Na dámske alebo na pánske: Kam s malým dieťaťom?

Na dámske alebo na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-23 00:30:11 |

Otec štvorročnej dcéry si to poriadne „zlízol“ od žien, ktoré práve boli na toalete, keď tam s malou vošiel...

Keď dieťa musí, tak musí. Nezáleží na tom, či ste v kine, v obchodnom centre alebo v cirkuse. Hlavná úloha rodiča znie – nájsť čo najrýchlejšie toaletu alebo iné vhodné miesto, kde si môže dieťa uľaviť. To, či vbehnúť  na dámske alebo pánske toalety, rieši nejeden z nás. Teda, v prípade, že je otec s dcérou alebo mama so synom... Ak namietate, že rodič by mohol počkať za dverami, dovolíme si nesúhlasiť. Štvorročné či päťročné dieťa nie je ešte dostatočne veľké na to, aby sme ho nechali bez sprievodu na verejných toaletách. Okrem toho, že by pravdepodobne nezvládlo správne potrebné hygienické úkony, mohlo by sa v kabínke napríklad zamknúť.

Je normálne, ak otec vbehne so štvorročnou dcérkou „na dámy“? S touto otázkou sa obrátila na rodičovské diskusné fórum na stránke Mumsnet jedna zo žien, ktorú bola práve na toalete, keď tam spomínaný otec vošiel. „Keď si potrebuje uľaviť moja 4-ročné dcéra, zoberiem ju na dámsku toaletu. Tak som mu povedala, že on ako muž by mal svoju dcéru zobrať na pánsku toaletu. Je to hlúpy názor?“ pýta sa. Otec bol totiž z jej reakcie prekvapený a nemyslel si, že urobil niečo nevhodné.

V diskusii sa objavili dva typy logickej argumentácie. Na jednej strane je veľa žien, ktorým prítomnosť muža na dámskej toalete prekáža. „Ten otec nie je v poriadku. Dospelí muži by nikdy nemali vojsť na dámske toalety,“ napísala jedna z diskutujúcich. „Keby som ho tam zbadala, vyhodila by som ho,“ pridala sa ďalšia. Iná dodala: „Môj muž by to nikdy neurobil a nikdy som ešte nevidela na verejnej dámskej toalete žiadneho otca. Osobne si myslím, že je bizarné, keď si myslí, že má právo vstúpiť do dámskej toalety.“

Na druhej strane sa však ozvali mamy, ktoré poukázali na to, že pánske toalety sú oázami špiny a zápachu, určite väčšieho ako je to na dámskych. „Radšej by som otca s dcérou stretla na dámskej toalete, ako keď si predstavím, že by ju ťahal do špinavých pánskych záchodov. Nemyslím si, že malé dieťa potrebuje pisoár alebo páchnucu kabínku,“ poznamenala jedna z nich. „Fúúúj, naozaj by som nechcela, aby moja dcéra v štyroch rokoch vstúpila do pánskej toalety, kde je smrad a chlapi tam vyťahujú svoje penisy,“ neskrýva znechutenie ďalšia. „Môj muž dokonca odmieta chodiť na pánske toalety s našim štvorročným synom. Vždy ma poprosí, nech ho zoberiem na dámske, lebo tie ich sú naozaj ´humusácke´. Samozrejme, keby bol s ním sám, asi by nešiel na dámsku toaletu, ale keď je možnosť, určite sa pánskym vyhýba,“ pridáva názor ďalšia.

Jednoznačný, resp. jediný správny názor alebo odpoveď na otázku, kam s malým dieťaťom, ak nie je k dispozícii unisex toaleta určená práve pre rodičov s deťmi alebo zdravotne znevýhodnených ľudí, asi neexistuje. Závisí to najmä od nášho rozhodnutia a od tolerantnosti ostatných.

Prečítajte si tiež:

Nenapadlo by vám, na čo ho batoľa používalo

Kedy je čas naučiť dieťa správnym hygienickým návykom

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia