Táto žiarivá červená guľa je maternica vytiahnutá zvnútra

Táto žiarivá červená guľa
Ilustračné foto
Zdroj: foto: BEATRICE DE GEA NYTNS / REDUX / EYEVINE
2017-10-27 00:46:18 |

Chirurgovia z Kalifornie majú za sebou priekopnícku operáciu bábätka v 24-tom týždni maminho tehotenstva. Takýto postup môže v budúcnosti zachrániť množstvo životov.

U bábätka 28-ročnej kaderníčky Lexi Royerovej zistili lekári počas bežného ultrazvukového vyšetrenia rázštep chrbtice, tzv. spinu bifidu. Vzniká poruchou vo vývoji chrbtice v prvom mesiaci tehotenstva a znamená do budúcnosti život na invalidnom vozíku a samozrejme nižšiu kvalitu života. Abnormalita súvisí s nedostatkom vitamínu B a kyseliny listovej.

Zákrok, ku ktorému lekári u Lexi pristúpili – operácia bábätka priamo v maternici vytiahnutej von z tela mamy, je jedinečný. Drobček, ktorý ju v tomto prípade podstúpil, bol v maminom brušku iba 24 týždňov a nevážil ani jedno kilo.  

Žiara v maternici pochádza z malého svetla na kamere vloženej do nej cez štvormilimetrovú štrbinu. Všetko, čo sa vo vnútri deje, prenášajú tri obrovské ploché obrazovky umiestnené v operačnej sále. To lekárom umožňuje bezpečne a veľmi presne manipulovať s používanými operačnými nástrojmi.

Na operáciu po pôrode je vo všeobecnosti neskoro a deti so spina bifidou obvykle nemôžu chodiť, často potrebujú katéter na močenie a tiež im hrozí poškodenie mozgu pre tekutinu, ktorá sa v ňom môže hromadiť.

I keď „otvorené operácie“ bábätiek so spina bifida sa uskutočňujú od deväťdesiatych rokov 20. storočia, doteraz si pre prístup k dieťatku vyžadovali 6 cm rez do maternice. Tento postup bol však spojený s predčasným pôrodom a inými škodlivými vedľajšími účinkami – ťažká rekonvalescencia u mám, ktoré musia rodiť cisárskym rezom v prípade prasknutia maternice.

 

Nový spôsob, pri ktorom je možné len nakrátko odstrániť maternicu, neporušenú a stále spojenú s matkou prostredníctvom svalov, krvných ciev a spojivového tkaniva, vyvinuli hlavný pôrodník a gynekológ z texaskej detskej nemocnice v Houstone Michael Belfort a jeho kolega, neurochirurg William Whitehead. Trvalo tri roky, než mohlo prísť na základe postupu, na ktorom spolupracovali s lekármi v Barcelone, reálne k operácii.

Belfort a jeho kolegovia vykonali od roku 2014 dodnes 28 operácií detí medzi 24. až  26. týždňom tehotenstva bez úmrtí. Novinky o prelomovom spôsobe operácie spina bifida u bábätiek sa objavili až tento týždeň.

Lexi, ktorej drobčeka v bruchu operovali koncom septembra, sa má narodiť začiatkom budúceho roka. Zdá sa, že všetko je v poriadku a mladý pár, ktorý má za sebou viacero neúspešných pokusov o otehotnenie, snáď už čakajú len dobré správy. 

Prečítajte si tiež:

Menštruačné bolesti napovedia, aký bolestivý bude pôrod

Toto ste možno o bábätku v brušku netušili

 


Foto: BEATRICE DE GEA NYTNS / REDUX / EYEVINE
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia