V tomto čase u otca nastáva najväčšia kríza po narodení dieťaťa

V tomto čase u
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-15 00:56:37 |

Príchod nového človiečika zvyčajne spôsobí v rodine eufóriu šťastia. Tá však so starosťami a únavou ustupuje iným pocitom. Nielen u mamy...

Niet pochýb, že najväčšie bremeno starostlivosti o bábätko je vo väčšine rodín na mame. Spôsob, akým rodičovstvo ovplyvňuje otca, je často úplne ignorovaný. V skutočnosti však aj on má biologické odpovede na otcovstvo. „Mužský mozog sa mení, keď sa stane otcom a dokonca už aj v čase, keď je dieťatko na ceste,“ vysvetľuje neuropsychologička Louann Brizendine. „Hladina testosterónu u budúceho otca sa zníži o 25 %, zatiaľ čo jeho prolaktín (rodičovský hormón) sa zvyšuje o 30 %, aby mu pomohol prispôsobiť sa úlohe otca," dodáva.


Tieto tri chyby robia najčastejšie otcovia batoliat


Okrem hormonálnych zmien sú dnešní otcovia pod veľkým tlakom poskytovať rodine emocionálnu, finančnú aj praktickú starostlivosť. Spoločnosť vysiela signál, že je na otcovi, aby rodinu zabezpečil po všetkých stránkach a snaha napĺňať túto výzvu neraz spôsobuje vážne psychické ujmy.

Terapeutka Esther-Maria Lindnerová, ktorá pomáha rodinám pripraviť sa na problémy rodičovstva hovorí, že novopečení otcovia sa cítia často na túto úlohu nepripravení a zmietajú nimi pocity straty slobody. „Kým ženy cítia tehotenstvo prostredníctvom svojho tela, ktoré ich na úlohu matky pripravuje mentálne aj emocionálne, muži sú svedkami rastúceho dieťaťa len zvonku,“ pripomína.


Vieme, čo je za nezáujmom o sex u čerstvých otcov


Ako poukazuje, zrazu existuje realita starostlivosti o nové dieťa a finančné bremeno podpory rodiny počas materskej dovolenky partnerky. Peniaze, ktoré mohli byť použité na zábavu, sú teraz zahrnuté do rozpočtu na plienky a ďalšie potreby dieťaťa. „Počas prvého roka života s bábätkom sme často svedkami veľkých ťažkostí párov. Kým žena – matka, sa sústredí najmä na dieťa a vlastnú regeneráciu síl po tehotenstve a pôrode, muž je odsunutý na vedľajšiu koľaj, aj keď sa vyžaduje plnenie spomínaných povinností ako je finančná a emocionálna podpora,“ konštatuje.


Čas strávený s otcom ovplyvňuje inteligenciu dieťaťa


Pocit nepripravenosti, menej záujmu o jeho potreby a strata predchádzajúcej slobody môžu narobiť v duševnom stave otca riadny „vietor“. Neochota volať o pomoc zvonku má preto najčastejšie okolo jedného roku veku dieťatka za následok vážnu krízu vo vzťahu, odlúčenie či dokonca rozchod. Vytvára sa pocit ´odpojenia´ od rodiny, lebo otec sa cíti ako vo väzení. Kým niektorí otcovia to riešia tým, že napríklad čím ďalej tým viac času trávia v práci alebo pri koníčkoch, iní sú nervózni a nepokojní, ďalší nedokážu v spoločnej domácnosti vôbec fyzicky fungovať a odchádzajú.

„Aby sa podobným stavom predišlo, mal by sa budúci otec na novú úlohu v živote pripravovať čo najskôr,“ radí terapeutka. Potrebuje mať vedomosti nielen o procese narodenia, ale aj o emocionálnych a fyzických zmenách vo vzťahu po príchode dieťaťa na svet. Nie je vôbec ojedinelým javom, keď sa u čerstvého otca vyvinie popôrodná depresia s takými symptómami, ako sú smútok, hnev, strata záujmu o okolie, problémy so spánkom, nezáujem o sex či strata energie. Ak si ich všimnete, netreba sa hanbiť vyhľadať odbornú pomoc. Neraz sú zamieňané s únavou alebo šokom z nového človiečika, ak sa však neliečia, môžu prerásť do naozaj vážnych depresívnych stavov.

Tzv. popôrodná depresia sa môže vyskytnúť kedykoľvek aj pred narodením dieťaťa alebo po jeho príchode na svet až do jedného roka. Každý nový rodič dobre vie, že riešenie nedostatku spánku, pretrvávajúci plač a neustále špinavé plienky nepôsobí na vzťah povzbudivo. Na to, aby páry zvládli rodičovské výzvy je potrebné nájsť spôsob, ako prijímať a prekonávať ťažkosti, ktoré vzniknú. „Vyhraďte si každý deň čas bez mobilu či televízie, aby ste sa spojili v reálnom živote a hovorili o svojom dni, obidvaja!,“ zdôrazňuje Lindnerová. Ako dodáva, dôležité je zamerať sa na vzťah a spoločné životné ciele, ktoré vás zbližujú. 

Prečítajte si tiež:

Dámy, pokochajte sa celebritnými tatkami

Vtipné trapasy našich milovaných ocinov

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia