Detská doba tabletová: Ako inak rozvíjať kreativitu?

Detská doba tabletová: Ako
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-11 00:30:46 |

Mobil – to je vec, bez ktorej si takmer každý z nás už vôbec nevie predstaviť svoj život, dokonca ani deti.

Mobil nám uľahčuje komunikáciu, šetrí čas, pomáha riešiť príjemné i nepríjemné situácie a to bez toho, že niekam musíme chodiť. Je to skrátka predmet, bez ktorého už nedokážeme fungovať ani my, ani naše deti. ,,Dnes už nie je nezvyčajné, že s mobilom a tabletom v ruke nastupujú do školy malí prváci, vo výnimočných prípadoch má mobil už aj škôlkar. Technológie im však umožňujú nadobudnúť digitálnu gramotnosť a sú schopní pracovať s akýmkoľvek zariadením, napríklad aj s knihou, ktorá sa ovláda interaktívne,“ hovorí detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Všetko ale treba užívať s mierou a teda aj rodič aj dieťa musia poznať hranicu, aby sa predišlo závislosti dieťaťa od týchto zariadení.

Mobil a tablet – dvojsečná zbraň

Každé elektronické zariadenie dnešnej modernej doby v sebe nesie posolstvo pomocníka. Avšak tieto výdobytky technológií majú aj svoju tienistú stránku. Ľudia sa na nich stávajú čoraz viac a viac závislými, premrhajú hodiny, dni, týždne času pozeraním seriálov, hraním hier, či surfovaním po internete. Špeciálnou kategóriou sú deti, ktoré čoraz viac tlačia na svojich rodičov, aby im kúpili nový telefón a tablet. Isteže, pre rodiča je výhodné, keď vie dieťa prostredníctvom telefonátu skontrolovať kdekoľvek sa nachádza. Vie ale rodič, čo všetko má dieťa vo svojom telefóne a na akých stránkach surfuje, keď na neho nedáva pozor?

Pre dieťa je telefón hračka. Nielen, že ho zdobí, dekoruje, oblepuje rôznymi nálepkami, vyberá si najkrajší obal, no aj po obsahovej stránke ponúka širokú škálu možností. A dnes, keď už šikovnosť našich ratolestí nepozná hraníc, by ste sa vôbec nemali čudovať, ak vaše 6 ročné dieťa pestuje v telefóne hry, ktoré nie sú tak celkom primerané jeho veku. O všeobecne lepších zručnostiach v ovládaní ,,gadgetov“ sa snáď už ani nemusíme baviť. Veď dieťa len rozvíja svoju hravosť a predstavivosť a vy máte konečne na chvíľu pokoj,..

Kreativita sa dá rozvíjať aj inak

Už ste sa určite stretli aj vy s písaním domácich úloh, ktoré bolo dieťa ochotné napísať iba pod podmienkou, že sa môže potom hodinu hrať na tablete. Hraním hier sa síce rozvíjajú zručnosti detí, avšak netreba zabúdať, že dieťaťu sa treba venovať aj inak. ,,Ponúknime mu našu spoločnú činnosť a  interaktívnu hru, najlepšie v spoločnosti rodiča, aby dieťa objavilo, že aj s rodičom môže byť zábava. Detská kreativita môže byť predsa rozvíjaná aj pomocou iných ,,zariadení“. Čo takto sa vrátiť ku knihe, len modernej a interaktívnej,“ konštatuje Tóthová Šimčáková. Dnes už totiž neexistujú len šesťstostranové encyklopédie, ku ktorým musíte dieťa dotlačiť.

Hravé formy čítania so sebou nesie napríklad jedinečná kniha s interaktívnou elektronickou ceruzkou, pomocou ktorej sa dieťa vzdeláva a nemusí sa pri tom trápiť. Svojim spôsobom ide tiež o modernú formu hrania sa, a tak aj takéto čítanie môže byť zaujímavé rovnako ako tablet. Ceruzka, ktorá je súčasťou tohto Kúzelného čítania pomôže dieťaťu nájsť odpovede na dovtedy nezodpovedané otázky a práve s jej pomocou sa môže dozvedieť spolu s rodičmi nové, ale i zabudnuté informácie o Slovensku, naučiť sa po anglicky, prebádať záhady ľudského tela, či precestovať svet a zoznámiť sa so zvieratami našej planéty. Okrem toho tento unikát ponúka možnosť hravého čítania obľúbených rozprávok, ktoré sú nadabované známymi slovenskými hercami. 

Elektronická ceruzka môže takto pokojne v živote vášho dieťaťa nahradiť takmer neporaziteľný Google a vy už sa nemusíte obávať o to, aké odpovede dostane na svoje otázky vaše malé dieťa. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

20 dôvodov, prečo je dobré, aby ste deťom čítali

10 maličkostí, ktoré ovplyvnia budúcnosť dieťaťa

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, tlačová správa
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia