otehotnieť, jej vek by nemal byť príliš vysoký, pretože s tým súvisia zdravotné problémy, ako pokles plodnosti a zdravotné riziká počas tehotenstva a pôrodu.

Štúdie ukazujú, že starším ženám sa vo výchove detí darí lepšie. Ak sa im podarí otehotnieť, sú oveľa pozitívnejšie, tešia sa na rodičovstvo, sú trpezlivejšie a láskavejšie. Riešia konflikty pokojnejšie a bez slovného a fyzického útoku. Predchádzajúce výskumy, ktoré sledovali deti až do školského veku, naznačujú, že tie, ktoré mali staršie matky bez ohľadu na vzdelanie a financie, majú lepšiu slovnú zásobu, nie sú ustráchané, sú vzdelanejšie a v živote úspešnejšie. Nadväzujú ľahko priateľstvá a majú oveľa menej sociálnych a emočných problémov. Zo štúdie taktiež vyplýva, že staršie matky majú stabilnejšie vzťahy, sú vzdelanejšie a materiálne zabezpečené. S pribúdajúcim vekom sa ľudia stávajú viac duševne flexibilní, tolerantní voči okoliu, psychicky zrelí. To by aj vysvetľovalo, prečo sú staršie matky pokojnejšie, vyrovnanejšie a neriešia každú maličkosť okolo dieťaťa.

Podľa lekárov je biologicky ideálny vek na materstvo okolo 25 rokov. V dnešnej dobe však ženy väčšinou končia vysokú školu a štartujú svoju kariéru. Výskum ukazuje, že plodnosť začína klesať už po dovŕšení 27 roku života a najväčší pokles zaznamenávajú lekári, keď žena dovŕši 35 rokov. Práve toto je však vek žien, kedy sa začínajú zaoberať založením rodiny. Odborníci varujú, že síce sa vek prvorodičiek neustále posúva smerom nahor, no netreba zachádzať do extrémov. S pribúdajúcim vekom sa zvyšujú riziká pre matku aj samotné dieťa. Riziko potratu dosahuje u 35 ročnej budúcej mamičky od 23 do 45 percent, vo veku 42 rokov sa zvyšuje až na 50 percent. Mamičky trpia častejšie aj na tehotenskú cukrovku alebo preklamsiu, hrozí im predčasný pôrod. Nenarodené deti ohrozuje riziko Downovho syndrómu a autizmu. 

Prečítajte si tiež:

Aký čas je potrebný na otehotnenie?

Staršie mamy majú lepšiu pamäť, mladšie vedia riešiť problémy


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia