PMS alebo tehotenstvo? Takto to rozoznáte

PMS alebo tehotenstvo? Takto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-09 00:54:59 |

Máte zlý deň? Máte pocit, že celý svet je proti vám? Plačete od frustrácie do vankúša a o pár minút sa zo srdca smejete?

Každá z nás to pozná. Obávaný PMS (predmenštruačný syndróm) je tu. Ste nervózna, rozhodí vás aj obyčajná otázka: „Ako sa máš?“. Vrčíte na všetkých, neovládate svoje chute, zjedli by ste čokoľvek, na čo vám padne zrak. Chcete jediné - svätý pokoj.

Je to PMS alebo môžete byť tehotná? Príznaky, najmä v prvých týždňoch tehotenstva, môžu byť takmer rovnaké. Ako ich rozoznať?

1. Bolesť prsníkov

PMS je často sprevádzaný bolesťou prsníkov. Je to signál, že menzes prichádza. Niekedy trvá aj počas prvých dní menštruácie, postupne ustupuje, keď hladina progesterónu začne klesať. Ak sú vaše prsia citlivé a boľavé, dokonca môžete cítiť opuch, ich zväčšenie a bolesť pretrváva, môžete byť tehotná.

2. Zvláštne chute

Máte na všetko chuť a čokoládu zajedáte čipsami? Inak sa týmto pochutinám vyhýbate oblúkom? Potom to môže byť PMS. Ak ale nemáte chuť na nič, ani na jedlá, ktoré za bežných okolností milujete alebo naopak máte pocit, že ak niečo neochutnáte, tak zomriete, skočte si do lekárne po tehotenský test.


TIP: Toto ste možno o bábätku v brušku netušili


3. Plynatosť

Pri PMS je bežné, že cítite zvýšenú plynatosť. Telo dostáva zabrať, hormóny sa búria, čo môže spomaliť aktivitu čriev a vyprázdňovania sa. Keď nastúpi menštruácia, problémy ustúpia. Ak ste však tehotná, plynatosťou môžete trpieť počas celého tehotenstva, pretože počas neho nemáte až takú kontrolu nad svalmi a zvieračmi.

4. Nadúvanie

Nadúvanie je tiež jedným s príznakom, že bojujete s PMS. Pred blížiacou sa menštruáciu zadržiavate tekutiny a preto sa cítite plná. Ak je za tým tehotenstvo, problém sa môže stupňovať, pretože rastúca maternica tlačí na brušnú dutinu, čo spomaľuje trávenie a po každom jedle sa môžete cítiť nafúknuto.

5. Kŕče

Mnoho žien trpí pred menštruáciou slabšími či silnejšími kŕčmi. Iné ich pociťujú počas prvých dní periódy. Bolesť skôr či neskôr odíde ešte pred koncom periódy. Kŕče môže pociťovať aj žena v rannom štádiu tehotenstva a preto si to môže zamieňať s prichádzajúcim menzesom. Väčšinou ich budúce mamičky cítia v dolnej časti brucha či chrbta a bojovať s nimi môžu niekoľko týždňov, ba mesiacov.

6. Výkyvy nálady

Aj žena, ktorá má PMS, ako aj tá, ktorá je v radostnom očakávaní, môže mať zmeny nálady. V tomto čase sú ženy na emocionálnej horskej dráhe, raz sa smejú a o päť minút plačú. Žene, ktorá nakoniec periódu dostane, sa výkyvy nálad ustália ešte pred jej skončením. V gravidite môžu nálady kolísať aj niekoľko týždňov, mierny útlm môže nastať v druhom trimestri.

7. Krvácanie

Ak máte všetky príznaky prichádzajúceho menzesu a krvácanie aj začne, postupne sa stupňuje a následne po pár dňoch prejde do špinenia, prešli ste si PMS. Ak však máte len ľahké krvácanie alebo špinenie ružovej či tmavohnedej farby a trvá kratšie ako vaša bežná perióda, pravdepodobne budete tehotná.

 


Laicky a po lopate: Takúto veľkosť má bábätko v brušku


8. Spavosť alebo únava

Žena pred príchodom menštruácie môže pociťovať zvýšenú únavu. Nie je to nič nezvyčajné, hormóny robia svoje. Únava je jedným zo sprievodných javov PMS. Keď sa vám však už pár dni nič nechce, ste unavená, z práce sa ledva dovlečiete, odpadnete do postele na dve hodiny a už o deviatej večer vaše kroky smerujú opäť do postele, je viac ako jasné, že budete tehotná.

9. Nevoľnosť

Niektoré ženy pred príchodom menštruácie majú silné kŕče a dokonca zvracajú. Trvá to však len krátko, problém odznie, keď nastúpi menzes. Nevoľnosť a zvracanie je aj  jedným z najznámejších príznakov tehotenstva. Tento stav môže trvať niekoľko týždňov, ba mesiacov a dokonca sa nemusí prejaviť len ráno, ale po celý deň.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ste tehotná? Toto si môžete bez obáv dopriať

Tieto cviky vám pomôžu k lepšiemu sexu po pôrode

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia